Edward St. Aubyn - Nincs baj / Baj van / Van remény

Féltem ettől a könyvtől, komfortzónán kívüli élmény volt - sejtettem ezt már a fülszöveg alapján. Két dolog miatt vágtam bele az olvasásába - az egyik, hogy egyik kedvenc színészem formálta meg a tvsorozatban a főszereplőt (#cumberbitch :D), és a Libramore podcast egyik adása erősített meg, hogy érdemes lehet olvasnom.

Edward St. Aubyn önéletrajzi ihletettségű regényfolyama, a Patrick Melrose 5 kisregényből áll. A Jelenkor két kötetben adta ki hazánkban: az első kötet tartalmazza az első hármat - ami a címszereplő 5 és 30 éves kora között mutat be egy-egy napot.

Nincs baj
... dehogy nincs.
David Melrose és felesége, Eleanore franciaországi birtokukon élnek, épp vendégeket várnak. Patrick, 5 éves fiúk egyedül kóborol, játszik a kastély körül. 
Igazán idilli lenne a kép, ha nem derülne már ki az első oldalakból, hogy David szadista, Eleanore alkoholista - Patrick meg teljesen magára van hagyva, de akkor jár jól, ha nem foglakozik vele egyik szülője sem.
Két párossal is megismerkedünk még a Melrose családon kívül: Anne és Victor, akikkel Elanore tölti a napot még a szimpatikusabbak közé tartozik. Illetve érkezik Nicholas Pratt és új babája, Bridget - akinek a legfőbb gondja, hogy hol tudja elszívni a füves cigijét. A szereplők a Melrose birtokon találkoznak, töltenek el egy estét. 
Ezen a délutánon történik egy sorsfordító esemény, ami felnőtt életig tartó szenvedést, elfojtást és önpusztítást okoz Patrick életében. 

Baj van
... elég nagy. 
Ugrunk az időben, Patrick 22 éves, éppen New Yorkba repül, hogy elhozza apja földi maradványait. Ez a nap egy hosszú és fájdalmas kaland Patrick fejében, akinek legfőbb célja, hogy elkerülje az embereket, anyagot szerezzen és megfelelő módon belője magát. Heroin, kokain, speed meg persze alkohol kering a szervezetében, mert csak így tudja elviselni - nem, igazából így se nagyon viseli el - az életét. 

Van remény
... hát remélem is haver, mert ez eddig szörnyű volt.
Patrick harminc éves, csodák csodájára leszokott a drogokról - legalábbis a keményebb fajtákról, próbálja összetákolni az életét. Épp egy érdektelen születésnapi partira tart - hozzá hasonló felsőbb körökben mozgó emberekkel együtt. St. Aubyn itt mutatja meg igazán, hogy mennyire álszent, mocskos, buta emberek tartoznak az úgynevezett felsőbb körökbe. Akik gondolkodás nélkül kibeszélik egymás háta mögött a másikat, egy perc múlva előállnak valami szépítő hazugsággal, majd folytatják tovább a sztorigyűjtést, vagy a helyezkedést.


St. Aubyn elképesztően érzékletesen és fájdalmasan pontosan bemutatja ezt a társadalmi osztályt. A sznob világot, ahol nem kell hogy okos legyél, lehetsz szellemes, mesélhetsz érdekes történeteket, de mindenekelőtt az számít, hogy kinek születtél, mennyi pénzed van na és hozzá lehet-e férni.

A másik, sokkal kegyetlenebb oldala a történetének, amiben megmutatja a családját - a szülőnek nem való apját és anyját, később látjuk mennyi sérülése származott a molesztáló, rideg és szadista 'neveléstől', amiben részesült. 
A könyv végére ér el Patrick oda, hogy el tudja mondani pár szóban, hogy mi történt vele és szeretné megoldani a helyzetet... Nem akarod elhinni, hogy ilyen dolgok történnek, hogy pont azok fordulnak a gyerek ellen, akiktől a legkevésbé számítanál rá. 

Tetszett, hogy milyen érzékletesen tudta leírni a szerző az eseményeket, beleláthattam egy számomra teljesen idegen és ismeretlen környezetbe. Hiába utálkoztam szinte mindegyik szereplőtől, olvastatta magát a regény, megfogott - behúzott. 

Borzasztó munka lehetett ezt megörökítenie az írónak, kiteregetnie a szennyest, amitől persze elgondolkodunk, hogy vajon még mennyi élet ment hasonlóképpen tönkre - a tisztelt, irigyelt felsőbb körökben?

Lelkileg nagyon megterhelő olvasmány volt, de mindenképpen el fogom olvasni a 2. kötetet, nagyon kíváncsi vagyok hogyan tudja helyrehozni az életét Patrick Melrose.

4/5

Kiadó: Jelenkor
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: Never mind, Bad news, Some hope
Sorozat: Patrick Melrose 1, 2, 3
Fordító: Csonka Ágnes
Oldalszám: 518
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A legfelsőbb körökhöz tartozó, mesés gazdagságban élő David Melrose kegyetlenül uralkodik boldogtalan feleségén és ötéves fián, Patricken. A szadista apa mellett felnövő fiúból heroinista lesz, aki a második kisregény elején apja hamvaiért indul New Yorkba. Patrick apja emlékével együtt függőségétől is megszabadul, majd maga is családot alapít.Edward St Aubyn megmutatja a hanyatló brit arisztokrácia, a tökéletes dekadencia, erkölcstelenség, kapzsiság, sznobizmus és kegyetlenség világát.A Patrick Melrose-regényfolyamot két kötetben adjuk közre. Az első három kisregényt (Nincs baj, Baj van, Van remény) augusztusban, az utolsó kettőt (Létszükséglet, Végül) pedig ősszel vehetik kezükbe magyarul az olvasók.Benedict Cumberbatch főszereplésével készült sorozat St Aubyn művéből már elérhető az HBO GO-n!

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.