Rejtő Jenő - Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára

Folytattam a Piszkos Fred és Fülig Jimmy 'sorozatot', ismét hangoskönyvként. Ezúttal Rudolf Péter olvasta fel a könyvet, és az elején eléggé idegesített a hangja, és a könyv első fejezeteit untam, nem értettem, hova is lyukadunk ki...

Megismerkedünk egy fiatal milliomossal, Theoval, aki unalmában hirdetést ad fel, és arra várja a választ, hogyan lehetne híres, ezzel megindokolná miért nem dolgozik, vagy tesz bármi hasznosat az életben. Kap több érdekes választ, és a szobájában egy férfi bukkan fel, aki azt állítja ő a két éve eltűnt, Gustav Bahr. Ajánlatot tesz Theonak - indítson expedíció a megtalálására, ezzel egycsapásra világhírű lehet.
Theo el is indul szedett-vedett legénységével, aki között ott van Fülig Jimmy, egy hóhér, egy futballbíró, egy műötvös és még ki tudja ki...
Az út során több furcsa szereplő kerül elő, a legnagyobb kedvencem Wágner úr lett, aki állandóan részeg, virágok és madárfiókák vannak a zsebeiben és ha nagyon unja magát elénekel egy operaáriát :D Ezen kívül mindenkit ismer, és Sztrovacseknek szólít, és meg van róla győződve, hogy együtt ültek valahol.
"– Ön talán részeg? – Ezt kikérem magamnak! – kiáltotta erélyesen Wagner úr, és gőgös, könnyed pózban kinyújtotta karját, és tenyerével a kabinhoz dőlt. Ettől vállig belezuhant a kajütablakba. A közelről suttogó kórboncnokot és a futballbírónét orron-szájon találva átsuhant Wagner úr keze az arcaik között. Ő maga rajtaütésszerűen elaludt, mialatt a karja lengedezve belógott hozzájuk, és Rüger doktor mintegy figyelmeztetőleg tenyeréhez érintette a szivarját. Wagner úr nagyot ordított, és kirántotta a kezét, de máris mosolygott, amint észrevette, hogy szivarja lett."
A történet nagyon zavaros volt, talán ha olvasom akkor jobban megértettem volna az eseményeket, a titkokat és trükköket, de így hangoskönyvként úgy fejeztem be, hogy a felét se értettem. Mit csinált Piszkos Fred? Most akkor Gustav Bahr tényleg eltűnt? Úgy tűnt, hogy Rejtőnek ebben a könyvben nem az volt a legfőbb gondja, hogy szépen kibontsa az expedíció történetét, hanem hogy a furcsa szereplőkkel szórakoztasson, és néha odavesse, hogy épp most itt kötöttek ki és mellesleg megtaláltak valami gengsztert.
Ezért kap csak 3 pontot a könyv, főleg Wágner úr jelenései és Fülig Jimmy naplóbejegyzései miatt hallgattam végig a könyvet.
"Ott ült velünk szembe a Kapitány! Felsék tuggya! Bizonyos Piszok Alfréd nevű!… Felsék én nem hazudok magának, higgye el így van: málnaszőrt ivott. Kavarta és habzott. És felállt és aszt monta: a ruhatárt itten ő kezeli. Én leghamarabb nyertem vissza a lélekjelenségemet. Mondom ennek az öregnek: „Maga natyon hasonlít ety Piszkos Fret nevű köz és életveszélyre. Ety pillanatig asz ember aszt hiszi, őt látná. És csak asztán lesz újra nyugodt.” Aszongya: „Nemcsak hasonlítok, hanem ez még sokkal több. Mer én vatyok.” És szomorúan néz. És issza a málnaszőrt. Elfordítottam a fejemet és kértem, hoty ne csinálja esztet, mer nem lehet nészni. „Idehallgasson Kapitány. Esz itten valami naty gazsák, amit megint maga kiforralt. Maga mindig íty kezdi fordítva. És nem lehet tudni, mit kavargat.” Mongya ő: „Láthatod fijam, hoty málnaszőrt.”" 

3/5

Fülszöveg:
"Régi ismerősünk Fülig Jimmy ez alkalommal egy ifjú amerikai milliomos expedíciójának lesz fontos szereplője. Legalábbis ilyesmire lehet következtetni gondosan vezetett naplószerű levelezéséből, amelyben St. Antonio főhercegnek számol be kalandjairól. Az események végső kimenetelére mégis Piszkos Fred közbelépése válik döntővé, aki a Na, mi újság, Wagner Úr nevű hajón követi válogatott legénységével a milliomos hajóját. Az illusztris hajó legénységének és főleg a Kapitánynak lesz tehát érdeme, hogy a rég eltűnt kutató helyett egy banditát fog felfedezni az unatkozó milliomos – és az is, hogy Fülig Jimmy a „kölcsönkenyér visszajár” elv alapján a küzdelmes dicsőség ünnepléséből kimarad, s ehelyett karanténba kerül."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.