Rejtő Jenő - Piszkos Fred, a kapitány

Itthon rengeteg Rejtő Jenő könyv van (hála apukámnak), igaz én csak néhányat olvastam korábban (pl.: Vesztegzár a Grand Hotelben, Az elveszett cirkáló). Most ismét nekiállok Rejtő könyveinek, csak szemkímélő módon - hangoskönyvként :D

A címmel ellentétben Fülig Jimmyvel ismerkedünk meg az első fejezetekben, egy kiadós csetepaté után Jimmyt felveszik fűtő és pincér munkakörbe a Honolulu Star hajóra, ami Szingapúrba tart.
"– Uram! A késemért jöttem! – Hol hagyta? – Valami matrózban."  
A hajón több kalamajka is történik, haláleset, furcsa álomkór, és egy eltűnő-felbukkanó hulla...
Piszkos Fred, a kapitány itt jelenik meg először, és jól kizsebeli Jimmyt :D Később Jimmy trónra kerül, az igazi uralkodó pedig felderíti a szingapúri alvilágot. A szálak egyre jobban bonyolódnak, nagyon izgalmas a történet.
Ami legjobban tetszett humora, nagyon élveztem Fülig Jimmy naplórészleteit, a buszon hallgatva sokszor vigyorogtam magamnak (remélem nem néztek hülyének :D).
"- Vegyen egy parókát, mer káprázik a szemem a kopaszságtól, ha csillog a lámpáknál.  - Parancsára - mondá. - Felséged előírhatja, hogy milyen parókát vegyek.  - Mondom: zöldet, mer az megy a ruhájához. Azt mondá erre, hogy akkor őtet majd kinevetik. Megnyugtattam, hogy az így is megtörténik, tehát nem kockáztat semmit."

A könyvet 1940-ben írta Rejtő, az előzménye Az elveszett cirkáló (itt szerepel először a kapitány), a folytatás a Piszkos Fred közbelép, Fülig Jimmy őszinte sajnálatára (ezt már ma el is kezdem :)). A negyedik Piszkos Fred-könyv A megkerült cirkáló.

Ajánlom mindenkinek már kamaszkortól, nagyon izgalmas és humoros olvasmány, és persze a magyar kultúra része! :)

5/5


Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.