Rejtő Jenő - Az elveszett és megkerült cirkáló

Olyan rövidek a Rejtő könyvek, jelen esetben olyan gyorsan végeztem a hangoskönyvekkel, hogy inkább egy bejegyzést szentelek nekik, mert mindkettővel végeztem és csak most jutottam el oda, hogy van időm írni róluk.

1. Az elveszett cirkáló
Ebben a történetben jelenik meg először Piszkos Fred, lényegében ezzel kellett volna kezdenem, de sebaj :) Igazából minden könyvben felvázolja Rejtő az egyes szereplők alap tulajdonságait, jellemzőit, így nem kötelező sorrendben olvasni.
A könyv a Balmoral cirkáló trükkös ellopásáról szól, persze a kedvenc bajkeverőink csupa jó szándékból teszik ezt. Tom Levent keresi egy fiatalember, mivel az angol kormány jól fizetne az eltűnt tudós találmányáért. Rozsdás pártfogása alá veszi a Kölyköt és részvénytársaságot alapítva kezdetét veszi a kaland, amiben végül ellopnak egy angol cirkálót, belefolynak a dél-kínai fegyverkereskedelembe és sok veszélybe kerülnek, és megoldanak egy gyilkossági ügyet is.
"Piszkos Fred lett a kapitány. Először örült, hiszen valamikor tiszt volt egy cirkálón, de később szerencsétlen lett, mert életveszélyes fenyegetésekkel rákényszerítették, hogy megfürödjön. A fürdés és tisztálkodás még néhány kisebb bonyodalomra vezetett, de végül is részint a nyers erő, részint a rábeszélés hatott." 
Ezt a könyvet nem élveztem annyira, mintha kevesebb lett volna a humor, de azért kaptam egy kis szerelmi szálat, aminek örülhettem :)

4/5

Fülszöveg:
"Az angol páncélos cirkáló, a Balmoral, korántsem vész el. Fedélzetén Piszkos Fred a kapitány, aki végső kényszerből vállalkozott a cirkáló „kölcsönvételére”, hogy Tom Leven kapitányt, illetve fontos találmányának tervrajzát az e célból alakult „részvénytársaság” felkutathassa. Az, hogy az ellopott cirkálóra kerül egy igazi angol herceg és egy ál-vezérkari százados, végső soron véletlen műve: az ő hajójuk ugyanis elsüllyed, és a Balmoral kegyeletből átkereszteli magát a valóban elveszett cirkáló nevére. A részvénytársaság tagjait: Rozsdást, a Kölyköt, a Főorvost és Piszkos Fredet a hajmeresztő kalandok és a parodizáló humor áradata közben kísérhetjük végig tengeri és szárazföldi útjaikon."

2. A megkerült cirkáló
Ez a regény a Piszkos Fred közbelép... után játszódik, és ismét a Balmoralként induló cirkáló kerül a középpontba.
Már az első sorok után tudtam, hogy tetszeni fog - Wágner úrral indult, majd jött Fülig Jimmy (a két kedvenc szereplőm) és persze Piszkos Fred is megjelent, aki kavarja, vagy nem kavarja?? :D
"Kavarja ez, vagy nem kavarja?" Megint nagyon valószínűen hangzik, amit mond, tehát biztos, hogy hazudik. De mit akar most itt vele kavarni?"
Új szereplőkkel is megismerkedtem, persze volt megint sok cselszövés, álnevek, és harc, de végül Piszkos Fred megint kiránt mindenkit a bajból. Elég rövid volt ez a könyv is, a történet nem is érdekelt annyira, hanem a humoros szereplők érdekeltek főleg.

4/5

Fülszöveg:
"Az olvasók még jól emlékeznek a Balmoral nevű cirkálóra, amely egy ceyloni kikötőből szőrén-lábán eltűnik, hogy azután Radzeer név alatt, Piszkos Fred kapitányi vezérlete mellett dicső tetteket hajtson végre. A Radzeer cirkáló viszont ebben a mostani kötetben újra eltűnik, de eltűnik az André de Rémieux nevű hajó is, amely furcsa „kirándulókat” visz a Csütörtök-szigetek egyikére. Nos, nem azért hívják Piszkos Fredet az „óceán miniszterelnökének”, hogy békés cethalászás közben is ne jusson ideje az eltűnt hajók „megkerítésére”. Az akcióban nagy szerpet kap Fülig Jimmy és a kékszakállú Wagner úr is, akik ez alkalommal a Vakapád nevű bárka fedélzetén jeleskednek."
Most egy időre félreteszem Rejtő munkásságát, mert jóból is megárt a sok :)

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.