Agatha Christie - Halál a Níluson

Agatha Christie életművéből ismét kipipálhatok egy újabb darabot - a Helikon új kiadásában olvastam, és az utazós témája miatt szerettem volna mindenképp nyáron sorra keríteni. Jelentem sikerült, sőt új lendületet kaptam az angol krimikirálynő könyveinek olvasásához - már várakozik egy másik AC-s bejegyzésem talonban, illetve ősszel mindenképp szeretném elolvasni az Életem címmel megjelent életrajzi regényét.

A Halál a Níluson a Poirot történetek 17. darabja (+ Race ezredes 3. része, de ő természetesen csak másodhegedűs a híres belga detektív mellett), az általam már olvasott Gyilkosság az Orient expresszen és a Gyilkosság Mezopotámiában után játszódik, amelyekre utal is egy mondat erejéig. 
A könyv a szereplők megismerésével indul - tetszett ahogy időben és térben ugrálva ismerhettük meg a később felbukkanó személyek sorsát, ami mind oda vezet, hogy részt vegyenek egy egyiptomi utazáson. 

Poirot pihenni szándékozik ezen az úton, de persze a figyelmét hamar lekötik az utastársai. Ott van az egyik leggazdagabb angol hölgy, Linnet, aki épp nászútját tölti fiatal férjével. A párost követi mindenhová az elhagyott barátnő - mindkét értelemben - Jackie, aki azzal bosszulja meg, hogy Linnet elszerette tőle barátját, Doylet, hogy mindenhová utánuk megy. Az amerikai és angol ügyvédek is érdekeltek ebben a korai házasságban ezért félig rejtőzve ők is részt vesznek a nílusi utazáson, ahol felbukkan még jó néhány érdekes párocska. 

A könyv elején már sejtettem ki lesz az áldozat, sőt a könyvet letéve bebizonyosodott a gyanúm is a bűntény megoldását illetve - ilyen se sokszor volt! Ettől függetlenül nem volt unalmas a könyv, nagyon tetszett maga az utazás, Poirot és a megismert társaság viszonyai. A végén meg mosolyogtam a történtek ellenére - Poirot milyen kis romantikus kerítő! :D Szeretném majd a 2004-es adaptációt is megnézni (David Suchet, Emily Blunt, JJ Feild - a főbb szerepekben). 

5/5

Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: Death on the Nile
Sorozat: Hercule Poirot 17.
Oldalszám: 384
Ár: 2499 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Sétahajókázás a Níluson, egy minden kényelemmel felszerelt gőzhajó fedélzetén, elegáns és izgalmas társaságban: tökéletes lehetőség a kikapcsolódásra, akár mézesheteit töltő, szerelmes ifjú leány, akár zsémbes, gazdag öregasszony – vagy épp sokat látott, briliáns magándetektív az utazó.A csöndes, enyhe egyiptomi nyáréjszaka békéjét azonban pisztolylövés döreje zúzza szét. Bár az áldozat túléli a merényletet, a kéjutazás légkörét a forrongó szenvedélyek és a hideg gyanakvás igencsak megrontja. Hercule Poirot, a legendás nyomozó nem tehet mást: kis szürke agysejtjeit az ősi Egyiptom misztériumainak megfejtése helyett a bűntett felderítésének szolgálatába állítja…

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.