Sarah Winman - Bádogember

május 20, 2018
Sarah Winman egy korábbi regényét (Amikor isten nyúl volt) már évek óta a várólistám egyik ’hátsó polcán’ tartom, és amikor megláttam, hogy új könyve jelenik meg a 21. Század Kiadótól gondoltam ideje lesz tényleg elolvasnom. Persze nagyobb kedvem lett az új könyvéhez – hála több lelkes beszámolónak.

A Gustav-szonátához hasonlóan ez a könyv is úgy élt a fejemben, hogy a barátságról szóló szép történet lesz… ahogy az előbbi könyv, úgy ez is többről szól.

A kisregény első részében Ellist ismerjük meg 1996-ban, a magányosan élő, 40-es évei közepén járó férfit, aki egy autógyárban dolgozik. Felesége, Annie öt éve meghalt, azóta megrekedt az életében – állandó éjszakai műszakban dolgozik, csak a minimális emberi kapcsolatait ápolja, nem próbál meg ennél többet tenni. Ebből a hibernált állapotból egy baleset és a kényszerű szabadság zökkenti ki. Ahogy vissza-visszaemlékezik a múltjára, úgy bontakozik ki előttünk egy fontos gyerekkori barátság, egy elhidegült apa és a meghiúsított álmok története. 


A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Dóri / theodora (@dora_w89) által megosztott bejegyzés,
A könyv második részében Michael naplóját olvashatjuk, ami a történet addig nem ismert, csak sejtetett rétegeit fedi fel, egyúttal szintén egy tragikus sors jelenik meg előttünk. Az ő része nyersen szókimondó, és egy nagyon nehéz időszakot és jelenséget mutat be.

Ahogy a fentiekből sejthető ez nem egy vidám történet, az üdítően sárga borító ellenére. A napraforgók és Van Gogh fontos szerepet kapnak  – a szabadság, az életerő és a remény jelképei, ami több szereplő életében is felbukkan valamilyen módon. 

Rövid olvasmány volt, az elején kicsit nehezen rázódtam bele az olvasásába Ellis elbeszélésének kuszasága miatt, de végül jó kikapcsolódást nyújtott – egy utazást a múltba, illetve Franciaországba. A Bádogember a barátság, az önfeláldozás és a feltétel nélküli szeretet regénye is, ami már-már giccses módon öleli körbe négy főszereplőnket. 

4/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: Tin man
Oldalszám: 270
Ár: 3490 Ft (Rendeld meg a kiadótól)
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Az egész egy tombolán nyert festménnyel kezdődött: tizenöt napraforgóval, amit egy olyan nő akaszt ki a falra, aki hisz benne, hogy a fiúk és a férfiak csodálatos dolgokra képesek. És van két fiú, Ellis és Michael, akik elválaszthatatlanok egymástól. És a fiúkból férfiak lesznek, aztán besétál az életükbe Anne, és ez mindent megváltoztat és nem változtat meg semmit. Sarah Winman Bádogembere a nagy sikerű Amikor Isten nyúl volt és Csodálatos dolgok éve nyomdokaiban járó szerelmes levél az emberi kedvességről és barátságról, veszteségről és túlélésről. „Csodálatos, nagyon régóta nem indított meg ennyire könyv. Egyszerűen beleszerettem a regénybe és a szereplőibe.” – Joanna Cannon „Visszafogott, nem érzelgős, magabiztos, meleg, és olyan gyengéd hangvételű, hogy az már fáj.”- Rachel Joyce

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.