Szerb Antal - A Pendragon legenda

Már 2016-ban a régi adósságaim között emlegettem ezt a könyvet, most a NIOK kihívásának és a Libertine Könyvesbolt kiadásának köszönhetően végre elolvastam Szerb Antal már klasszikusnak számító regényét.

A szerzőtől először az Utas és holdvilágot olvastam, amit 2018-ban újráztam is - ill. a Budapesti kalauz c. rövid útikönyve került a kezembe 2020-ban.

A Pendragon legenda néhány évvel az Utas és holdvilág (1937) előtt, a szerző angliai utazásai után jelent meg 1934-ben. Érdekesség, hogy ebben az évben a Magyar Rádióban tartott előadást a rózsakeresztesekről, ami a regény egyik fontos motívuma.
'"– Mi az, hogy rózsakeresztesek?
– Rózsakeresztesek? Hm. Hallott már a szabadkőművesekről?
– Igen. Azok olyan alakok, akik titokban jöttek össze, és nem tudom, mit csináltak.
– Ez az. A rózsakeresztesek abban különböztek a szabadkőművesektől, hogy még nagyobb titokban jöttek össze, és még kevesebbé lehetett tudni, hogy mit csinálnak."
Főszereplőnk Bátky János, aki a harmincas évei elején jár - konkrétan 32 éves - Londonban egy partin találkozik Earl of Gwynedd-el, aki meghívja kastélyába. Bátky tudósként, titkárként dolgozik és széles az érdeklődési köre, a regény kezdetén éppen az angol misztikusokat kutatja. Ez lesz a közös pont közte és az earl között, aki családja révén szintén kutatásokat folytat a természetfeletti tanulmányokban.

Bátky még Londonban kap egy titokzatos telefonhívást, hogy ne menjen el a walesi kastélyba… A dolog egyre gyanúsabb, később két útitárs is csatlakozik hozzá és egyre több különös esemény történik a Pendragon család háza táján.

Nagyon szórakoztató, olvasmányos történetről van szó - amely egyrészt Agatha Christi-t idéző krimi, fantasy és Dan Brown-féle kalandregény; követi a korabeli angol próza hagyományait, de másrészt annak paródiája is.
Szerb Antal remek mesélő, jól alakította a történetet és könnyen beszippantott a regény hangulata. Nagyon tetszett, ahogy keveredett benne a misztikus történet, a krimi, ill. Bátky romantikus kalandozása az angol ill. walesi környezetben.

A kötet végére megtudunk egy s mást a titokzatos Pendragon családról, annak jelenlegi earljéről ill. arról, hogy mit rejt a régi vár sírkamrája ;)

Tipikusan újraolvasandó könyv, örülök, hogy végre letudtam ezt az adósságomat és egy gyönyörű kiadásban kapott helyet a polcomon. A kötet borítóját Erika (szisszmok) készítette, akit évek óta követek Instagramon - már csak emiatt is kíváncsi voltam a díszkiadásra, ami az Aranylétrás Könyvek sorozat első darabja.

A regény ingyenesen elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtárban (MEK), ha szeretnétek beleolvasni ;)

5/5

Kiadó: Libertine
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 256
Ár: 4499 Ft 
Borító: 5/5

Fülszöveg:
„A legkedvesebb és legkönnyedébb olvasmányok közül való” – írta Szerb Antal A Pendragon-legenda című regényéről a Nyugat 1935-ben.
Majd 100 évvel később sem lehetne találóbban jellemezni ezt az intellektuális és fanyar humorral megírt detektívregényt, amely úgy tartja be műfajának sajátosságait, hogy közben kifigurázza azokat. Különös fordulatok, legendák övezte, titokzatos walesi táj, egy furcsa végrendelet és egy hatalmas örökség: a British Museum csendes és visszafogott kutatója, dr. Bátky János bölcsészdoktor, „a fölösleges tudományok doktora” nem is sejti, milyen bonyolult eseménysor közepébe csöppen, amikor gyanútlanul igent mond egy meghívásra…
„Valami történik. Valami történik. A szálakat szövik a párkák. A llanvygani kastély végzete ébren van valamelyik teremben, a Pendragon-ház története megint egy súlyos fordulat előtt áll. És itt állok én, vagy helyesebben itt fekszem, Bátky János, Budapestről, örökös előérzeteimmel, félelmeimmel, tehetetlenül, semmiről sem tudva, kijátszva, kiszolgáltatottan, a történés kellős közepén.”
Szerb Antalt a legtöbben talán az Utas és holdvilágról ismerik, noha A Pendragon-legendát tartják talán a legjobb regényének. Legyen szó első vagy újraolvasásról, az Aranylétrás Könyvek-sorozat első darabja feledhetetlen olvasmányélményt kínál.
Minden megrendelt kötet mellé jár Szabados Ági levele is, amelyben elmeséli, miért meghatározó számára Szerb Antal életműve.

2 megjegyzés:

  1. Ez a borító valami eszméletlen szép, majdnem meghozza a kedvem, hogy ismét próbát tegyek Szerb Antal ezen regénnyel, de első olvasásra nekem sajnos nem tetszett a történet, annak ellenére, hogy tudom mennyire sokan szeretik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Élőben még szebb, ill. a belső borítón is folytatódik a rózsaminta, sőt még egy sárkány is megbújik közte. :)) A lapokkal volt egyedül gondom, kicsit fényesek - lámpafénynél befénylett, ha nem jól tartottam :O
      Utas és holdvilágot is olvastad tőle?

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.