Péterfy-Novák Éva - A rózsaszín ruha

június 21, 2019
Az utóbbi hónapokban egyre több helyen 'találkoztam' Péterfy-Novák Évával. Olvasta ezt a novelláskötetet Nikkincs, Évát láttam D. Tóth Kriszta egyik Elviszlek magammal videójában, legutóbb Szabados Ági beszélgetett vele a podcastjában. 

Az utóbbi hetekben kimondottan kerestem az új magyar, kortárs írókat - Szentesivel együtt vettem fel őt is várólistámra. A stílusuk néhány novella alapján hasonló, sőt azt mondanám, hogy ennek a kötetnek a párja a Kardos Margit disszidál, de persze egy más a szemszögből mutatja be a helyzeteket. 
A két író közel áll egymáshoz, sőt Szentesi (a "Díva") szerepel is az egyik történetben, ill. ebben a kötetben olvasható a Csokiszív novellája, ami szintén a fent említett Kardos Margit... novelláskötetben is megtalálható.
"– A fodrásznál mindig nagyon jó történeteket hallok! – mondja anyám a vasárnapi ebéd közben."
Pletykákon, személyes történeteken keresztül bontakoznak ki előttünk a sorsok, amikkel nap mint nap találkozhatunk. Nem fest szép képet a társadalmunkról: kiüresedett kapcsolatok, agresszió, molesztálás - bántalmazás és a mindennapi bosszúk körképét adják ezek a rövid novellák, tárcák. 




Dóri / theodora (@dora_w89) által megosztott bejegyzés,
Több novella témája a megcsalás, vagy épp a házasságról-kapcsolatra ugráló szereplők története. A másik fájdalmas téma a nők, lányok kihasználása - legyen szó egy gyerekek közti molesztálásról, vagy épp egy 'túlbuzgó' nőgyógyászról, vagy épp csak egy babakocsival szerencsétlenkedő anyáról, akinek küzdelmeit nyugodtan nézi végig a két anyós és a drága férj...

A kemény, nehéz történeteket azért megszakítja, néhány könnyedebb is, mint A góc, amiben Szentesi is 'vendégszerepel', vagy A tócsni amiben egy családi kis összeesküvésről olvashatunk, vagy A spájzablak, ami egy balul sikerült apa-lánya programot mutat be nagyon humorosan.
Néhány novella íródott gyerekszemszögből is - ezeknek témája a már említett molesztálás, vagy családi életkép, vagy épp egy öröknek hitt barátság megsemmisülésének története. 

Tetszett ez a kötet, a történetek érdekesek voltak, lekötöttek, a stílus egyszerű - ahol kell, ott élőnyelvszerű (értsd - mer káromkodni).

Ha lelkileg a legkevésbé megterhelő olvasmányt szeretnéd olvasni az írótól, akkor ezt válaszd. Az Egyasszony és a nemrég megjelent Apád előtt ne vetkőzz sokkal súlyosabb, én még gondolkozom azoknak az elolvasásán. 

4/5

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 166
Ár: 2999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Az Egyasszony szerzőjének legújabb tárcanovellái a körülöttünk lévő világról szólnak: nőkről és férfiakról, anyákról és lányaikról, feleségekről és férjekről, gyerekekről és felnőttekről, Nagykörúton innen és túl. Péterfy-Novák Éva éles szemmel fedezi fel a repedéseket a kirakatüvegen, és szókimondóan, ám humorral és empátiával tárja azokat olvasói elé.

3 megjegyzés:

  1. Az Apád előtt ne vetkőzz nálam listás. :) Kezdjem inkább ezzel, azt mondod?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ismerkedésnek ez jobb, ebben is van meredekebb történet. :)

      Törlés
    2. Köszi, megfogadom a tanácsot. ^^

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.