Twister blogger workshop

április 22, 2018
Tegnap, a Könyvfesztiválon részt vettem a Twister Kiadó által szervezett blogger workshopon. Úgy gondoltam érdemes ennek egy külön bejegyzést szentelnem, nemsokára olvasható a tegnapi napom teljes beszámolója is ;)

pexels
Az előadást a Kildara alapítója, a kiadó marketinges munkatársa Varga-Czakó Adrienn tartotta. 
A kezdő bloggerekhez szólt inkább az előadás, amiben a blogolvasói ill. a kiadói szemlélet és elvárások is megjelentek. 

A blogbejegyzések felépítésétől, az olvasókhoz való hozzáállástól ill. a social media használatán át röviden betekintést kaptunk abból, hogy mire kell figyelni ha blogot indít/vezet valaki.

Néhány tipp címszóban:
- tudatos bejegyzés felépítés: bevezetés, tárgyalás, befejezés
- 500 karakternél hosszabb bejegyzések
- helyesírás, stílus
- olvasd el a könyvet!*
- interakció az olvasókkal**

*Számomra meglepő volt azt hallani, hogy többen el se olvassák a könyveket, csak összeeszkábálnak hamar gyorsan valamilyen blogposztot, hogy ők lehessenek az elsők, vagy egyáltalán legyen egy blogbejegyzésük ... Ez nagyon nem fair, ahogy a másoktól való lopkodás sem!

**Az is fura volt, amikor Adrienn mesélte, hogy látott olyat, hogy egy bejegyzés alá több komment is érkezett, de az írója nem válaszolt egyikre sem. Meddig tart megírni egy választ? Már telefonról is viszonylag egyszerű és ez sokat jelent a kommentelő számára is. Amúgy én is jártam már így, hogy egy addig általam rendszeresen olvasott blognál egyszer hagytam egy kommentet, nuku válasz - így leiratkoztam...

Az előadás végén egy hallgatói kérésre szóba került az is, hogy mi a helyzet a negatív kritikával, hogyan 'kell' megfogalmazni ilyenkor egy bejegyzést. Adrienn szerint meg lehet írni humorosan, vagy valamilyen konklúzióra jutva - egyszóval nem kell csak azért felpontozni, mert kapta a blogger a könyvet. 
Szerintem nagyon fontos itt az is, hogy tudatosan kérjünk recenziós példányt. Egyrészt olyan mennyiséget, amit belátható időn belül el is tudunk olvasni, na és persze olyat amit amúgy is olvasnánk, vagy valamiért úgy érezzük, hogy ez érdekel minket.

Egy 45 perces előadásba természetesen nem lehet sok témát belezsúfolni, és ez inkább a kezdőkre volt kihegyezve, de még sok-sok területet lehetne érinteni a blogolással kapcsolatban (időbeosztás, jegyzetelés, közösségépítés, webdizájn stb.). Nekünk, akik már 8-9 éve vezetjük a blogunkat inkább csak megerősített, hogy a bejegyzéseink a kiadótól elvárt módon épülnek fel. Adrienn különféle színes post-it-es módszerét viszont lehet, hogy alkalmazni fogom ;)

Hasznos:
A blogom jobb hasábjában amúgy találtok egy kis dobozt, ahová a blogolással kapcsolatos tanácsaimat gyűjtöm össze - ezt ezentúl a blogtippek címke alatt is megtaláljátok. 

3 megjegyzés:

  1. Köszönöm, hogy leírtad! Sajnos nemtudtam elmenni, pedig ez a program érdekelt...
    "Adrienn különféle színes post-it-es módszerét viszont lehet, hogy alkalmazni fogom ;)"
    Ezt kifejtenéd bővebben?
    Amúgy számomra hihetetlen, milyen sztorikat hallok, mint ez, hogy el sem olvasott könyv alapján írnak recenziót...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a kommentet! :)
      Hosszan nem beszélt róla, csak említette, hogy ő úgy olvas, hogy mellette van több színes post it jelölő, és különféle színeket használ az egyes tartalmakhoz - pl. idézet, vagy fontos esemény - vagy oldal, és ezeket benne is hagyja a könyvekben, hogy később is könnyen visszataláljon egyes részekhez. Olvasás közben én néha jegyzetelek külön lapra, néha cetliket hagyok csak a könyvben, de nincs egy állandó rendszerem, ezért fogott meg, hogy neki ez bevált :)

      Törlés
    2. Ja, értem, köszönöm!
      Én tableten jegyzetelek olvasás mellett, ez szokott utána egy jó váz lenni a bejegyzésekhez. :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.