Jennifer Niven - Veled minden hely ragyogó

Annánál olvastam erről a könyvről először, neki nagyon tetszett, így ezt választott a nagy tanulás levezetéseképpen. Csak úgy faltam a sorokat - ismét egy jól megírt YA könyvre bukkantam.

Érdekes tendencia, hogy már nem a fantasy vonalat nyomják több YA regényben, hanem reális, aktuális problémakkal küzdő fiatalokról szólókat írnak. Ebben a könyvben a gyász, a bűntudat, a mentális betegségek és az öngyilkosság kerül előtérbe. A szerző a könyv végén leírja, hogy személyes élményeit is feldolgozta és célja, hogy segítsen a hasonló problémákkal küzdőknek felnyitni a szemét.

forrás
Theodore Finch egy furcsa betegséggel küzd, ami miatt néha időszakok kiesnek az emlékezetéből, másképp érzékeli a világot maga körül, mint általában és indulatkezelési problémái vannak.
Egy nap a suli óratornyának párkányán álldogál és azon gondolkozik leugorjon-e. Ám társasága akad, Violet is kimászik a párkányra - végül a fiú ébreszti rá, hogy hol is van és visszamásznak. 

Egy földrajzprojekten Theo úgy intézi, hogy együtt dolgozhassanak és megismerhesse a lányt. Violet nehéz időszakon van túl - elveszítette nővérét egy autóbalesetben, igaz már kezd helyrejönni és szeretné elengedni ezt az időszakot, amit átélt. Ebben nagy szerepe lesz Theonak - együtt bejárják Indiana állam érdekes helyeit - nem csak a természeti, hanem az ember alkotta látványosságokat is. Mindenhol hagynak valami emléket, és Violet jegyzeteli le az élményeiket. 

Sejthető, hogy a romantikus szál is megjelenik, de ez mégsem egy tipikus YA szerelmi sztori. Nagyobb hangsúly van azon, hogy Violet hogyan próbálja feldolgozni nővére halálát, hogyan küzd a bűntudattal, azzal hogy ő miért élte túl a balesetet. 
"– (…) Ő volt a legjobb barátom. – Nekem sohase volt ilyenem. Milyen érzés? – Nem tudom. Talán az a lényege, hogy önmagadat adhatod előtte, bármilyen is vagy. Megmutathatod a legrosszabb és a legjobb oldaladat. És bármi legyen is, szeret. Összeveszhettek, de ha haragszol is rá, tudod, hogy mindig a barátod marad."
forrás
Másrészt ott van Theo betegsége, amiről a könyv vége felé derül ki, hogy valószínűleg bipoláris zavar. Ijesztő olvasni, hogy az agya hogyan zavarja össze és mivel nem kap segítséget, hogyan próbál megküzdeni a helyzettel egyedül.

Tele van különleges jelenettel ez a könyv - az udvarlás, a kirándulások, a főszereplők saját belső nyelve (Virginia Woolf A hullámok c. könyvéből idézgetnek!) mind-mind elvarázsoltak. Most Maggie Stiefvater Shiverjének két főszereplőjét jutatta eszembe, nekik is hasonlóan különleges kapcsolatuk volt.

A könyv befejezése eléggé meglepett, de egyrészt érthető döntés volt - ezzel az írónő még inkább ráirányította  a figyelmet arra, hogy komolyan kell venni a hasonló problémákat, és szakember segítségét kell kérni.

Érdekesség:
A könyv honlapján van sok extra - kapcsolódó Pinterest oldalak, Violet régi és új honlapját is elkészítették.

5/5

Kiadó: Maxim
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: All the Bright Places
Oldalszám: 430
Ár: 2990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Megejtően szép kamasz szerelem három hónapja ez a sodró lendületű és megrázó történet, de még ennél is több: élet, halál, betegség, előítéletek és megbélyegzés, önfeláldozó igyekezet, gyász és a tragédiából való katartikus feltámadás körül forog Theo és Violet love storyja. A két végzős középiskolás fiatal öngyilkosságra készülve ismerkedik meg az iskola óratornyának keskeny párkányán állva. Ki menti meg a másik életét? Ki a felelős a másikért? Ki és mit tehet (tehetne) a leselkedő végzet ellen? Bepillanthatunk egy szeretnivaló fiú gondolat- és érzésvilágába, gyermekkori traumáiba, amelyek elkerülhetetlenül sodorják őt a kezdettől fogva sejthető végzet felé. A paradox módon felemelő vég mégis meglepetést tartogat az olvasónak, és egyhamar nem feledjük, ahogy Theót sem, aki rövid, üstökösszerű létével új életre serkenti szerelmét, Violetet.

3 megjegyzés:

  1. Engem nagyon dühített ez a könyv, pont azért, mert úgy éreztem, hogy Theo nem hagyta, hogy segítsenek rajta, minden próbálkozást és felé nyújtott jobbot félreütött.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem nagyon meglepett, mert általában nem így oldják meg a szerzők a karaktereik problémáit. Gondolom az írónő ezzel is fel akarta rázni az olvasókat, hogy mennyire súlyos probléma ez, és nem mindig ér oda a segítség időben.

      Törlés
  2. De jó, hogy ennyire tetszett! Fontos könyv, nem csak egyszerű szerelmi történet, ezért örülök, hogy ennyi embernek felkelti az érdeklődését. :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.