Tove Jansson - Jön az üstökös+Múmin szakácskönyv

A Mumin rajzfilmsorozat a gyerekkorom egyik része volt, sőt voltak néhány oldalas kis füzetkéim, többféle Mumin történettel. Az eredeti mesével most találkoztam először – a könyvfeszten szereztem be a Geopen standjánál a friss, új fordításban megjelent részt.

Tudtam róla, hogy a Napkút Kiadónál már megjelentek korábban a sorozatból részek (8 db), ill. a Móra Kiadó adott ki kettőt. A Geopen most arra vállalkozott, hogy eredeti svéd nyelvből és a végleges írói változatokból készítsen fordítást és új kiadásokat.

A Jön az üstökös a Mumin könyvsorozat 2. része - remélem elhozza a kiadó majd az első részt is, bár a történetek önmagunkban is élvezhetőek.

Kometen kommer címen először 1945-ben jelent meg; 1968-ban készült a végleges változata, melynek fordítása a Jön az üstökös. A mesét a világháború, a bombázások ihlették - a későbbi verzióban pedig már a hidegháború, a rettegés az atombombától is belelátható.

Sniff, a "kis állat", egyik nap talál egy ösvényt, amit barátjával, Mumintrollal követni kezd. Ketten felfedezőútra indulnak, természetesen előtte Muminmama ellátja őket elemózsiával. A tengerpartra jutnak, ahol Mumintroll úszással, és 'gyöngyhalászattal' múlatja az időt - közben Sniff egy barlangra bukkan, aminek még később fontos szerepe lesz a mesében. 
Miután hazamennek baljós előjeleket vesznek észre - esőt, furcsa port, lesz egy új vendégük a házban, aki elülteti a félelmet a főszereplőinkben. Mumintroll és Sniff egy küldetésre indulnak: elmennek az obszervatóriumba, hogy megtekintsék közeledik-e valami fenyegetés, egészen pontosan üstökös az otthonuk felé. Az út sok kalandot tartogat, itt találkoznak először Snusmumrikkal (én Vándorként emlékszem rá, ill. egy másik fordításban Kószlászbóklászként jelent meg), ill. Snor kiasszonnyal (Bájocska, Cókmók, Szipogli neveken futott magyarul) és testvérével.
"– De a gránátkövek! – zokogott fel Sniff. – Egyet sem sikerült felhoznom!Snusmumrik letelepedett mellé, és kedves hangon így szólt:– Tudom. Amint szeretnénk valaminek a birtokába jutni, egyszerre olyan nehézzé válik minden, állandóan magunkkal kell hordozni a tulajdonunkat, meg kell óvnunk. Én csak rájuk nézek, s máris ott vannak a fejemben. Jobb dolgom is van, mint hogy koffereket cipeljek magammal mindenhova."
A szereplők kalandos útja egy tragikus hírrel zárul az obszervatóriumban: tényleg jön az üstökös. Ezután mindent megtesznek, hogy mielőbb hazajussanak. De azért még jut idő egy táncra, ill. megajándékozzák egymást egy üzletben ami útbaesik.
Ebben a részletes kritikában olvastam, hogy Tove Jansson a Mumin történetekben egyfajta menedékeket alkotott - és valóban, már ez alapján egy történet alapján is ezt látom. A külső fenyegetést észlelik a főszereplők, felkészülnek, de nem esnek depresszióba, hanem élvezni próbálják az életüket. Süt az otthonosság érzete ebből a történetből is - Mumin mama készülődéséből, süteményt visz az utolsó estén magukkal, hogy jól érezzék magukat! 

A kiadás nagyon tetszik: keménykötéses, szép kis kompakt kötet lett - fekete-fehér illusztrációkkal. A fordítás kapcsán annyit tudok megjegyezni, hogy nekem jobban tetszettek a régebbi nevek: Múmin, Vándor, Bájocska - a tv sorozatból ezekre emlékszem. Tény, hogy felnőttként - a nyelvészet iránt érdeklődve ez a fordítás és a kötet tökéletes volt, de szerintem a gyerekemnek ezekkel a módosított nevekkel olvasnám fel a történetet. 

5/5

Kiadó: Geopen
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: Kometen kommer
Fordító: Péteri Vanda
Oldalszám: 160
Ár: 3290 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Mumin-völgyben ​a nyár épp olyan kellemes, mint máskor. Muminpapa a verandán ücsörög, Muminmama pompás kagylóhéjakkal rakja körbe a virágágyásokat. Csakhogy egy napon kísértetiesen megváltozik az ég színe, és a pesszimista Pézsmapatkány a Mumin család tudomására hozza, üstökös közelít a Földhöz, és egyenesen Mumin-völgy felé tart. És valóban: a vörös szem napról napra fenyegetőbben izzik az égen, s nemsokára a völgy minden lakója összepakolja ingóságait, majd elmenekül otthonából. Mumintrollt és Sniffet viszont a kíváncsiság hajtja, amikor a rájuk váró száz veszéllyel dacolva felkerekednek, hogy kiderítsék, megmenekülhet-e a világ és benne kedves völgyük a pusztulástól. A Jön az üstökös című kötettel indul Tove Jansson muminokról szóló meseregényeinek sorozata. A finn-svéd írónő saját finom, humoros rajzaival illusztrált történetei több évtizede elbűvölnek kicsiket és nagyokat. A jelenlegi kiadás az 1968-as szerzői változat új fordítása. A mumintörténetek következő kötete: A varázsló kalapja

+ Mumin tartalom:

Múmin szakácskönyv

Egy skandináv könyvtári programsorozatra készüléskor akadt a kezembe ez a könyv, belenéztem és már tudtam hogy kelleni fog nekem egy saját példány. Nem sokkal ezután nagy akcióban be is tudtam szerezni. 
A receptek szimpatikusak, egyszerűek, van egy-kettő ami fura ízkombinációnak tűnik, ill. számomra túl sok halas receptet tartalmaz, de fogom majd hasznosítani a saját háztartásomban. :) Az illusztrációk és az idézetek tökéletesek a Mumin rajongók számára, amúgy meg kisgyerekes szülőknek is jó olvasnivaló – gyerekkel is lehet belőle főzőcskézni.

5/5

Kiadó: Cerkabella
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: Muumimamman keittokirja
Fordító: Kovács Ottilia
Oldalszám: 144
Ár: 2890 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"A Múmin-szakácskönyvben összegyűjtöttük a világszerte ismert és szeretett múminvölgyiek kedvenc ételeit, olyanokat, mint Múminmama csodaitala meghűlésre, Éhes múmin rakott krumplija, Múminpapa tejszínhabos tortája. Az ételek egyúttal betekintést nyújtanak az északi konyha rejtelmeibe is.A könyv mintegy 150 receptje között szerepelnek saláták, levesek, reggeli kásák, desszertek, szabad tűzön elkészíthető ételek, kirándulásra való szendvicsek, édes és sós sütemények, befőttek, lekvárok, meleg hús-, hal- és zöldségételek, sőt innivalók is.Olvashatók itt könnyen és gyorsan elkészíthető, egyszerű ételek, de akadnak több munkát és tapasztalatot igénylő fogások is, amelyekből akár Múminvölgybe illő lakomát rendezhetünk! A sütés-főzés pillanatait a Múmin-történetek szerzőjének, Tove Janssonnak az illusztrációi és szövegrészletei teszik még élvezetesebbé."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.