2019. február 7., csütörtök

30 év - 30 könyv

Matildánál láttam még tavaly ezt a témát, én is megpróbáltam összegyűjteni életem legmeghatározóbb könyveit (ja igen, mert ma lettem 30 éves - jájjj).
Vannak a listából könyvek, amiket már többször említettem, de van olyan régi-régi könyvem, ami még nem bukkant fel. Sajnos nincs meg mindegyik, de jó volt felidézni mik alkották a könyvmolyságom  alapjait. Az utóbb 10 évnél már könnyebb helyzetben voltam - a molyon szépen vezetgettem az olvasmányaimat - itt már bőség zavarával küzdöttem, hogy melyiket emeljem ki. :)
1. Zelk Zoltán - Száll ​az erdő: erről a könyvről először az illata jut eszembe, "pinceszagú" volt, de nem kellemetlen.

2. Giulietta Fiore - Sompolygó ​Samu és a szőlő: az illusztrációit szerettem, olyan puha - plüssfiguraszerűek voltak. Hasonló kiadás volt, és szintén megvolt nekem Csukás István - Brum ​Brum Brúnó és a kalózok.

3. Tarbay Ede - A ​kisróka: áhh szóval már itt is szerettem a rókákat :) , ez is nagyon régi könyv, aminek furcsán sötét illusztrációi voltak, de sokszor olvastam/olvastattam el.

4. Václav Čtvrtek - Moha ​és Páfrány: ezt a cseh mesekönyvet nagybátyáméktól kaptam, ezt is nagyon szerettem.

5. Jane Elliott · Colin King - Enciklopédia ​gyermekeknek: ezt 7 vagy 8 évesen kaphattam és elbűvölt a tudás benne, odáig voltam érte :)

6. A. A. Milne - Micimackó: egy klasszikus, amit agyonolvastam - a puhakötéses verziómat többször kellett megragasztgatnom.

7. Lázár Ervin - A ​Négyszögletű Kerek Erdő: anya első kérdése, amikor odaadta a könyvet - mi a hiba a címben? :)

8. Michael Ende - A ​Végtelen Történet: ebből sosem volt saját példányom, emlékszem egyik legjobb barátnőm adta kölcsön, hogy elolvashassam. A filmet már korábban láttam és tetszett - most feltámadt bennem a vágy, hogy megvegyem végre magamnak.

9. Tony Wolf - Mesél ​az erdő az állatokról, törpékről, óriásokról…: ebből a sorozatból több könyvem is megvolt, sárkányos, tündéres - ezeket is többször újraolvastam.

10. Kenneth Grahame -Békavári ​uraság és barátai: ez az a könyv, amit már többször említettem a blogon, emlékszem amikor megkaptam (akkor költöztünk Szhelyre), sokszor újraolvastam, láttam a rajzfilm verziót is és nagyon szerettem. Szerintem anglomániám egyik építőköve ez a könyv és sorozat volt :D (Szerencsére ez még mindig megvan a polcomon).
11. Fekete István - Tüskevár (Téli berek, Vuk): apukám régi kiadását olvastam először, amiből ráadásul hiányzott néhány oldal. (Pár évvel később kaptam meg egy újban, amiből megtudtam a kihagyott részleteket). Ehhez a könyvhöz is az illatok, a lusta délutánok jutnak eszembe, talán ezt a könyvet olvastam el a legtöbbször.

12. J. K. Rowling - Harry Potter: 11-12 évesen Mikulásra kaptam meg az első részt, a következő hármat karácsonyra és onnantól indult a szerelem, ami ma is tart. Büszkén vallom magam első generációs HP fannak, fontos korszaka az életemnek ez a szeretet. Általános iskolai legjobb barátnőmmel is osztoztam ebben, annyira jó volt megbeszélni a könyveket, filmeket vele. :)

13. J. R. R. Tolkien - A ​Gyűrűk Ura: Kb az első filmmel egy időben figyeltem fel a kedvenc könyvesboltomban az összecsomagolt, puhafedeles trilógiára. Nagy kedvencem volt anno ez a sorozat is, de kb kamaszkorom óta nem olvastam újra - ideje lenne. :)

14. Anne Rice - Interjú ​a vámpírral: A Vámpírkrónikák első részét tv-ben láttam, még általános iskolás voltam, emlékszem barátnőimmel izgatottan meséltük milyen volt a film. Jó néhány évvel később fedeztem fel a könyvesboltban a kötetet és jött velem haza. Utána rájöttem, hogy ez egy sorozat első része és lelkesen és türelmesen vártam az újabb és újabb köteteket. A Szukits Kiadó után egy kis kiadó, a Dáin adta ki a részeket - az ő honlapjukat lelkesen néztem, kérdezősködtem, hogy mikor jön az újabb rész. (Nézzétek, még működik a már retró életérzést idéző honlapjuk - de szerintem már nem működnek :()

15. Dan Brown - Angyalok és démonok: legjobb barátnőmtől kaptam ajándékba, mert a cím alapján egy természetfeletti sztorit sejtett benne. A számítása nem jött be, viszont Dan Brownt nagyon megszerettem - szóval célt ért az ajándék :)) Sajnos ő pont egy olyan szerző, akit régen nagyon szerettem, tűkön ülve vártam az újabb könyveinek kiadását, ma viszont már nem hoz lázba - se az Infernot, se az Eredetet nem olvastam már el.

16. Márai Sándor - A gyertyák csonkig égnek: ez kivételesen egy iskolai kötelező középiskola negyedik évéből, ami nagy hatást tett rám. Emlékszem a buszon ülve kezdtem el olvasni, és alig tudtam letenni. Azóta már újraolvastam, ill. az egyetemen jobban beleástam magam Márai életművébe - ezért ez is egy fontos könyv ebből a szempontból.

17. Stephenie Meyer - Twilight ​– Alkonyat: mivel a vámpírimádatomat megalapozta Anne Rice, ezért nyitott voltam Stephenie Meyer jóval könnyedebb világára is. Még a hotdog.hu-n (ahol pl. először 'találkoztam' Anettel) olvastam részleteket a könyvből (talán rajongói fordításban), aztán sokakhoz hasonlóan beszippantott ez a YA sorozat. Azért is fontos ez a könyv, mert kb ezzel indult az angolszász YA regények kiadásának és szeretetének vonala.

18. Joanne Harris - Csokoládé: ezt már a blogos időkben olvastam, szintén a filmet láttam először - így vettem meg utána a könyvet, és ez egy hosszú szerelem kezdete lett. Az elmúlt években JH minden magyarul megjelent könyvét olvastam és hamar az egyik kedvenc szerzőmmé nőtte ki magát.

19. Virginia Woolf - Mrs. ​Dalloway:  2009-ben a blog indulásakor láttam Az órák c. filmet, ami ugye Michael Cunningham könyvéből született. Ekkor figyeltem fel VW-re, lelkesen el is olvastam a Mrs. Dallowayt, de éreztem hogy ehhez még kevés vagyok. Viszont az évek alatt elolvastam szintén (1 könyv híján, ami mostanában fog sorra kerülni) a magyarul megjelent életművét.

20. Jane Austen - Büszkeség és balítélet: szintén 2009-es felfedezés, amit molyon röviden ennyivel értékeltem: Imádom, ez egy alapmű! :) A többi regényét is nagyrészt szerettem, és elolvastam tőle mindent magyarul - ill. Claire Tomalin vaskos életrajzát is.
21. Baráth Katalin - A ​fekete zongora: és az egész sorozat. Ez a könyv már a könyvesblogok olvasgatásának eredményeképp talált meg és indított el a kortárs magyar irodalom felfedezésében. Nagyon szerettem ezt a sorozatot, és azóta is lelkesen követem a szerzőt, akivel máig nagy élményem, hogy egy könyvhét alkalmával találkozhattam is.

22. Neil Gaiman - Sosehol: ez volt a második regény Gaimantől, és megalapozta a szeretetemet felé. Ezt a könyvét 2010-ben olvastam, és már nagyon ideje lenne egy újraolvasásnak :) (Amúgy már csak egy könyv kell és teljes lesz a magyarul megjelent Gaiman életműolvasásom :D)

23. Tóth Krisztina - Vonalkód: úgy rémlik egyetemi tananyag volt ez a kötet, és annyira megtetszett, hogy később a legtöbb kötetét elolvastam, sőt egy író-olvasó találkozóra is elmentem barátnőimmel Sárvárra. :) Régi adósságom egy blogbejegyzés erről a novelláskötetről is...

24. Cserna-Szabó András - Puszibolt: egyik magyar szakos barátnőm kedvenc novelláskötete volt a Puszibolt, elolvastam és engem is megfogott. A szerző több könyvét elolvastam, ami ezután jelent meg, de közben elveszítettem az érdeklődésem. De életem egy szakaszában ő is nagy kedvenc volt, vele is sikerült egy író-olvasó találkozó keretében dedikáltatni.

25. Grecsó Krisztián – Mellettem elférsz: a kötet megjelenésekor figyeltem fel rá, és szintén egy 'szerelem' kezdetét jelentette.

26. Elizabeth Gilbert - A ​lélek botanikája: szintén az első könyvem, bár láttam pár évvel korábban az Ízek, imák, szerelmek c. filmet, de az nem tetszett. Viszont ez a könyve annyira érdekes volt, és szép, hogy elkezdtem figyelni az írónőre, a másik nagy kedvencem tőle a Big magic, amit idén újra is szeretnék olvasni.

27. Simon Márton - Polaroidok: köszi tumblr, hogy felfedeztem Simon Mártont magamnak :) Miután megszereztem ezt a kötetet, egyre jobban nyitottam a magyar kortárs költők felé - ez a folyamat ma is tart. Illetve kicsit csalok, becsempészek ide még egy költőt: Fodor Ákosra is a Polaroidoknak köszönhetően bukkantam.

28. Kleinheincz Csilla - Ólomerdő: Csilla remek novellaíró, szerkesztő és az Ólomerdő sorozata nagy kedvencem volt. Ha minden igen idén végre-végre megkapjuk a történet 3. részét!

29. Jeanette Winterson - Miért ​lennél boldog, ha lehetsz normális?: JW nem csak az egyik kedvelt szerzőm lett, miután elolvastam ezt a könyvét, hanem emiatt kattantam rá a női memoárokra, amik súlyos problémákról való megküzdésekről szólnak. Ilyen Lena Dunham Nem olyan csaj-a, vagy akár a legutóbb olvasott memoár Tara Westovertől.

30. Christelle Dabos - A ​tél jegyesei: ami újra olyan rajongót varázsolt belőlem, amilyen már évek óta nem voltam. A vicces, hogy nem is érdekelt annyira, csak valami könnyed könyvet kerestem az ünnepekre, annyira behúzott (és mostanában egyre több bloggertársam), hogy izgatottan várjuk a következő részeket.

Az utóbbi pár évből nagyon nehéz volt választanom, kapásból beszuszakoltam volna még Elena Ferrantét, Elizabeth Stroutot. Próbáltam trendeket/zsánereket megmutatni a felsorolt könyvekben, de aki sokat olvasgat nálam az tudhatja, hogy ők is a szívem csücskei. 

Melyiket olvastátok? Főleg az első húsz könyv közül érdekelne
 kivel van közös olvasmányélményünk? :)

12 megjegyzés:

 1. Nagyon boldog szülinapot! :) Szuper lista, olvastam sok mindent róla. :)

  VálaszTörlés
 2. Szia Dóri!

  Nagyon tetszett a bejegyzésed, érdekes volt és tök jó volt látni olyan könyveket, amelyekről még nem is hallottam. Neil Gaiman nagy kedvenc számomra, én a Törékeny holmik c. könyvét olvastam még, amiben szintén remek írások és versek vannak. A Tél jegyesei könyv már nekem is a listámon van, mindenképp szeretném majd elolvasni. :)

  VálaszTörlés
 3. Boldog szülinapot, Dóri! :) Nagyon szuper volt ez az ötlet, ha nekem is aktuális lesz a harmincadik (majd 3 év múlva), akkor lehet, én is elkészítem! :)

  VálaszTörlés
 4. Boldog születésnapot, Dóri! Jópofa téma ez, meg tök jók az életed könyvei :)

  VálaszTörlés
 5. Sziasztok! :)) Köszönöm szépen - az ötletet vigyétek, kíváncsi vagyok a ti fontos könyveitekre is!
  (A tél jegyesei nagyon jóóóó :D)

  VálaszTörlés
 6. Boldog szülinapot, tök jó ötlet ez a lista.:)

  VálaszTörlés
 7. Isten éltessen Dóri! :)) Nagyon szuper lista lett, sokszínű és ötletes is! :) :*

  VálaszTörlés
 8. Kicsit (nagyon) megkésve, de én is nagyon boldog születésnapot kívánok! :) És tényleg nagyon szuper ötlet, nagyon érdekes volt olvasni életed meghatározó könyveiről (és jeeeee, A tél jegyesei! nekem is biztosan ott lenne a listán :)) )

  VálaszTörlés
 9. Köszi csajok :))) Köszönöm Heloise, A tél jegyesei egy különleges élmény - már csak azért is mert ennyien szeretjük.

  VálaszTörlés
 10. Ó, a Sompolygó Samu és a szőlő! Most beugrott, hogy ez megvolt nekünk, ráadásul egy díszdoboz kiadásban több másik mesekönyvvel együtt. :) Teljesen meg is feledkeztem róla, olyan jó ilyen gyerekkori emlékekre bukkanni. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Reméltem, hogy másnak is felébrednek a gyerekkori emlékei. :)

   Törlés

Te mit gondolsz? :)

Összes címke

1001 könyv listás (27) 12daybloggerchallenge (12) 14. század (1) 17. század (1) 18 karika (12) 18. század (8) 19. század (36) 20. század (227) 21. század (142) 2pontos (21) 3pontos (107) 4pontos (443) 5pontos (450) 9/11 (3) a love story trilógia (3) a mágia árnyalatai (3) a vándorló palota (1) aaron falk (2) abszurd (4) ad astra (4) afrika (1) agatha christie (20) agatha raisin (24) agave (10) akcióvadász (24) aktuális (1) alan glynn (1) alan moore (2) alaszka (2) alaszkai (1) alessandro baricco (1) alessandro d'avenia (1) alice hoffman (10) alice munro (3) alice sebold (1) allan pease (1) álláskereséshez (1) állatos (8) almási kitti (1) alternatív történelem (7) ambrózy báró esetei (1) amerika (14) amerikai (262) amerikai dél (36) amszterdam (1) andré aciman (3) angela carter (2) Angeli Marina (1) anglia (5) angol (220) angolul (30) anna black (1) anna gavalda (3) anna rice (1) anne frank (1) anne rice (4) anyaság (2) apokalipszis (2) arany pöttyös könyvek (11) argentin (1) arto paasilinna (1) asperger (1) aszlányi károly (1) athenaeum (2) audrey niffenegger (2) austin kleon (2) ausztrál (9) autizmus (1) az olvasás 7 hete (8) az orosz szerető trilógia (3) az úr sötét anyagai (5) azelfeledettek (6) ázsia (1) balkán (1) banana yoshimoto (2) bangladesi (1) barangolás (14) baráth katalin (5) barátság (9) barcelona (2) bartis attila (1) beatrix potter (1) békés pál (1) belarusz (1) ben aaronovitch (2) betegség (10) blog (18) blogtippek (6) body positive (2) bohumil hrabal (2) bóna lászló (1) book a sloth (2) booktag (15) boris vian (5) borító (3) boszorkány (15) botanika (1) bölcsészkrimi (7) böszörményi gyula (1) bram stoker (2) brazil (7) bridget jones (1) bródy lili (1) bronte (4) brunella gasperini (1) budapest (17) budapest noir (1) bűbájoló történetek (1) calderon (2) caleb carr (2) carlos ruiz zafón (6) castle (1) catherynne m. valente (1) cecelia ahern (1) celeste ng (1) celia rees (2) charlaine harris (11) charles dickens (5) charlie n. holmberg (3) chicklit (40) cholnoky viktor (2) christopher moore (6) cirkusz (2) coco chanel (2) colm toibín (1) cormoran strike (4) cozy mystery (27) család (4) családregény (17) cseh (6) csehov (1) cserna-szabó andrás (4) csokoládé-trilógia (3) dán (5) dan brown (6) dark fantasy (2) darren shan (1) david levithan (1) david nicholls (1) david safier (1) dávid veron (4) debrecen (1) déli végek trilógia (1) depresszió (4) diane setterfield (1) díj (8) disztópia (21) DIY (1) dizájn (1) doctor who (2) dokumentumregény (1) dominika (3) donna tartt (3) dorian gray (1) drámák (3) drog (3) e.t.a. hoffmann (1) edith wharton (1) eger (1) egészség (3) egyetem (6) éhezők viadala trilógia (3) elena ferrante (3) életmód (21) életrajz (17) elfeledett könyvek temetője (4) elif shafak (3) elizabeth gaskell (1) elizabeth george (1) elizabeth gilbert (5) elizabeth kostova (2) elizabeth strout (5) emberi sorsok (3) emile zola (4) énekes (1) énmárka (1) énregény (1) erdély (1) erdő (1) eric kraft (1) erin morgenstern (1) erlend loe (1) ernest hemingway (2) erotikus (1) erőszak (6) esszék (8) európa (3) európa kiadó (1) évösszegzés (14) évszakok (1) extra infók (2) f. scott fitzgerald (3) fábián janka (1) fabio volo (1) fandorin (1) fantasy (81) fekete istván (1) feminizmus (24) festészet (2) film (104) finn (12) firenze (1) fodor ákos (5) ford madox ford (4) fotózás (3) főnix (1) főzés (1) francia (44) Franciaország (1) fredrik backman (2) frida kahlo (1) friss könyvek (98) fumax (1) gaál viktor (1) gabo sff (10) gabriel garcía márquez (3) gail carriger (4) gárdonyi géza (2) gasztronómia (3) gasztroregény (10) gaura ágnes (1) gayle forman (1) geek (1) gemma doyle (4) george mann (1) georges simenon (1) géra eleonóra (2) gondolatok (6) goodreads (1) gótikus (1) görög (2) grecsó krisztián (7) groteszk (2) guillaume musso (3) guilty pleasure (1) gyász (6) gyerek (4) háborús (2) hajléktalan (1) hajóbontók (1) halloween (3) hamish macbeth (1) hangoskönyv (21) harold fry (1) három nővér szigete (4) harper lee (1) harry potter (23) havi tervek (38) havi zárás (88) háy jános (2) helen simonson (1) helikon (1) hercule poirot (2) hétvilág (3) hírek (7) hófehér-trilógia (3) holland (2) holokauszt (7) holt költők társasága (1) honlapajánló (14) horror (9) humor (39) húsvét (1) hvg (5) ian mcewan (3) idézetesképes (10) időutazás (7) ifjúsági (58) igaz történet (6) ikrek (2) illusztrált (17) indiai (3) indonéz (1) interjú (3) interjúk (2) internet (3) ír (8) iráni (1) irodalomtörténet (1) írország (3) iskola (6) ismeretterjesztő (30) isztambul (2) izland (2) izlandi (4) izraeli (1) j. d. california (1) j. d. salinger (2) j.k.rowling (20) jane austen (12) jane austen nyomoz (1) jane harper (2) janelle mcculloch (1) janet evanovich (4) japán (14) jay asher (2) jeanette winterson (3) jennifer donnelly (1) jim kay (5) joanne harris (18) jodi picoult (1) jodi taylor (5) joe hill (2) john green (1) jon krakauer (1) jonathan hunt kalandok (2) jonathan safran foer (1) joyce maynard (4) jövő (3) jugoszlávia (1) julia child (1) julie és julia (1) junot díaz (1) kaffka margit (2) kaland (10) kalligram (1) kamaszkor (5) kanadai (13) karácsony (33) karinthy frigyes (2) kármán józsef (1) kastély (1) katarina mazetti (2) katasztrófa (2) kate furnivall (3) kate morton (2) kathryn stockett (1) kávé (5) kazuo ishiguro (1) kedvenc (32) képregény (21) keri smith (7) kiegészítő kötet (1) kihívás (17) kína (4) kindle (4) kirekesztés (7) kísértet (1) kisregény (21) kiss angéla (3) klasszikus (70) klausz melinda (2) kleinheincz csilla (5) kolumbiai (3) konmari (3) koreai (1) kortárs (72) kosáryné réz lola (1) kosztolányi dezső (1) könyvajánló (12) könyvekről röviden (19) könyvesfilmes (6) könyvfesztivál (11) könyvhét (6) könyvmolyoknak (10) könyvtár (5) körbeposzt (53) kőrösi zoltán (7) közel-kelet (1) középkor (2) közösség (2) kreatív (12) krimi (103) KULT könyvek (4) l. m. montgomery (3) lauren graham (1) lázadó lányok (2) leila sales (1) lélekboncolgató (4) lena dunham (1) lengyel (1) lenyűgöző teremtmények (5) leszbikus (3) levélregény (8) leviathan trilógia (1) liane moriarty (1) libba bray (8) libri (6) lisa jewell (1) lista (25) litván (1) ljudmila ulickaja (2) lmbt (21) logan mcrea (1) london (19) louisa m. alcott (1) louisa may alcott (1) lucy strange (2) lynn barber (1) m.c.beaton (20) macska (1) madeline miller (1) maggie stiefvater (3) mágikus realizmus (13) magyar (209) magyar blogger rovatok (106) magyar könyvek viadala (8) maisie dobbs (1) maláj (1) márai sándor (11) marc levy (1) marketing (3) markus zusak (1) marokkói (1) maupassant (1) maxim kiadó (5) média (1) megjelenések (26) melania mazzucco (1) memoár (23) mercy fall farkasai (3) mese (21) mese felnőtteknek (11) meseregény (6) mexikó (3) mezei mária (1) michael cunningham (3) milan kundera (2) mindfulness (3) miss marple (2) misztikus (9) mitológia (7) molnár ferenc (1) moly.hu (2) monarchia (1) monstress (1) moskát anita (3) mrs. jeffries (2) múltidézés (2) mumin (1) muriel barbery (1) műfaj (1) műfaj mustra (1) művelődéstörténet (3) művészet (1) nail gaiman (1) nancy drew (1) naomi alderman (1) naomi novik (1) Napernyő Protektorátus (4) napló (5) nathaniel hawthorne (2) neil gaiman (17) nellie bly (2) német (16) new adult (5) new england (8) new york (30) newbury és hobbes nyomoz (1) nicholas sparks (1) nick hornby (1) nicole krauss (1) nigériai (1) nikki heat sorozat (1) nora roberts (4) norvég (6) novellák (59) női sors (73) nyár (16) nyereményjáték (11) ókor (3) olasz (25) ólomerdő (3) on sai (7) oriana fallaci (1) orosz (14) oroszország (1) orson scott card (1) oscar wilde (1) osztrák (2) ottlik géza (2) önéletrajz (12) öngyilkosság (1) önismeret (15) önsegítő (9) öregedés (1) ősz (9) pakisztáni (2) paolo bacigalupi (2) papírmágus trilógia (3) papp diána (4) parade's end (4) párizs (12) párkapcsolat (1) partvonal (4) patrick melrose (2) patrick modiano (1) patrick ness (1) patrick süskind (2) paul auster (1) paula hawkins (2) paulo coelho (7) peter grant sorozat (3) peter mayle (1) philip pullman (6) philippa gregory (1) pioneer kiadó (1) podcast (3) poe (1) poket zsebkönyv (7) popkultúra (1) posztmodern (1) programajánló (25) pszicho-thriller (5) pszichoanalízis (1) pszichológia (12) rabszolgaság (4) rachel joyce (1) rainbow rowell (3) rájátszás (2) rakovszky zsuzsa (2) ransom riggs (2) regény (5) regényes életrajz (6) rejtély (1) rejtő jenő (3) retelling (7) richard paul evans (2) road trip (1) rob thurman (1) robert merle (1) róma (1) romantikus (51) rupi kaur (1) ruta sepetys (2) salla simukka (2) sarah addison allan (5) sarah andersen (3) sarah perry (1) sárkány (2) sárkánycsalogató (1) scifi (30) scolar (5) sellő (1) shakespeare (3) sherlock holmes (5) simon márton (1) siobhan dowd (3) sir arthur conan doyle (6) sírkertek királynője (3) skandináv (3) skót (28) sky chaser trilógia (2) sophie kinsella (1) sorozat (19) spanyol (11) st. mary krónikák (4) steampunk (9) stephanie plum sorozat (4) stephen king (1) stephenie meyer (2) subscription box (3) svájc (1) svájci (1) svéd (16) sylvia plath (1) szabó magda (7) szabó t. anna (3) szakácskönyv (3) számítástechnika (1) szatíra (1) szécsi noémi (3) szegénység (1) szellem (5) személyes (158) szemináriumi dolgozatom (2) szentesi éva (3) szépirodalom (97) szerb (1) szerb antal (2) szerelem (2) szerzői életrajz (2) szex és new york (1) sziget (4) színész (5) színező (1) színház (2) szlovák (1) szociológia (3) szombathely (2) szórakoztató (3) szülinap (10) szürrealizmus (4) társadalomkritika (10) társadalomtörténet (2) tasmina perry (2) tavasz (1) tél (8) tematikus (7) témázunk (16) terrortámadás (1) tervek (3) the last policeman (1) thomas hardy (2) thomas mann (1) thriller (8) tilt (261) tim burton (1) tolkien (3) tolsztoj (1) tommy és tuppence (1) top5 (32) tóth krisztina (6) több idősík (6) török (5) történelmi (26) történelmi romantikus (4) tracy chevalier (7) true blood (11) tumblren láttam (8) túrázás (1) Tü/Körben (1) tükörjáró (3) tündér (3) tv sorozat (2) twilight saga (8) új-zéland (3) újraolvasás (26) újság (2) újságíró (2) ukrán (2) updike (1) urban fantasy (18) utazás (8) ünnep (7) űrutazás (1) v. e. schwab (3) vallás (11) vámos miklós (1) vámpír (6) vámpírkrónikák (1) vámpírnaplók (2) vámpíros könyvek (15) varázslat (3) várólista (16) várólistacsökkentés (46) város (2) velence (5) veres attila (1) vérgróf-trilógia (1) vers (34) vicki myron (1) viktoriánus (20) világháború (28) virág emília (3) virginia woolf (18) vivien holloway (1) vlog (2) vörös pöttyös könyvek (10) wales (2) weird fiction (3) william somerset maugham (2) YA (23) YA sorozat (14) zene (8) zsidó (12)

Írj nekem!

Név

E-mail *

Üzenet *

Évszak szerint

nyár (16) ősz (9) tél (8) tavasz (1)

Nemzetiség-helyszín szerint

alaszka (2) amerikai (262) amerikai dél (36) amszterdam (1) anglia (5) angol (220) argentin (1) ausztrál (9) balkán (1) barcelona (2) brazil (7) budapest (17) cseh (6) dán (5) dominika (3) francia (44) görög (2) írország (3) isztambul (2) izland (2) izlandi (4) izraeli (1) japán (14) jugoszlávia (1) kína (4) közel-kelet (1) lengyel (1) litván (1) london (19) magyar (209) mexikó (3) német (16) new england (8) new york (30) norvég (6) olasz (25) orosz (14) osztrák (2) pakisztáni (2) párizs (12) róma (1) skót (28) spanyol (11) svájci (1) svéd (16) török (5) új-zéland (3) velence (5)

Kor szerint

Pontozás szerint

2pontos (21) 3pontos (107) 4pontos (443) 5pontos (450) kedvenc (32)