Mészöly Ágnes - Rókabérc, haláltúra

Mészöly Ágnestől még nem olvastam semmit, eddig a gyerek- és ifjúsági könyveiről volt ismert. Erre a könyvre két kollégám hívta fel a figyelmemet, hogy ez egy nagyon jó magyar krimi - ajánlásuk miatt tettem bele a téli olvasmánylistámba. 

A Rókabérc, haláltúra nem csak egy izgalmas krimi, hanem társadalomrajz is rólunk, magyarokról. 
A szereplők egy 28 éve végzett osztály tagjai, akik minden évben találkoznak egy hétvégére. Vannak köztük házaspárok, plátói szerelmek, barátok és barátnők és persze van aki utálja a másikat. 

A történet kezdetén a Zemplén-hegységben egy világtól elzárt hétvégi házban gyűlik össze a 14 ember. A könyv elején kapunk egy listát róluk - rövid jellemzőkkel, de ezek a szövegből is hamar kiderülnek. A könyv elején még vissza-visszalapoztam ehhez a súgóhoz, és kicsit tartottam is tőle, hogy fogok ennyi párhuzamos élettörténetet fejben tartani, de kiderült, hogy nem nehéz. 

A regényben vannak domináns karakterek, mint például Ágota (Gota), ügyész, akinek két szerelme is az osztálytársa volt. Minden évben eljátsszák, hogy Zozó és Toni megküzd érte, és a nyertessel tölti Gota az éjszakát. A győztes mindig Zozó, aki sosem tudta kiheverni Gota elveszítését - ez az évenkénti 'harc' és az éjszaka a kárpótlás számára. 

Idén mindenki feszültebb, Gota összeveszik Zozóval és kirúgja a közös szobából, ezzel Toninak ad egy esélyt hogy vele legyen. Vica, akinek máskor a szavát se lehet venni, nekiesik legjobb barátnőjének, Nettinek. Dokit a többi férfi méregeti, mert valamit megtudtak a múltjából...

Szombat reggelre Zozót holtan találják a teraszon, ahol az éjszakát töltötte. Gota a kezébe veszi az irányítást, mert feltűnik neki egy csípésszerű sérülés a férfi nyakán - úgy tűnik valaki eltette láb alól volt szerelmét. A feszültség és az indulatok a tetőfokára hágnak, mert a rókabérci házban nincs térerő, az esőzéstől nem tudnak kijutni a völgyből, ezért Gota önálló nyomozásba kezd. 


A regény szerkezete izgalmas - minden szereplő kap egy fejezetet és a hétvége óráit mindig más szemszögből ismerhetjük meg. Hátborzongató belegondolni, hogy ott van 13 ember összezárva és egyrészt fel kell dolgozniuk egyikük halálát, másrészt bele kell gondolniuk abba, hogy van egy gyilkos közöttük. 

A hétvége eseményei gyorsan pörögnek, a különböző szemszögekből kiderül minden szereplő élete, kis titkai, a belső feszültségek. Reménytelen szerelmek, házasságtörés, egymás lenézése, és egy múltbeli tragédia is felszínre tör. 
"Beskatulyáztuk egymást, és nem vesszük a fáradságot, hogy felülvizsgáljuk a begyepesedett állaspontjainkat."
Elég gyorsan a végére értem a könyvnek, a második felét egyhuzamban, éjszakába nyúlóan fejeztem be, mert addig nem nyugodtam, amíg be nem bizonyosodott a gyanúm a tettes személyét illetően. Nagyon tetszett a környezet, a változatos szereplők, akiknek a narrációja legtöbbször eltért egymástól. Ricse volt a kedvencem, aki csak akkor vált szimpatikussá, amikor 'szót' kapott. Gota hatékonyan nyomoz, de amúgy inkább idegesítő karakter, de igazából a legtöbben azok voltak.

Egyedi, hangulatos, remek krimi született Mészöly Ágnestől - jó szívvel ajánlom!

5/5

Kiadó: Prae
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 280
Ár: 2990 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
Nem ​mindig az a gyilkos, akit a legjobban gyűlölsz.Összeszokott baráti társaság érkezik a Rókabérc alatti völgyben megbúvó, mindentől elzárt vadászházba. Tizennégy egykori gimnáziumi osztálytárs, akik huszonnyolc éve minden ősszel együtt töltenek egy hosszú hétvégét. A találkozót a csapat egyik tagja sem hagyja ki, csak az idő előtti elhalálozás számít igazolt hiányzásnak.Az idei találkozó azonban már az első estén különös fordulatot vesz. A kedélyes, pálinkázással induló beszélgetésekben egyre több a feszültség. Ezt talán magyarázza a különlegesen pocsék, esős idő, ami mindenkit ingerültté tesz.Reggelre látszólag minden visszatér a megszokott kerékvágásba, csak Zozó alszik előző éjszaka óta a terasz asztalára dőlve. Ám amikor megpróbálják felébreszteni, megdöbbenve szembesülnek vele, hogy a férfi halott. Egykori szerelme, az azóta ügyésszé lett Gota gyanakodni kezd…Mészöly Ágnes Rókabérc, haláltúra című könyve – a gyerekeknek és kamaszoknak szóló meséi, novellái és regényei után – napjaink Magyarországán játszódó, Agatha Christie nyomdokait követő, lebilincselően izgalmas krimi.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.