Scarlett Curtis - Egy ​feminista nem jár rózsaszínben

február 26, 2019
A tavaly októberi megjelenés óta tudtam, hogy el kell olvasnom ezt a könyvet. Utoljára 2015-ben írtam a blogon egy feminista könyvek témájú bejegyzést., akkoriban kezdtem el tudatosan foglalkozni ezzel a témával, bár gyerekkoromtól kezdve mondhatnám, hogy feminista voltam. 
"Ez a kilenc betűs szó sok ember számára irritáló. Azt hiszem, ha őszinte vagyok, számomra is az. Vannak, akik ha meghallják, azonnal felkapják a vizet, és mást meg se hallanak. Lázadással, férfigyűlölettel, melltartó-égetéssel, szexuális forradalommal és a család egységének elpusztításával kapcsolják össze." - Alison Sudol
Sajnos még ma is sokan a radikális megnyilvánulásokkal, férfigyűlölettel, ápolatlansággal azonosítják a feminizmust, pedig egyáltalán nem erről van szó.

Mire gondolok (és gondolunk sokan) amikor a feminizmusra gondolunk?
"férfi és nő, nő és férfi nem egyforma, egyenlő csupán" - D. Tóth Kriszta"A feminizmus számomra méltóságot, egyenlőséget jelent." - Szabó T. Anna
Ennyi. 
Nőként ugyanazért a munkáért ne kapj kevesebbet, ne vessenek ki extra adót a női egészségügyi termékekre (mint az USA-ban), ne nézzenek le hogy jaj te ehhez nem értesz/nem tudod megcsinálni mert nő vagy, járhass iskolába - tanulhass, ne csonkítsanak meg, ne képzelje senki hogy megjegyzést tehet rád ismeretlenül (utcán beszólogató munkások klasszikus esete), stb-stb. 

Ez a könyv egy remek gyűjtemény - a magyar kiadás meg főleg, mert a Menő Könyvek nem csak lefordította Scarlett Curtis gyűjteményét, hanem magyar nők írásaival is kiegészítette. Ezzel tényleg közel hozza hozzánk is ezeket a történeteket, gondolkodásmódot -  a mai magyar társadalom, politika is megjelenik benne. Írt bele a már említett D. Tóth Krisztán és Szabó T. Annán kívül Kalapos Éva Veronika, Kemény Zsófi, Mészáros Antónia, Nyáry Luca és Rácz Zsuzsa.

Az esszék írói színészek, írók, aktivisták, tanácsadók, humoristák - akik saját történeteiket, gondolataikat osztják meg a kötetben a feminizmushoz való kapcsolatukról. Van aki hosszabban, van aki rövidebben, versben, elképzelt jelenetben, interjúban - sokféle már emiatt is a kötet. Olvashatunk negatív élményekről, traumákról, de vannak felemelő, inspiráló történetek, kezdeményezések is. Egy ilyen nagy válogatásnál persze elkerülhetetlen, hogy vannak darabok amik gyengébbek, vagy nekem nem tetszettek annyira - de az egész koncepció és a többi darab bőven kárpótolt. Örültem, hogy ennyiféle hanggal megismerkedhettem, és szeretném jobban megismerni néhány munkásságát!
"Az intézményesített szexizmus (mi szeretjük ezt patriarchizmusnak nevezni) ugyanúgy ártalmas a férfiakra is és a nőkre is. Azt tanítja a férfiaknak, hogy nem szabad kimutatniuk az érzelmeiket, hogy sikeresnek és erősnek kell lenniük, hogy boldoguljanak, és hogy tilos szeretniük a rózsaszínt." - Scarlett Curtis
Külön tetszett Jameela Jamil (színész, aktivista) esszéje, ami a fiúkról szól, hogy hogyan lehet rádöbbenteni-ránevelni őket, hogy a lányok nem rosszabbak náluk, tisztelni kell egymást. Talán a kötet hiányossága, hogy feminista fiúk-férfiak nem kaptak szót benne - jó lenne látni ők hogyan látják a világot. 

Sokféle nézőpontot megszólaltat így is a kötet - nyugati, arab, afrikai származású, lmbtq nők mesélik el a történetüket. A korai feminizmus hiányosságát kiküszöbölve, ami csak a fehér nyugati nőkről szólt - a mai irányzat mindenkit próbál elérni. 

Az esszék a reveláció, harag, öröm, cselekvés, oktatás témái köré csoportosulnak, de találunk ezen kívül benne verseket, két playlistet, Emma Watson olvasóklubjából ajánlott könyveket. A kötet végén pedig Claire Horn foglalja össze a feminizmus történetét - az első hullámtól (1800-as évek közepe) egészen a negyedik hullámig (2012-től máig).


A kötet a fiatal korosztálynak van címezve, már csak a megszólalók miatt is, de szerintem mindenki talál benne érdekes, inspiráló, megdöbbentő történetet, továbbgondolni való témát - ajánlom fiúknak, lányoknak, férfiaknak, nőknek - bárkinek akit érdekel egy más szemszög, aki nyitott az aktuális társadalmi jelenségekre, változásokra. 

5/5


Kiadó: Menő Könyvek
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: Feminists Don't Wear Pink (and Other Lies)
Fordító: Diószegi Dorottya
Oldalszám: 470
Ár: 3990 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
Ez a könyv kell neked. Vicces, erőteljes és személyes történetek nőktől nőknek arról, hogy mit is jelent számukra az F betűs szó. Minden nőnek saját története van. Ha így egyszerre, egy könyvben olvasod őket, az megváltoztathatja az életedet.„Briliáns, izgalmas, őszinte és valóságos. Ezek az írások megvilágítják az utat a jövő nemzedékek női vezetői előtt.” – Reese Witherspoon

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.