2018. szeptember 19., szerda

Ízlésváltozásokról

A szeptemberi Témázunk bejegyzésekben az ízlésváltozásainkról fogunk mesélni. Hellyel-közzel már érintettem a témát a legutóbbi ilyen bejegyzésemben, illetve 2017 elején a kedvenc szerzőimről elmélkedve.

Az ízlésünk érhetően változik, nem csak az életkorunk előrehaladtával, hanem minden megismert szerző, stílus, műfaj után. 

A témáról egyből az jutott eszembe, amit az augusztusi zárásban is megfogalmaztam, hogy jobban kell szelektálnom az elolvasandó könyveket. Ezért hasznos, ha az ember időnként átnézi, kik a kedvenc írói, mik a kedvelt műfajai; így nem 'dől' be egy-egy csábító borítónak, friss megjelenésnek.

Az újraolvasás szépségei - veszélyei

Újraolvasáskor is feltűnik, hogy mennyit változtunk: pozitív példám az utóbbi időből Szerb Antal Utas és holdvilágja, ami elsőre nem igazán tetszett - idén augusztusban viszont sokkal jobban bejött. Negatív példám - egy régóta halogatott trilógiának a befejezése: Nora Robertsé - ettől annyira kikészültem, hogy nem is nagyon szeretnék NR-től olvasni, max az igazán jól megírt, sokak által dicsért könyveit. De ide sorolhatom a 2011-ben kedvenc könyvemnek kikiáltott Az orosz szeretőt (+ az egész trilógiát) - idén újra, elvileg javítva kiadta az IPC Kiadó, a könyvtárban beleolvasva rájöttem, hogy valószínűleg egy újraolvasásnál már nem tudnék felülemelkedni az erőltetett hasonlatokon. 

Azt hiszem gyerekként-kamaszként jobban ment az újraolvasás is: nem csak azért, mert nem jutottam annyi könyvhöz, mint most, ill. nem figyeltem állandóan az új megjelenéseket, hanem jobban el tudtam mélyedni az egyes könyvek világában, több türelmem volt, ill. igényeltem is az ott megszokott, már biztonságos környezetet.

Az ízlésváltozáshoz kapcsolódik az is, hogy az ember akár szégyelli is, hogy régen mit olvasott, mit szeretett - én ezt igyekszem elkerülni, nem zavar, hogy régen odavoltam a Twilighért (már viszonylag 'idősen' - huszonévesként), hangulatos volt, izgalmas - lekötött.
Nektek van ilyen 'szégyellnivaló' olvasmányélményetek?
pexels

Tudatos ízlésformálás

Nálam mindig volt egy trend, hogy éppen mire kaptam rá - az egyetem alatt a klasszikus szerzőkre, Jane Austenre, közben olvastam romantikust, YA és fantasy regényeket. Akkor még szinte mumus volt magyar kortárs szerzőktől olvasni - de tudatosan nyitottam feléjük és több kedvenc írómat ekkor ismertem meg. Ma már kicsit furcsának is tartom, hogy miért idegenkedtem a magyar szerzőktől? A szépirodalomtól a fantasy műfajáig sokkal jobb könyvek születnek időnként hazai íróktól, mint a már tömegtermelésre beállt angolszász szerzőktől.

De ilyen 'mumus' volt a pszichológiai, önsegítő könyvek - az utóbbi években ezekből is egyre többet olvastam, pedig az elején úgy voltam velük, hogy áh mire jók ezek? A krimivel, ill. a különböző nemzetek irodalmával is hasonlóan tudatosan válogatva ismerkedtem meg.

Most olyan időszakomat élem, hogy viszonylag változatosan olvasok - bár a fent emlegetett YA könyvek, önsegítők kezdenek kikopni - viszont egyre több képregény leemelek a polcról. A blogon szeretném ezt a változatosságot megmutatni, és bátorítani a többi könyvmolyt, hogy nyisson a sokféle író - stílus - műfaj felé, és találja meg a neki megfelelőket.
Jelenlegi kedvenc műfajaim, zsánereim: fantasy, könnyedebb szépirodalom, családregények, mágikus realista regények, krimik, női sorsokról szóló regények, memoárok.

Nektek hogyan változott az ízlésetek - figyeltek erre, akár tudatosan alakítjátok is? :) Lehet csatlakozni saját bejegyzéssel, vagy hozzászólással! :)

A többiek bejegyzése:

Pupilla, Shanara, Nikkincs, Kritta, Bea
+ Sister, Heloise :)

19 megjegyzés:

 1. Nálam is a kortárs magyar és az önsegítő könyvek sokáig "tiltólistán" voltak, pedig vannak igazi gyöngyszemek is köztük. Most is olvasok kortárs magyar írótól és egy hamarosan megjelenő önsegítő könyvet is, ami jót tesz a lelkemnek, kicsit rendet tesz a fejemben. :) Érdekes dolog az ízlés.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bizony, érdemes esélyt adni és minél többfélét olvasni! :)

   Törlés
 2. Régebben tényleg könnyebben ugrottunk bele az újraolvasásba, szerintem is, de mondjuk ebben az is szerepet játszik, hogy eleve sokkal több időnk volt, és kevesebb könyvmegjelenés, kevesebb peer pressure, hogy ezt vagy azt olvasd, nem éltünk online, hogy mindenről értesüljünk, stb.
  Nem szégyellem végülis annyira, én rengeteg Britney Spearses könyvet olvastam anno, mert nagy rajongó voltam. :D Meg elkapott egy időben a szerelmes regény is, néhány kifejezetten összejönnek-nem jönnek témájú lányregényt nagyon élveztem akkor, amiket mai fejjel már nem tudnék végigolvasni, és nem is keresem a társaságukat (Rubinvarázs, Nikola és a vikomt :)))
  Nekem a szépirodalom és a kortárs irodalom soká mumus volt, de már nyitottam felé, meg kb érzem a határaimat benne. A nagyon köldöknézegetős úgyse megy. :) A magyar szerzőkkel kapcs még mindig előítéletes vagyok kissé, de értek már kellemes meglepetések.

  Tök jó ez a "tudatos ízlésalakítás", elgondolkodtatott. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én most nyáron vettem észre, hogy be tudok lassulni a saját könyveimmel - egyrészt nem volt nyitva a könyvtár, másrészt belassultak a könyvkiadás malmai :D Most ősszel megint el vagyok úszva mindennel.

   Akkor az kellett, szerintem sincs ezzel baj.

   Az a fajta nekem se jön be, meg a nagyon modern formák, ezért sok szerzőt hanyagolok. :)

   Törlés
  2. Akkor kicsit "utolérted magad" mondhatni. :)) Ilyen is kell néha. De aztán mindig jön egy újabb megjelenési dömping! :D

   Törlés
 3. Én a Twilight korszakomat nem tagadom, tök jók voltak azok a könyvek, és szerintem újraolvasva sem volt velük semmi baj, igaz már egy ideje nem forgattam őket. Régen én is többet olvastam újra, mert nem vettem ennyi újdonságot, és nem volt ennyi friss megjelenés. Régebben mindenféle YA, és ifjsági könyvet elolvastam, ma már ezekből is szelektálok, mert túlzottan sok bénába futottam bele. Vagy akár a romantikus, erotikus irodalomból is. Tök jó, hogy te is nyitottál a magyar szépirodalom felé, én is mindig tervezgetem, hogy több ilyesmit olvasom, de pl az Utas és holdvilág nagyon tetszett, úgyhogy nem határolódom el én se ezektől. Csak ki kell fogni a jókat, mert egy-egy rossz élmény elveszi az ember kedvét.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is tervezem újraolvasni legalább az első részt, kíváncsi vagyok most mit látok meg benne. (A hangulata volt nekem nagyon erős, a nyüglődésük már akkor se tetszett annyira.)
   Igen, szelektálni kell, de érdemes nyitni feléjük - is.

   Törlés
 4. Igazából nagyon kevés könyvet olvastam újra, de azokat annyira szerettem, hogy másodjára, harmadjára is bejöttek.

  Én pl. a versek felé szeretnék nyitni, gimiben imádtam versesköteteket olvasni, azokat keresgéltem az antikváriumban is, most meg nagyon ritkán kerül egy-egy elém. Kíváncsi vagyok, szeretném-e.

  A jelenlegi kedvenc műfajaidat én is nagyon szeretem. :)

  És tényleg van jó önsegítő könyv is, csak hát divat szidni őket :P

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én a HP sorozattal vagyok így, az mindig jöhet (ha van rá időm), és abban sosem fogok csalódni :)
   A versek jóóók - azt ki is felejtettem, hogy tudatosan nyitottam én is a kortárs versek felé.
   Van olyan önsegítő-életmód könyv, ami tényleg nem mond sok újat, de vannak tényleg jók. De néha talán az is elég az ilyen könyveknél, ha megerősít egy gondolata valamiben, vagy ötletet ad.

   Törlés
 5. tényleg a gyerekkori, kamaszkori újraolvasások nálam is megvoltak. Volt olyan is, hogy ugyanazt a könyvet egymás után többször is elolvastam rögtön (Harry Potterek, Gyűrűk Ura) - jóval kevesebb könyv volt akkoriban az ember horizontján, és akkor szinte tényleg magunkra voltunk utalva felfedezések terén. A könyves marketing is mennyivel visszafogottabb volt akkor - vagy csak nem annyira figyeltem fel rá, már nem tudom :)
  Szégyellni való olvasmányélményem szerintem nincsen, vagy legalábbis olyan nincs, amire úgy tekintenék, hogy ciki, hogy olvastam. Például szerintem hozzátartozott a könyvek felfedezéséhez, hogy két Tiffany füzetet is elolvastam tizenakárhány évesen - aztán persze rájöttem a második után, hogy mennyire hasonlítottak egymásra, így aztán jegeltem ezeket :D a Twilight első része nekem is tetszett első olvasáskor, bejött a hangulata, bár Bella már akkor is idegelt :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem se voltak akkor ennyi felületen (hisz még jó néhány nem is létezett) reklámozva. De most megnyitod akármelyik közösségi médiát és könyves hírekre - is - bukkansz.
   Twilightnak tényleg jó a hangulata, olyan őszi - hmmm, most már tényleg újrázni kéne vele :D

   Törlés
  2. Szerintem a mindenféle marketing sokkal visszafogottabb volt, és nem volt ennyi platform hozzá. :)

   Törlés
 6. Annak ellenére, hogy egyre többektől olvasom, hogy az Utas és holdvilág másodszorra jobban tetszett, nem tudom magam rászánni, hogy még egyszer megpróbálkozzam vele. :/

  Én sem tagadom le a Twilight korszakomat, de így utólag nem értem, mit szerettem benne. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mikor olvastad először? Nekem újraolvasva a tájleírások tetszettek, a humor - a szereplők nyűglődésére figyeltem először, most sem tetszett annyira az a rész, de valahogy másként csapódott le.

   Törlés
  2. Nagyon régen, huszonéves koromban, azt el se árulom, mikor volt, de még az előző évezredben. :D

   Törlés
 7. Nekem volt egy elég hosszú ezoterikus könyves időszakom. Gyakorlatilag minden érdekelt, ami ehhez a témához tartozik: gyógynövények, aromaterápia, tenyérelemzés, grafológia, égi üzenetek, angyali útmutatások, fehér mágia, csontkovácsolás, alkímia és minden hozzá tartozó mítosz, történet és még hosszan sorolhatnám. Van, amit most is használok, a mindennapjaim részévé vált: a gyógy- és fűszernövények, az aromaterápia. Sokszor használom a tudásomat enyhébb megbetegedések esetén a családtagokon. Eddig sikeresen.

  A szépirodalom nálam sajnos tiltólistán van. Nem sikerült megkedvelnem az elmúlt évtizedekben az ide sorolt írásokat és szerintem ez már nem fog megváltozni - ahhoz már eléggé be vagyok gyepesedve. :) Persze kedvelem, ha a szöveg igényes, de ilyet találni a kedvenc zsánereim között is. ;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A látókör szélesítés - önképzés akkor nálad is maximálisan jelen van :)
   Senkit? :) Én novellákat ajánlanék ismerkedéshez (Tóth Krisztina, vagy Szabó T. Anna pl. - esetleg, ha van valamikor kedved, időd ismerkedni a magyar kortárs szépírókkal). Azt én is szeretem, ha nem csak izgalmas, érdekes egy adott szórakoztató könyv, hanem a szöveg is igényes :)

   Törlés
  2. Lol, én pont tavaly jártam úgy, hogy párhuzamosan olvastam a Párducpompát és a Töréstesztet - így egyszerre tudtak kiakasztani :))
   Nálam pont most van magyar kortárs stop, évek óta nem olvastam annyi könnyű könyvet, mint idén, és ez a szakdoga gépelgetés, záróvizsga készülés mellé pláne így lesz.
   (azt tervezem, hogy YA és gyerekkönyvek lesznek a jövő évi várólista csökkentésemen :D )

   Tiszta röhej, de nálad csodálom a tudatosságot, ahogy havi listát is tervezel - azt meg pláne, hogy nagyobb részt tartod is magad hozzá!

   Törlés
  3. Az úgy elég tömény lehetett! :) Én is csak havonta - néhány havonta veszek elő kortárs szépirodalmat, mert hamar befordulnék tőlük.
   Megértem, hogy ebben az időszakban jobban esik a szórakoztató irodalom, nem baj az! :)
   Köszi :D Imádok listákat írni, még ha hónap közepén be is fuccsol a terv, mert beesnek friss könyvek :D (mint most)

   Törlés

Te mit gondolsz? :)

Összes címke

1001 könyv listás (24) 12daybloggerchallenge (12) 14. század (1) 17. század (1) 18 karika (11) 18. század (8) 19. század (34) 20. század (194) 21. század (133) 2pontos (18) 3pontos (98) 4pontos (402) 5pontos (417) 9/11 (3) a love story trilógia (3) a mágia árnyalatai (3) abszurd (4) ad astra (4) agatha christie (17) agatha raisin (24) agave (10) akcióvadász (24) aktuális (1) alan glynn (1) alan moore (1) alaszka (2) alaszkai (1) alessandro baricco (1) alessandro d'avenia (1) alice hoffman (10) alice munro (2) alice sebold (1) allan pease (1) álláskereséshez (1) állatos (8) almási kitti (1) alternatív történelem (7) ambrózy báró esetei (1) amerika (13) amerikai (247) amerikai dél (34) amszterdam (1) andré aciman (2) angela carter (2) Angeli Marina (1) anglia (4) angol (208) angolul (28) anna black (1) anna gavalda (3) anna rice (1) anne frank (1) anne rice (4) anyaság (1) apokalipszis (2) arany pöttyös könyvek (11) argentin (1) arto paasilinna (1) asperger (1) aszlányi károly (1) athenaeum (2) audrey niffenegger (2) austin kleon (2) ausztrál (7) autizmus (1) az olvasás 7 hete (8) az orosz szerető trilógia (3) az úr sötét anyagai (5) azelfeledettek (5) ázsia (1) balkán (1) banana yoshimoto (2) bangladesi (1) barangolás (14) baráth katalin (5) barátság (7) barcelona (2) bartis attila (1) beatrix potter (1) békés pál (1) ben aaronovitch (2) betegség (7) blog (17) blogtippek (6) body positive (2) bohumil hrabal (2) bóna lászló (1) book a sloth (2) booktag (11) boris vian (5) borító (3) boszorkány (14) botanika (1) bölcsészkrimi (7) böszörményi gyula (1) bram stoker (2) brazil (7) bridget jones (1) bródy lili (1) bronte (4) brunella gasperini (1) budapest (17) budapest noir (1) bűbájoló történetek (1) calderon (2) caleb carr (1) carlos ruiz zafón (6) castle (1) catherynne m. valente (1) cecelia ahern (1) celeste ng (1) celia rees (2) charlaine harris (11) charles dickens (5) charlie n. holmberg (3) chicklit (39) cholnoky viktor (2) christopher moore (6) cirkusz (2) coco chanel (2) colm toibín (1) cormoran strike (4) cozy mystery (27) család (2) családregény (17) cseh (6) csehov (1) cserna-szabó andrás (4) csokoládé-trilógia (3) dán (4) dan brown (6) dark fantasy (1) darren shan (1) david levithan (1) david nicholls (1) david safier (1) dávid veron (4) debrecen (1) déli végek trilógia (1) depresszió (4) diane setterfield (1) díj (8) disztópia (20) DIY (1) dizájn (1) doctor who (2) dominika (3) donna tartt (1) dorian gray (1) drámák (3) drog (3) e.t.a. hoffmann (1) edith wharton (1) eger (1) egészség (3) egyetem (4) éhezők viadala trilógia (3) elena ferrante (3) életmód (21) életrajz (17) elfeledett könyvek temetője (4) elif shafak (3) elizabeth gaskell (1) elizabeth george (1) elizabeth gilbert (4) elizabeth kostova (2) elizabeth strout (3) emberi sorsok (3) emile zola (4) énekes (1) énmárka (1) énregény (1) erdély (1) erdő (1) eric kraft (1) erin morgenstern (1) erlend loe (1) ernest hemingway (2) erotikus (1) erőszak (4) esszék (8) európa (3) európa kiadó (1) évösszegzés (13) évszakok (1) extra infók (2) f. scott fitzgerald (2) fábián janka (1) fabio volo (1) fandorin (1) fantasy (69) fekete istván (1) feminizmus (23) festészet (2) film (101) finn (12) firenze (1) fodor ákos (5) ford madox ford (4) fotózás (3) főnix (1) főzés (1) francia (42) Franciaország (1) fredrik backman (2) frida kahlo (1) friss könyvek (92) fumax (1) gaál viktor (1) gabo sff (10) gabriel garcía márquez (3) gail carriger (4) gárdonyi géza (2) gasztronómia (3) gasztroregény (10) gaura ágnes (1) gayle forman (1) geek (1) gemma doyle (4) george mann (1) georges simenon (1) géra eleonóra (2) gondolatok (6) goodreads (1) gótikus (1) görög (2) grecsó krisztián (7) groteszk (2) guillaume musso (3) guilty pleasure (1) gyász (5) gyerek (3) háborús (2) hajléktalan (1) hajóbontók (1) halloween (3) hamish macbeth (1) hangoskönyv (21) harold fry (1) három nővér szigete (4) harper lee (1) harry potter (20) havi tervek (38) havi zárás (81) háy jános (2) helen simonson (1) helikon (1) hercule poirot (2) hétvilág (3) hírek (7) hófehér-trilógia (3) holland (1) holokauszt (5) holt költők társasága (1) honlapajánló (12) horror (5) humor (37) húsvét (1) hvg (5) ian mcewan (3) idézetesképes (10) időutazás (6) ifjúsági (49) igaz történet (5) ikrek (2) illusztrált (15) indiai (2) indonéz (1) interjú (3) interjúk (2) internet (3) ír (6) iráni (1) irodalomtörténet (1) írország (2) iskola (6) ismeretterjesztő (28) isztambul (2) izland (1) izlandi (4) izraeli (1) j. d. california (1) j. d. salinger (2) j.k.rowling (19) jane austen (11) jane austen nyomoz (1) janelle mcculloch (1) janet evanovich (4) japán (13) jay asher (2) jeanette winterson (3) jennifer donnelly (1) jim kay (4) joanne harris (18) jodi picoult (1) jodi taylor (4) joe hill (2) john green (1) jon krakauer (1) jonathan hunt kalandok (2) jonathan safran foer (1) joyce maynard (3) jövő (3) jugoszlávia (1) julia child (1) julie és julia (1) junot díaz (1) kaffka margit (2) kaland (10) kalligram (1) kamaszkor (5) kanadai (7) karácsony (29) karinthy frigyes (2) kármán józsef (1) kastély (1) katarina mazetti (2) kate furnivall (3) kate morton (2) kathryn stockett (1) kávé (5) kazuo ishiguro (1) kedvenc (30) képregény (17) keri smith (7) kiegészítő kötet (1) kihívás (17) kína (4) kindle (4) kirekesztés (5) kísértet (1) kisregény (16) kiss angéla (4) klasszikus (70) klausz melinda (2) kleinheincz csilla (4) kolumbiai (3) konmari (3) koreai (1) kortárs (70) kosáryné réz lola (1) kosztolányi dezső (1) könyvajánló (11) könyvekről röviden (15) könyvesfilmes (5) könyvfesztivál (11) könyvhét (6) könyvmolyoknak (10) könyvtár (4) körbeposzt (51) kőrösi zoltán (7) közel-kelet (1) középkor (2) közösség (2) kreatív (12) krimi (99) KULT könyvek (4) lauren graham (1) lázadó lányok (2) leila sales (1) lélekboncolgató (3) lena dunham (1) lengyel (1) lenyűgöző teremtmények (5) leszbikus (3) levélregény (8) leviathan trilógia (1) liane moriarty (1) libba bray (8) libri (6) lisa jewell (1) lista (25) litván (1) ljudmila ulickaja (1) lmbt (17) logan mcrea (1) london (19) louisa m. alcott (1) louisa may alcott (1) lynn barber (1) m.c.beaton (20) macska (1) madeline miller (1) maggie stiefvater (3) mágikus realizmus (13) magyar (195) magyar blogger rovatok (106) magyar könyvek viadala (8) maisie dobbs (1) maláj (1) márai sándor (11) marc levy (1) marketing (3) markus zusak (1) marokkói (1) maupassant (1) maxim kiadó (5) média (1) megjelenések (26) melania mazzucco (1) memoár (20) mercy fall farkasai (3) mese (18) mese felnőtteknek (11) meseregény (5) mexikó (3) mezei mária (1) michael cunningham (3) milan kundera (2) mindfulness (3) miss marple (2) misztikus (6) mitológia (6) molnár ferenc (1) moly.hu (2) monarchia (1) moskát anita (3) mrs. jeffries (2) múltidézés (2) mumin (1) muriel barbery (1) műfaj (1) műfaj mustra (1) művelődéstörténet (3) művészet (1) nail gaiman (1) nancy drew (1) naomi alderman (1) Napernyő Protektorátus (4) napló (5) nathaniel hawthorne (2) neil gaiman (16) nellie bly (2) német (16) new adult (5) new england (6) new york (28) newbury és hobbes nyomoz (1) nicholas sparks (1) nick hornby (1) nicole krauss (1) nikki heat sorozat (1) nora roberts (4) norvég (6) novellák (52) női sors (60) nyár (15) nyereményjáték (11) ókor (3) olasz (25) on sai (7) oriana fallaci (1) orosz (13) oroszország (1) orson scott card (1) oscar wilde (1) osztrák (2) ottlik géza (2) önéletrajz (12) öngyilkosság (1) önismeret (14) önsegítő (8) öregedés (1) ősz (4) pakisztáni (2) paolo bacigalupi (2) papírmágus trilógia (3) papp diána (4) parade's end (4) párizs (10) partvonal (4) patrick melrose (2) patrick modiano (1) patrick ness (1) patrick süskind (2) paul auster (1) paula hawkins (2) paulo coelho (7) peter grant sorozat (3) peter mayle (1) philip pullman (6) philippa gregory (1) pioneer kiadó (1) poe (1) poket zsebkönyv (3) popkultúra (1) posztmodern (1) programajánló (24) pszicho-thriller (5) pszichoanalízis (1) pszichológia (9) rabszolgaság (3) rachel joyce (1) rainbow rowell (3) rájátszás (2) rakovszky zsuzsa (2) ransom riggs (2) regény (3) regényes életrajz (5) rejtély (1) rejtő jenő (3) retelling (6) richard paul evans (2) road trip (1) rob thurman (1) robert merle (1) róma (1) romantikus (51) rupi kaur (1) ruta sepetys (2) salla simukka (2) sarah addison allan (5) sarah andersen (3) sarah perry (1) sárkány (2) sárkánycsalogató (1) scifi (30) scolar (5) sellő (1) shakespeare (3) sherlock holmes (5) simon márton (1) siobhan dowd (3) sir arthur conan doyle (6) sírkertek királynője (3) skandináv (2) skót (28) sky chaser trilógia (2) sophie kinsella (1) sorozat (19) spanyol (10) st. mary krónikák (3) steampunk (9) stephanie plum sorozat (4) stephen king (1) stephenie meyer (2) subscription box (3) susanna clark (1) svájc (1) svájci (1) svéd (16) sylvia plath (1) szabó magda (5) szabó t. anna (3) szakácskönyv (3) számítástechnika (1) szatíra (1) szécsi noémi (3) szegénység (1) szellem (5) személyes (157) szemináriumi dolgozatom (2) szépirodalom (93) szerb (1) szerb antal (2) szerelem (2) szerzői életrajz (2) szex és new york (1) sziget (4) színész (5) színező (1) színház (2) szlovák (1) szociológia (3) szombathely (2) szórakoztató (3) szülinap (9) szürrealizmus (4) társadalomkritika (10) társadalomtörténet (2) tasmina perry (2) tavasz (1) tél (6) tematikus (6) témázunk (10) terrortámadás (1) tervek (3) the last policeman (1) thomas hardy (2) thomas mann (1) thriller (7) tilt (230) tim burton (1) titanic (1) tolkien (3) tolsztoj (1) tommy és tuppence (1) top5 (29) tóth krisztina (5) több idősík (6) török (5) történelmi (25) történelmi romantikus (3) tracy chevalier (7) true blood (11) tumblren láttam (8) túrázás (1) Tü/Körben (1) tükörjáró (2) tündér (1) tv sorozat (2) twilight saga (8) új-zéland (3) újraolvasás (19) újság (1) újságíró (2) ukrán (2) updike (1) urban fantasy (16) utazás (7) ünnep (7) űrutazás (1) v. e. schwab (3) vallás (10) vámos miklós (1) vámpír (5) vámpírkrónikák (1) vámpírnaplók (2) vámpíros könyvek (15) varázslat (3) várólista (12) várólistacsökkentés (46) város (2) velence (5) veres attila (1) vérgróf-trilógia (1) vers (33) vicki myron (1) victor hugo (1) viktoriánus (20) világháború (24) virág emília (3) virginia woolf (18) vivien holloway (1) vlog (2) vörös pöttyös könyvek (10) wales (1) walter kirn (2) walter lord (1) wayward pines (1) weird fiction (3) william somerset maugham (2) wladyslaw szpilman (1) YA (22) YA sorozat (14) zene (8) zsidó (8)

Írj nekem!

Név

E-mail *

Üzenet *

Nemzetiség-helyszín szerint

alaszka (2) amerikai (247) amerikai dél (34) amszterdam (1) anglia (4) angol (208) argentin (1) ausztrál (7) balkán (1) barcelona (2) brazil (7) budapest (17) cseh (6) dán (4) dominika (3) francia (42) görög (2) írország (2) isztambul (2) izland (1) izlandi (4) izraeli (1) japán (13) jugoszlávia (1) kína (4) közel-kelet (1) lengyel (1) litván (1) london (19) magyar (195) mexikó (3) német (16) new england (6) new york (28) norvég (6) olasz (25) orosz (13) osztrák (2) pakisztáni (2) párizs (10) róma (1) skót (28) spanyol (10) svájci (1) svéd (16) török (5) új-zéland (3) velence (5)

Kor szerint

Pontozás szerint

3pontos (98) 4pontos (402) 5pontos (417) kedvenc (30)