Erdős Virág - Ezt is el

március 17, 2015
Erdős Virágtól még nem olvastam, igazából hallottam már egy versét, de Kollár-Klemencz László (Kistehén) előadásában. Ez az Ezt is elviszem magammal, ami a Rájátszás keretében alakult versből dallá. (Több versét is megzenésítette K-K L, pl: Pápá, nyugodj békében, Milyen kár, és Beck Zoli (30Y)  is pl.: Nincs mese, Karácsonyod.)

Múlt héten néztem meg a Rájátszásról készült dokumentumfilmet, ekkor kezdtem bőszen listázni, hogy a résztvevők közül kinek, melyik művét kéne elolvasnom. Erdős Virágnak ez a verseskötete 2013-ban jelent meg, sokan szerették a molyon, és utólag rájöttem, hogy több versét ismerem is már a R. kötetből. 

Verseskötetekről mindig nehéz írnom, de Virág kötete megfogott, az a lecsupaszított forma amivel dolgozik, a dallam, a ritmusa, az elődök parafrazálása (Berzsenyi, József Attila). Slam poetry-szerű, vagy az is - a dallamosság, a témái, akár a skandálhatósága miatt. Nagyon tetszett, és még mindig aktuális problémák, világkép, nagy büdös magyar valóság bontakozik ki a sorokban.


Erdős Virág honlapja, sok verssel, infóval.
Erdős Virág, fotó Valuska Gábor

5/5

Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 70
Ár: 2290 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
"Az év egyik legjobban várt könyvében a közéleti témákra reagáló, a magyar költészeti hagyományt játékosan használó, szociálisan érzékeny verseket olvashatunk. Berzsenyi-remix és József Attila-rap."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.