Lena Dunham - Nem olyan csaj

Az utóbbi pár évben az egyik kedvenc műfajomnak mondhatom a (feminista) önéletrajzokat - ilyen volt tavaly Miért lennél boldog, ha lehetsz normális?, a Hogyan legyünk tökös csajok?, és Malala könyve. Tavaly októberben olvastam róla, hogy jön magyarul is az egyik kedvenc sorozatom (Girls) alkotójának, Lena Dunhamnak az önéletrajza. 

Lena megosztó személyiség, nekem se tetszik minden benne, de nagyon kíváncsi voltam erre az önéletrajzi esszékötetére, szerettem volna jobban megismerni, mert eddig még csak a Girlsben alakított írólány szerepében láttam. (Sok hasonlóság van a sorozatban szereplő karakterek és események - és Lena élete között, abból merített, amit megtapasztalt.)
Le kell szögeznem, hogy szerintem ez a könyv más körülmények között nem lenne ekkora siker - most minden a feminizmusról szól, Lenát meg nagyon felkapták - nem érdekli milyen alakja van, mit vesz fel (akár a sorozatban, akár való életben), vicces, fura lány, aki felnyithatja sok nő/lány szemét, hogy nem minden a külső, és nem kell megfelelni a média által ránk tolt szépségideálnak - viselkedésideálnak.

A Dunham család: az apa Carroll, Lena húga Grace,
és az anya, Laurie forrás
A könyvben több fejezetben, esszében mesél az életéről, a gyerekkoráról, a tini éveiről, a szexuális kapcsolatairól. Ugrál ide-oda, nem kronologikus, nem egy tipikus memoár - hanem tényleg esszékötet. A szex-szerelem, munka, család, halál, barátságok témáit járja körbe, és közben őszintén, nyersen mesél magáról. 

Lena két művész gyermeke, ezért elég sajátosan nevelődött több téren is (innen jön a meztelenséghez való viszonya, a feminizmussal való kapcsolata), volt jó pár nehézség az életében (kényszerbetegség, rosszul fejlődött méh, evészavar), de igyekszik. Nem volt szájbarágós sehol, néha szólt ki az olvasójához, hogy kisanyám, ha te is így csinálod akkor tudd meg, hogy rosszul csinálod. 

Hiányoltam viszont, hogy kicsit többet elmélkedjen, na nem Coelhós monológokat vártam, de valami iránymutatást, vagy tanácsot. Több helyen olvasom róla, és tényleg így van, hogy egy generáció hangja, az én generációmé - bár az amerikai fiatalok, és főleg a new yorki művészgyerekek élete más, de mégis. A motivációk közösek - boldogan élni, olyan munkát találni ami hozzánk való és kivívni mások elismerését. (Amúgy itt is fogtam a fejem, hogy hogyan képesek mérgezni magukat - gyógyszerek és pia keverése, már A titkos történetben is fennakadtam ezen... Nem csoda, hogy náluk virágzik a gyógyszeripar!).
ez is ő
forrás

Humoros, kegyetlenül őszinte és egyszerű a stílusa. Nem mondom, hogy imádtam minden sorát, és több helyen gyorsan olvastam, mert annyira nem akartam Lena fejében lenni, de voltak témák ahol bólogattam, hogy igen így van, én is megéltem ezt, vagy hű de jó, hogy nekem sokkal 'normálisabb' az életem, mint neki. (Kíváncsi lettem az egyik nagyfilmjére, a Tiny Furniture-re!)

4/5

Kiadó: Bookline Könyvek
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: Not that kind of girl
Oldalszám: 320
Ár: 3990
Borító: 4/5

Linkek:
KönyvesBlog cikke, podcast
Shopline beharangozó, videóval

Fülszöveg:
"Nem vagyok szexszakember, sem pszichológus, ahogy dietetikus sem. Nem vagyok 3 gyerek anyja, és sikeres harisnya-üzletláncom sincs. Viszont olyan lány vagyok, akit nagyon is érdekel, milyen, ha „mindened meglehet” – vallja a szerző, Lena Dunham. Könyvében az összes csajosnak mondott témát szóba is hozza, a pasiktól kezdve az ideális testképen át egészen a karrierig. Mindezt pedig olyan egyedi megközelítésben, szókimondóan és merész humorral, ami tényleg csak egy NEM OLYAN CSAJ sajátja. Lena Dunham 1986-ban született New Yorkban, ahol jelenleg is él és dolgozik. Az HBO Csajok című Golden Globe-díjas sorozatának írója, rendezője és főszereplője."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.