Néhány könyvről röviden | 2021 február

Emma Steinkellner - Egy ​kis boszi naplója (Egy kis boszi naplója 1.)
Szívesen olvasok nagyobb gyerekeknek szóló képregényeket (is) – erre még @Lobo blogján figyeltem fel tavaly novemberben. A boszorkányos téma miatt azonnal fel is repült a várólistámra, és tegnap a gyerekkönyvtárból hoztam ki. Emma Steinkellner képregénye egy elképesztően cuki darab, de az aranyos (és kiszámítható történet) ellenére több fontos gondolkodnivalót – beszédtémát dolgoz fel. Luna Hush 13 éves lány, aki mindig kívülállónak tartotta magát, a történet elején rájön, hogy furcsaságainak az oka: ő és anyukája boszorkányok. A történetben újonnan aktivizálódott képességeit ismeri meg, új barátságot köt, ill. édesanyja múltját deríti fel. Kiszámítható fordulatokkal dolgozik, de a célközönsége az iskoláskorú gyerekek – nem a sok fantasyt olvasott felnőtt ☺️Olyan témák bukkannak fel benne, mint az egyedülálló szülőség, a kamaszkori lázadás a szülővel szemben, a test változásai, barátkozás nehézségei, de akár a test pozitivitás is (főleg Luna édesanyjának karakterén láttam ezt), és a női erő. Mindezt egy klasszikus amerikai környezet – a boszorkányüldözés, kisváros és az azt irányító családok keretezik. A rajzolásmód nagyon cuki, szinte rajzfilmként láttam magam előtt a képkockákat. Gyorsan a végére is értem és élveztem ezt a történetet. Vevő leszek a folytatásra is, ami idén fog megjelenni. A Maxim Kiadó szép kiadásban hozta el, érdemes figyelni milyen képregényekkel rukkolnak ki ők is – lenne miből válogatni. ☺️
5/5

Gál Hunor: kartonfless
Elolvastam, hogy tágítsam az ismereteimet a magyar kortárs költészetről, de nagyon nem az én világom volt – néhány sor fogott csak meg az egész kötetben.
3/5

M. C. Beaton: Agatha Raisin és a szuperszamár
A 29. rész csalódása után én is állíthatom, hogy Beaton néni összeszedte magát – ismét egy szép kerek történetetet kaptunk. Külön tetszett, hogy a 30. kötet egy előszót is kapott, amiben magáról mesél, munkáiról és arról, hogyan kezdett el könyveket írni, született meg az álneve vagy épp Hamish Macbeth alakja. A nyomozás érdekes, nem kalandozik el, ahogy tette ezt teljesen feleslegesen több korábbi részben. Agatha újra 'normális', vagyis olyan követelőző, de egyben gyengédségre vágyó karakter amilyennek megszerettük.Már csak két rész van – elvileg – hátra ebből a sorozatból, fájó szívvel fogom elengedni, mert évek óta egy biztos pont az olvasmányaim között.
5/5

Ljudmila Ulickaja: Csak egy pestis
Kíváncsian vártam ezt a könyvet, bár az aktuális vonatkozása miatt tartottam is tőle. (A forgatókönyv formának köszönhetően épp annyit kaptam ebből a témából, amit még el tudtam viselni.) Ulickaja a korábbi műveihez megszokott módon érzékletesen fest le helyzeteket, embereket – érdekes volt elmerülni ebben az orosz világban. A történet nem tartogatott sok meglepetést – bár a végén másra számítottam…Számomra is zavaró volt a rengeteg szereplő, főleg az orosz nevek, amik néhol becézve, néhol teljes alakban szerepeltek – szerintem filmként is sok lett volna ennyi karakterrel dolgozni. Jól érzékeltette a járvány terjedését, az intézkedéseket, amik valamilyen szinten ismerősek már az elmúlt egy évünkből – sosem gondoltam volna, hogy az életem és a szókincsem része lesz a karantén, pandémia, járvány és a maszk. Ajánlom, ha nem rettent vissza, hogy valami még durvább vírusról olvasnátok, mint a COVID-19…
4/5

Terék Anna: Háttal a napnak
Nem gondoltam volna, hogy ennyire tetszeni fog nekem ez a kötet! Erős életrajzi vonatkozása van, nincs sok közös bennem és a lírai énben… mégis. Úgy éreztem, hogy egy hosszú verset olvasok, amikben visszatérnek jelenetek, témák, és újra meg újra megpróbálja Terék Anna elmondani azt, ami foglalkoztatja. Röviden: édesapja elveszítése, ill. a tőle hozott félelmek, viselkedések, kis részben a vajdasági gyerekkora. A nyelvezete tetszett, nem kellett küzdenem, hogy megértsem – vitt magával a szöveg, érzelmeket ébresztett – egy ponton majdnem könnyeket is.
5/5

Mark Millar – Matthew Vaughn: Kingsman – A titkos szolgálat
Szeretem a Kingsman filmeket, bármikor újra tudom nézni őket. Ezért voltam kíváncsi arra, hogy mi volt az eredeti sztori – honnan indult az angol bérlakásokban felnőtt, balhés srác, Töki története. A James Bond filmeket tudatosan kifigurázó akciódús képregény könnyed szórakozást nyújt, de olyan komoly témákat dolgoz fel, mint a bántalmazás, a szegénység és a túlnépesedés.
4/5

Szendi Gábor: Immunerősítés belülről
Szendi Gábortól most olvastam először és nagyon érdekes (és ijesztő) volt amit a civilizációs betegségekről, a nyugati étrend hatásairól ír – rengeteg kutatást idézve. A könyv tavaly jelent meg egy külön fejezet foglalkozik a COVID-19 hatásaival, ill. magyarázatot ad, hogy ki a különösen veszélyeztetett és miért. Lesz több dolog amire ezentúl oda fogok figyelni (még jobban csökkenteni a cukorbevitelt, vagy a finomított élelmiszereket), de egyelőre teljes étrendváltást nem tervezek – fokozatosan próbálok majd jobban – tudatosabban étkezni.
4/5

Zadie Smith: Sugallatok
A tavalyi karantén időszak és a koronavírus-járvány berobbanása rengeteg művészt, írót, alkotót megihletett. Zadie Smith egy vékonyka esszékötetben foglalta össze érzéseit, „sugallatait” ebből az időszakból. A karantén és a járvány érintőlegesen jelenik meg benne, inkább a személyes élményeire – találkozásokra fókuszál, mindezek hatását próbálja néhány oldalban felfejteni. Hangulatok, életképek, filozofikus gondolatmenetek jelennek meg a kötetben, ezért ha kimondottan nem akarsz egy újabb 'karanténnaplót' olvasni, akkor ez jó választás lehet ill. ismerkedés Zadie Smith írásaival. Ahogy olvastam felidézett bennem emlékeket tavalyról, amikor otthonról figyeltem a természet ébredését, amikor egyre jobban ritkultak a találkozások, világvége hangulatban pakoltunk a munkahelyen a home office előtti napon.
4/5

Palcsek Zsuzsanna (szerk.): Öröm & egészség
A könyvtárban bukkantam rá erre a bookazine-ra, gondoltam az év eleji – tavaszi inspirálódáshoz tökéletes lesz. Sokféle témát dolgoz fel: a helyes célkitűzésektől kezdve, a mozgás mindennapjainkba építésén keresztül a stressz kezeléséig. A kreativitás előhívása, a minimalizmus, a naplózás – mind-mind olyan téma, ami foglalkoztat. Néhány dolgot kijegyzeteltem belőle, ill. megerősített hogy folytassam a heti többszöri mozgást – tornát, csökkentsem a cukorbevitelt. Tökéletes volt a szombati pihenéshez. Viszont hiányoltam az egyes cikkeknél a szerzők neveit. A magazin formátum miatt ez főleg gondolatébresztőnek lesz jó, mert annyi információt nem tud közölni, de ha csak egy rövidebb inspirációs olvasnivalót kerestek, akkor ez jó lehet. A címlapból gondolom ki is derült, hogy a célcsoport a felnőtt nők – a témák inkább hozzájuk szólnak. 
4/5

Grecsó Krisztián: Belefér egy pici szívbe
Nagyon kedves kis kötet, a célcsoport egyáltalán nem én voltam, de Grecsó Krisztián mindegyik könyvét olvastam – nem akartam kihagyni :D Pont kitartott az ebédszünetem alatt: cuki, humoros versikék, amiket az illusztrációk remekül egészítenek ki.
4/5

Iveta Merglová: Ema elvan
Ez volt az első – felnőtt – képeskönyvem, amit a mai ebédszünet alatt pörgettem át. Ema egy fiatal, szingli lány/nő, aki unja a munkáját, küzd egy kis túlsúllyal, hétköznapi kellemetlenségek érik, mégis azért minden napban tud valami humort csempészni.
A kedvenc részem – napom az volt, amikor tornázott, úszott, majd éjjel kiette a hűtőt :D
Érdekes ez a könyv, mert amilyen rövid, annyi gondolatot el tud indítani – tökéletes akár csoportosan átbeszélni, hogy mi a véleményünk a nők iránti elvárásokról, testképről, párkapcsolati státuszról. Ema szingli, de valahogy egymagában is egész. Ema elvan. Persze nem biztos, hogy ez elég, lehetne boldogabb és több az élete – de ha egy szakasz erről szól, azzal sincs baj.
5/5

Agatha Christie: Az ​ABC-gyilkosságok
Zseniális. Ismét elkápráztatott Poirot és a nyomozás. Talán ez volt az első sorozatgyilkosról szóló Poirot könyv, amit olvastam - kimondottan tetszett a téma. Egy ponton megéreztem, hogy mi is állhat az ügy hátterében, majd elvetettem ezt a gondolatot - és meglepett a befejezés, ami nagyjából engem igazolt! :D Amióta egyre több pszichológiai könyvet olvasok, úgy egyre jobban értékelem AC krimijeit, amikbe már akkor beleszőtte ezeket a gondolatokat, vagy épp ezekkel viszi félre az olvasót. Trükkös - ötletes, ismét tökéletes kikapcsolódást nyújtott!
5/5

Olvastátok valamelyiket? :)

2 megjegyzés:

  1. Az ABC-gyilkosságokat olvastam, de rettentő régen, nagyon szuper AC! :) Meg a Grecsó versest is, de az nekem nem jött be annyira.
    Ez az Ema elvan tök érdekes koncepció, átlapoznám én is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ema elvan - a teljes könyvet átlapozza valaki ;)
      https://www.youtube.com/watch?v=jYfMY9uwE9w

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.