Jean-Paul Didierlaurent - A 6:27-es felolvasó (újraolvasás)

Február utolsó hétfőjén kissé ijedten nézegettem a könyvespolcomat, hogy mit is olvassak újra ebben a hónapban, ami tuti belefér és van is hozzá kedvem. A szemem Jean-Paul Didierlaurent kisregényére tévedt, amit két éve, a Líra nagy nyári akciójában 400 jómagyarforintért vettem meg. Tegnap jutott eszembe, hogy lehet ezzel megmentettem ezt a példányt a darálótól...

2015-ben, a magyar megjelenés évében olvastam először a francia novellista könyvét, aminek főszereplője Guylain, egy könyvdaráló gép üzemeltetője. A 36 éves férfi egyedül él, két barátja van - ők is a munkahelyéről, amit amúgy szívből gyűlöl. Érzékeny lélek, akit meggyötör, hogy naponta mennyi könyv semmisül meg a keze alatt működtetett kegyetlen Zestor 500 kalapácsai és forró vízsugara által. 

Guylain napjainak fénypontja, amikor a reggeli vonatúton felolvassa az előző napon, a gépből megmentett néhány oldalt. Ezt a szokását az utazóközönség egy része várja és egy ideje már nem is csodálkoznak rajta. Így akad meg a szeme rajta egy idős testvérpárnak, akik új célt adnak Guylain életének. Közben megismerhetünk olyan érdekes karaktereket, mint Giuseppe, akinek barátsága szintén fontos része főszereplőnk életének, vagy munkanapjai fűszere: Yvon és az állandó idézetei a drámai művekből.

Egy nap talál egy pendrive-ot a RER-en, ami több naplószerű szövegfájlt tartalmaz, ezekből is felolvas és lassan beleszeret az írójukba. A kisregény izgalma, hogy sikerül-e megtalálni Julie-t a vécésnénik egyáltalán nem hagyományos képviselőjét.

Humoros, kedves kötet, amit jól esett most újraolvasni - tetszett, hogy Guylain élete egyre több érdekes színfoltot kapott, ahogy új esélyt adott magának a felolvasással, a nyomozással. Felfigyeltem most a felolvasása hatásaira: egyrészt, ahogy a RER utasai kiléptek utána az utcára, vagy épp az idősek otthona lakóinak ragyogó szemére és köztük elindult párbeszédre - az olvasás gyógyít ebből is látszik :)

Tökéletes olvasmány tavaszra ;)

5/5

Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: Le Liseur du 6h27
Oldalszám: 172
Ár: 2690 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:

Különös jelenethez asszisztál reggelente a 6 óra 27-es, Párizs környéki RER-járat utazóközönsége.Egy fura fiatalember nap nap után ugyanoda telepszik le, táskájából előkotor néhány viseltes lapot, majd az összefüggéstelen könyvoldalakat felolvassa a vonatkocsi plénumának okulására. A felolvasó, Guylain Vignolles egy könyvzúzdában dolgozik, a démoni kisugárzású, gyilkos hajlamú zúzógépet irányítja, és gyűlöli ezt a hóhérmunkát. Bizalmasa egy aranyhal, legjobb barátai egy balesetet szenvedett volt munkatársa, akinek eltökélt szándéka, hogy visszaszerezze odaveszett lábait, valamint egy hóbortos versfaragó, aki kizárólag rímekben hajlandó kommunikálni felebarátaival. Egy szép napon történik valami. Váratlan esemény forgatja fel Guylain monoton hétköznapjait. Vajon hová, milyen emberi kapcsolatok, milyen új élet felé vezetik a nem várt változások? Felemelő, kedves humorú, szívet nyugtató mese emberekről jókról, komiszakról, bogarasakról vagy épp hétköznapiakról. És a boldogságról, amely talán ránk talál, ha már kellőképp felkészültünk rá.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.