Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában

Mark Haddontól még sosem olvastam semmit, legutóbb A delfin c. regénye miatt került a látóterembe. Arról végül lebeszéltem magam, de leghíresebb könyvét, amivel több díjat is nyert és felkerült az 1001 könyv listára nem akartam kihagyni (ha már megjelent szép új kiadásbanigen, néha ennyi is elég :D). Tegnap ebédszünetben kezdtem el és meglepően gyorsan a végére értem.

2003-ban igazi világsiker lett ez a regény, ami az autista (azpergeres?) Christopher életébe enged betekintést. A 15 éves fiú egy speciális iskolába jár, édesanyja halála óta kettesben élnek édesapjával, meghatározott menetrend szerint telnek a napjai. 

Egyik éjjeli kóborlása során észreveszi, hogy a szomszéd kutyát valaki leszúrta egy vasvillával... Annyira megragadja az eset, ki akarja nyomozni ki volt a tettes. Édesapja persze nem örül neki, óva inti attól, hogy a környéken kóboroljon és kérdezősködjön. Christophernek új megoldásokon kell gondolkoznia, hogy betartsa apjának tett ígéretét - a nyomozásról pedig könyvet ír, ezt - amit olvashatunk. 

Aprólékosan elmeséli hogyan telik egy napja, mi foglalkoztatja ill. mi rémíti meg. Magyarázatot ad a kívülállók számára furcsa viselkedésére, például mi jár a fejében, amikor látszólag nincs tudatánál, miért nem eszik meg bizonyos ételeket, mi alapján számítja hogy jó napja lesz-e, vagy hogy milyen álmai vannak. 

"Zavarónak találom az embereket. Ennek két fő oka van. Az első fő oka az, hogy az emberek sokat beszélnek anélkül, hogy egyetlen szót kiejtenének. Siobhan azt mondja, hogy ha valaki felvonja az egyik szemöldökét, az rengeteg eltérő dolgot jelenthet. Jelentheti, hogy „Szexelni akarok veled”, de azt is jelentheti: „Szerintem most nagyon ostoba dolgot mondtál.”"

Furcsa élmény volt Christopher szemén át látni a világot és az eseményeket. A körülötte zajló drámák, hétköznapi szituációk új színezetet kaptak, az olvasó sokkal többet vesz észre ezekből, mint maga az elbeszélő. Christophert több megrázkódtatás is éri a nyomozása során, amik új irányba terelik megszokott életét. 

Olvastam már autista szerzőtől - és Mark Haddon története is jól lefestette szerintem, hogy milyen lehet a fejükben lenni: hogyan gondolkodnak, miért reagálnak a kívülálló számára szélsőségen. Christopher sem akar mást csak bizonyítani, hogy le tudja tenni a matek érettségit, nyugalmat szeretne maga körül és megoldani a kutya különös esetét. A nyomozása messzebbre viszi, mint amit gondolt: szülei kapcsolatáról tud meg többet, ami megmutatja azt is, hogy szülőként milyen kihívás lehet egy speciális igényű gyerek nevelése. 

"Mr. Jeavons azt mondta, hogy azért szeretem a matematikát, mert biztonságos. Azt mondta, azért szeretem a matematikát, mert problémamegoldást jelent, és azok a problémák nehezek és érdekesek, de végül mindegyikhez van egyértelmű válasz. Ezt úgy értette, hogy a matematika nem olyan, mint az élet, mert az életben nincsenek egyszerű válaszok."

A  végére már kicsit megcsömörlettem a feszültségtől, a matek meg sosem volt a szívem csücske ezért ezeket a fejtegetéseket átugrottam (ahogy a függeléket is, bocsi :D). Összességében érdekes élmény volt: aki kíváncsi, hogy milyen lehet ilyen betegséggel élni és együtt élni, annak ajánlom, mert érzékeletes olvasmány!

4/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: The Curious Incident of the Dog in the Night-time
Fordító: Sóvágó Katalin
Oldalszám: 276
Ár: 3690 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

A ​tizenöt éves Christopher autista: nagyon sokat tud a matematikáról és a fizikáról, de nagyon keveset az emberi érzelmekről. Nem szereti, ha hozzáérnek, és nem hajlandó megérinteni semmit, ami sárga vagy barna. Űrhajós szeretne lenni, de még sohasem járt a szülei nélkül az utcájukon túl. És alighanem ő a világirodalom egyik legkülönösebb nyomozója – egy este ugyanis a szomszédasszony kutyáját döglötten, vasvillával átszúrva találja a kertben, és elhatározza, hogy kinyomozza, ki ölte meg. Így kezdődnek Christopher különös kalandjai, melyek során nemcsak a kutya gyilkosának kilétére derül fény, hanem ennél jóval fontosabb dolgokra is, amelyek sok mindent megváltoztatnak mind az ő, mind a szülei életében. Mark Haddon bámulatos beleérzéssel ábrázolja az autista fiú végtelenül racionális gondolkodását, sajátos érzelemvilágát, s könyve izgalmas és megható olvasmány lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Az angliai Oxfordban élő Mark Haddon tizenöt gyerekkönyv szerzője, emellett illusztrátor és forgatókönyvíró. A kutya különös esete az éjszakában első felnőtteknek (is) szóló könyve, amely az elmúlt időszak egyik legnagyobb világsikere, és Angliában megkapta az év legjobb gyerekkönyvének járó díjat.

4 megjegyzés:

  1. Valahogy olyan szellős ez a könyv, hogy tényleg pikk-pakk el lehet olvasni. :) A matekot én se szívelem, meg engem is idegesített a sok frusztráltság benne egy idő után, de azért nem rossz.
    Maga a szerző is autista? Nem csak a szereplő?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, el is olvastam utána mit írtál róla. Ahogy utánaolvasgattam nem az, és nem is nagyon nézett utána, szóval nem is pontos. De szerintem segíthet megérteni mégis.

      Törlés
  2. Hú nekem ez a könyv nagyon régóta a listámon van, bár nincs semmiféle személyes kötődésem a témához, mégis nagyon érdekelnek az aspergeres/autista témával foglalkozó könyvek.
    És valóban, egy új kiadás sokat lendíthet az embet elhatározásán :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem is érdekel ez a téma, és egyre több hasonló könyvet találok :)
      Na igen, az Agatha Christie könyvet is ez alapján olvasom :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.