Pamela Binnings Ewen - Párizs királynője

Coco Chanel élete azt hiszem megunhatatlan forrás: filmek, regények, ismeretterjesztő könyvek foglalkoznak életével: azzal, hogyan lett egy magára hagyott, félárva lányből Franciaország ikonja. Több, mint tíz éve olvastam róla először - Henry Gidel életrajzában, néhány éve a legendás Chanel No. 5 parfüm megalkotásáról szóló regényes életrajzot - most pedig életének egy eddig kevésbé ismert oldalába nyertem betekintést.

Pamela Binnings Ewen regényében Coco Chanel életének olyan rejtélyeit dolgozza át regényes formában, ami sok életrajzból kimaradt vagy csak utalások szintjén tudhatunk róluk. A regény az 1900-as évektől 1944-ig dolgozza fel az ikonikus divattervező életét. A jelen az 1940-es évek, amikor is Németország megszállja Franciaországot és Párizst - a regény múltjában pedig gyerekkorától kezdve ismerhetjük meg Gabrielle Chanel életét és azt, hogyan lett belőle Coco Chanel, "Párizs királynője".

Coco a német megszállás alatt már befutott üzletasszony, ám épp ekkor szembesül azzal, hogy régi barátja és üzlettársa Pierre Wertheimer megpróbálja elvinni Amerikába a legendás parfümje, a Chanel No. 5 gyártását. Coco elárulva érzi magát, de hamar a tettek mezejére lép és megpróbálja szabotálni Pierre tervét, és a jogi lépéseket is átgondolja. Megdöbbentő, hogy a parfümöt gyártó cégben alig van részesedése, pedig az ő ötletéből és nevéből született - ezt a tényt is felhasználja a későbbi harca során. Mindeközben második lakhelyét (Hotel Ritz) elfoglalják a német tisztek és az SS, sőt maga Göring is 'lakótársa' lesz. 

Két fő problémával kell megküzdenie: egyrészt, hogy visszaszerezze a parfümje gyártási jogát és meghiúsítsa Pierre terveit ill. unokaöccse, Andé kiszabadítását a hadifogolytáborból. Ám ő egyedül mindehhez kevés, be kell vetnie ismeretségeit - legyen szó a német tisztekről, vagy épp az angol diplomatákról és régi, híres barátokról...

A jelent megszakítják fejezetek, melyekben Coco visszaemlékszik karrierje indulására, amiben nagy szerepe volt Étienne Balsan támogatásának, majd kapcsolatának Arthur (Boy) Capellel. Ebből az időszakból ráadásul egy számomra feledésbe merült, de fontos részlet is nagy jelentőséget kap, ami meghatározza Coco viselkedését a német megszállás alatt. 

Az olyan vádak, mint a német kém, antiszemita, hazaáruló - értelmet nyer ebben a regényben. Lépésről lépésre követhetjük, hogyan és főként, milyen okból teszi Coco Chanel azt, amit tett. Az írónő az életrajzi tényeket ötletesen egészítette ki és húzta össze az eseményszálakat, hogy egy érdekes történelmi regényt kapjunk belőle. 

Chanel alakja nem a kimondott pozitív főszereplő: kevés dolog érdekli maga körül, nehezen enged a megszokott színvonalból, vágyaihoz és terveihez makacsul ragaszkodik. Nem foglalkozik a körülötte zajló eseményekkel: a zsidóüldözéssel, vagy hogy a nála szegényebbek éheznek - teljesen leköti két küldetése... A történetben mégis olyan karakterként bontakozott ki számomra, akiben becsülendő, hogy a semmiből küzdötte fel magát és mit meg nem tesz, hogy ne veszítse el azt, ami fontos. Boy Capellel való kapcsolata szívszorító - ha olvastátok Coco Chanel és a szerelem illata c. regényt, akkor is tartogat érdekességet ez a regény, amiből egy reálisabb kép formálódik kettejük kapcsolatáról.

Érdekes adalékokkal szolgált számomra ez a regény: nem csak Chanel életéről, hanem a megszállt Párizsról is. Néhol túlírtnak éreztem, ismételte magát - ez főleg akkor tűnt fel, amikor egyhuzamban olvastam belőle 100 oldalakat - ettől függetlenül egy jól összerakott történelmi regény (nem thriller). Akkor is ajánlom, ha még egyáltalán nem olvastatok Coco Chanelről, mert szépen összefoglalja életének legfontosabb állomásait, azt hogy mit hozott gyerekkorából és mi mozgatta/mozgathatta.

4/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: The Queen of Paris
Fordító: Perlényi-Chapman Eszter
Oldalszám: 416
Ár: 4690 Ft (Vedd meg kedvezményesen a kiadótól!)
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Coco ​Chanelt a legendás divattervezőt kifinomult stílusáért csodálják – amiatt a bizonyos ikonikus kis fekete ruha miatt –, leghíresebb kreációja a részegítő illatú Chanel No. 5 parfüm. A közismert figura mögött azonban bonyolult személyiség lakozik, akit intrikák értek, akiről sokféle gyanús pletyka terjedt. E regény lapjain megelevenedik a második világháború, Párizs négy éven át tartó német megszállása és Chanel titkos élete ebben a zűrzavaros időszakban. Coco Chanel tudott könnyed, vidám, nagyvonalú lenni, ám kegyetlen, számító, manipulatív is. Miközben a Wehrmacht masírozott a Champs-Élysées-n, Chanel ott találja magát a Hotel Ritzben, a Reich főparancsnokának oldalán. Chanel az ellenség markában magánháborút indít, hogy kiszorítsa tulajdonrészéből zsidó üzlettársát, Pierre Wertheimert. Wertheimer az elharapózó antiszemitizmus miatt az Egyesült Államokba menekül, és magával viszi a Chanel No. 5 összetevőinek titkos receptúráját. Coco nem bízik meg a férfiban, amikor az New York külterületén be akarja indítani a gyártást. Célja, hogy egyedüliként birtokolja a márkát. Miközben Párizs a németek uralma alatt sínylődik, Coco mindent megtesz a túlélésért. Nehogy leleplezzék sötét titkait, még a kollaborációtól sem riad vissza. Német kém lesz belőle, az F-7124-es számú ügynök, fedőneve: Westminster. Miért vetemedett erre? Meddig kell merészkednie, hogy viharos múltja többé ne kísérthesse a jövőjét?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.