Havi zárás - Január

január 31, 2021

A januárt nagyon nyugisra terveztem, direkt nem tettem közzé a szokásos havi tervek kupacokról képet, persze magamnak felírtam néhány témát és címet, amiket szerettem volna olvasni.
Főként a saját (vers, képregény, újraolvasás) és a kedvenc kihívásaimra (Agatha Christie, egy új szerző) koncentráltam, de ezen kívül is megtaláltak könyvek és témák.

Maga a január amúgy gyorsan eltelt, bár a hétköznapok monotonak voltak, de most nem bántam. Sikeresen beépítettem a több mozgást a heteimbe, ez nagyon hiányzott már.

Szerzemények:
1. Emma Donoghue: Hívnak a csillagok
2. Stephenie Meyer: Midnight Sun – Éjféli nap
3. Dzsokha al-Harszi: A Hold asszonyai

Olvasmányok:
1. Susanna Clarke: Piranesi 4/5
2. Edith Eva Eger: Az ajándék 5/5
3. Nagy Lea: Kőhullás 3/5
4. Agatha Christie: Rejtély az Antillákon 4/5
5. Amy Harmon: Csak a szél tudja 4/5
6. Brendan O'Carroll: Agnes Browne 4/5
7. Jody Houser: Stranger Things 2. – Hat 3/5
8. 
Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk 3/5
9. 
Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 2. – Dallas 4/5
10. 
Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 3. – Feledés Hotel 4/5
11. 
Fredrik Backman: Hétköznapi szorongások 5/5
12. 
Emma Donoghue: Hívnak a csillagok 4/5
13. M. C. Beaton: Egy holttest és más semmi? 
4/5
14. Háy János: Ne haragudj, véletlen volt 4/5
15. Stephenie Meyer: Twilight – Alkonyat 3/5

A havi 'kötelező' körök egy részét már a hónap első napjaiban letudtam: olvastam egy tavalyi verseskötetet (Kőhullás) ill. Miss Marple-el kalandoztam az Antillákon. Képregények közül háromra kerítettem sort - mindegyiknek készült tv-sorozat adaptációja, amik miatt el akartam olvasni őket. Az újraolvasást a hónap végére hagytam, miután megvettem a Midnight sunt, eldőlt, hogy belevágok a Twilight újraolvasásba.

Annak köszönhetően, hogy nem készítettem havi olvasmánytervlistát spontán elkezdtem egy helyszín - Írország - szerint olvasmányokat keresgélni. A könyv, ami elindította ezt a folyamatot Amy Harmon személyes ihletettségű regénye, a Csak a szél tudja volt. Ezután vettem le a polcról az Agnes Browne c. kisregényt, ami tavalyi szeptemberi szerzeményem és az idei várólista csökkentésre* is beválogattam. (*igaz, csak alternatív listás elem, de legalább haladok :D). Végül Emma Donoghue Hívnak a csillagok c. regényével zártam a januári 'barangolást' Írországban.

A hónap meglepetése volt egyrészt Amy Harmon regénye, szeretnék még tőle olvasni; másrészt Backman könyve - tőle régen olvastam és most kimondottan jól esett ez a regénye. 

Több olvasatlan saját példányra is sort kerítettem, ilyen volt Az ajándék, Az első világvége..., a Ne haragudj... A januári szerzemények közül a Hívnak a csillagokat elolvasta, ill. a Midnight sunnak már a felénél tartok, de Dzsokha al-Harszi könyvét is szeretném mielőbb sorra keríteni. 

Ismét nem törtem magam, hogy minden olvasmányomról írjak bejegyzést, de áttekintettem az újévi olvasós fogadalmaimat, összeállítottam az évtized (magyar) könyve listámat és megírtuk az idei első Témázunk bejegyzést is.

Februárra már körvonalazódik, hogy miket szeretnék olvasni - na meg befejezni a Midnight sunt és az új Almási Kitti könyvet - lezárnám a Vaják sorozatot, tervezem végre folytatni Katherine Arden sorozatát (talán még Zsófi fantasy bingójára is választok még más olvasmányt).

A többiek januárja:

Czenema, Kritta, Sister, Amadea, Pupilla, Avilda, Nita, Heloise

9 megjegyzés:

  1. Remek olvasós januárod volt, egy-két címet már ji is néztem a listásról. Amy Harmon-nal éppen most fedezem fel Írországot, biztos fogok még ott kalandozni, mert mesés táj. Vidám februárt kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Írország varázslatos hely, a valóságban is az lehet - szeretnék még én is olvasni róla.

      Törlés
  2. A Hívnak a csillagokkal és Az ajándékkal én is szemezek, olyan jó lenne, ha lenne könyvtár és ki tudnám kölcsönözni őket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem most már találnak nálatok is megoldást rá! :O

      Törlés
  3. Éljen a lazaság, a spontaneitás, meg persze Írország! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így-így :D Ha tudsz ajánlani ír témában könyvet, ne tartsd magadban! :D (Keserű ébredés? ugye :D)

      Törlés
  4. Képzeld, Amy Harmon könyvét már nem tudtam megrendelni neten, teljesen letargiába taszított. Remélem, érkezik utánnyomása hamarosan, mert nagyon szeretném olvasni egyszer - elsősorban miattad :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ohh, remélem jön az utánnyomás, most elég sok könyv kifogyott itt-ott :O
      Köszi a bizalmat, remélem majd neked is tetszeni fog!

      Törlés
  5. Ez egy egy helyszín-egy ország nagyon jól hangzik! :) Én anno 2015-ben csináltam kvázi hasonlót, de akkor csupa skandináv íróval színesítettem az olvasmánylistámat. Mondjuk ezt könyvtárból némileg egyszerűbb megoldani, mostanában kevésbé tudok csak így tallózni az ismeretlen szerzők között.

    Köszi az ajánlást, Amy Harmonra ezek szerint érdemes odafigyelni! :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.