Néhány könyvről röviden #18

Agatha Christie: Balhüvelykem bizsereg
Az előző rész pozitív élményei után ismét egy kevésbé sikerült darabját jelenti nekem ez a rész. A regény felvezetése lassú volt, és később is sok ismétlés szerepelt benne. Az alaphelyzet egyre bonyolódott, ami nem is lett volna baj, kíváncsi voltam hogy ez a sok szál hova fog kifutni (a Bertram szálló megoldása is felrémlett előttem), végül egy kicsit erőltetett megoldást kaptunk. Még el fogom olvasni az utolsó részt a Tommy és Tuppence sorozatból, de az első részt eddig egyik sem múlta felül ill. nem ez a sorozat lett AC legjobbja.
3/5

Kelly Sue DeConnick – Warren Ellis: Marvel Kapitány: Magasabbra, távolabbra, gyorsabban
A képi világa lenyűgöző volt, a történetek elég változatosak – két estére jól lekötöttek. A film nekem nagyon tetszett, azért is akartam mindenképp olvasni képregény formában is – sok újat nem tudtam meg a karakterről, de szívesen olvasnék még róla :) Flerken cica volt a kedvencem, persze :D 
4/5

Rick Remender - Orgyilkos osztály 1 és 2.
Igyekszem minél jobban szélesíteni a látókörömet képregényes téren is. Nem igazán akartam se a cím, se a borító alapján elolvasni ezt a képregényt, de a könyvtárban a kezembe került – mondom oké, legyen fogalmam róla, elolvasom. A világa nagyon durva, Rick Remender fiatal kora éveit mutatta meg egy fiktív, orgyilkos iskolával kiegészítve. Marcus, a főszereplő fiatalon és elképesztő módon vesztette el szüleit, és ezért egyetlen embert okol. A kötetben főleg a beilleszkedésen, az új karakterek megismerésén volt a hangsúly – emiatt érződhetett kicsit csapongónak. A rajzok és a téma nem igazán az én világom, de egy-két órára lekötött ez és a 2. rész is. Az HBO sorozatot nem fogom megnézni, mert igen, az is készült belőle nemrég.
3/5

Kaszás György - Amit ​a rókákról feltétlenül tudni kell
Korábban nem találkoztam ezekkel a vicces, rövid könyvecskékkel - ez a könyvtárban került a kezembe, és a rókás téma miatt muszáj volt elolvasnom. Nagyon jól lekötött arra a fél órácskára, amit vele töltöttem, jókat nevettem helyenként rajta. Nem igazán tudom belőni, hogy ez most gyerekkönyv vagy felnőtt, inkább utóbbi, mert olyan nyelvi humort tartalmaz, amit a gyerekek nem biztos, hogy megértenek. 
4/5

Fodor Ákos Zene-idő
Örülök, hogy nem vettem meg ezt a kötetet, mert nagy csalódás lett volna. Néhány vers tetszett igazán – úgy éreztem, hogy a legtöbbet nem biztos, hogy ki kellett volna adni, töredékes. Volt néhány erős, vagy éppen humoros sor. Na de amit már évek óta várok: Fodor Ákos összes? Szeretném, ha a kiadó erre állna rá ;) 
3/5

Rupi Kaur - Tej ​és méz
Ez volt az egyik verseskötet, amit először angolul ismertem meg. Tavasszal már olvastam magyarul, most újraolvastam – ismét megdöbbentett, kifacsart és felemelt. Nem is annyira versként, hanem az utóbbi évek jelenségeinek összegzéseként működik ez a kötet. Ha egy nem mindennapi, aktuális és nagyon női írást szeretnétek olvasni, akkor ezt ajánlom. Nagyon mai ez a verseskötet, mert az egyszerű szövegek olyan jelenségekre világítanak rá, amik aktuális problémák: a női gondolkodás változása, a saját erőnk megtalálása és leszámolás az előítéletekkel, elvárásokkal. Az egyszerű nyelvezet, a rövidség – az intagram/tumblr kompatibilitás lehetővé teszi, hogy ezek a szövegek és gondolatok még könnyebben terjedjenek. Rupi megmutatja, hogy ő milyen előítéletekkel küzdött a szerelemben, a nőisége megítélésében, megmutatja hol hibázott – hol nem tudta elengedni a dolgokat, hol nem állt ki magáért – és ezzel azt próbálja meg megmutatni, hogy ne kövessük a példáját.
4/5

Kálmán Áron - Csontváry
Ismét egy könyvtári szerzemény - nem sokat tudtam a festő életéről, ezért is örültem meg ennek a kiadványnak. Meglepően rövid ez a képregény, inkább csak felvillantja az életét - nekem annyira nem tetszett most.
3/5

Mark Waid - Kingdom ​Come – A te országod
Nem igazán ismerem a DC univerzumot, talán ez volt az első képregény, amit ebből a világból olvastam. Persze a fő karaktereket ismertem, de úgy éreztem elveszek a sok szereplő között, ill. a panelek is sokszor egészen követhetetlenek voltak számomra. Az alaphelyzet érdekes volt, de nem igazán tetszett az egész megvalósítás, történetszálak.
3/5

Dudás Győző - Perisztaltikhoszeia
A könyvtárban bukkantam rá, természetesen el akartam olvasni ha már a kezembe került. Tetszett a rajzolás, a poénok és a görög mitológia az egyik kedvencem, ez különösen érdekes volt ilyen vicces köntösben újra megismerni.
4/5

Franck Pavloff Barna ​hajnal
Érdekes 'olvasmányélmény' – a könyvtári továbbképzésen, egyik csoport vizsgabemutatójaként ismerhettem meg ezt a történetet, a papírszínházas formában elmesélve. Nyomasztó, elgondolkodtató történet, amivel tökéletes meg lehet mutatni a középiskolásoknak, vagy érettebb általános iskolásoknak a terror mechanizmusát – visszavetítve a történelmi eseményekre, ill. más hasonló irodalmi művekre, egyúttal kritikai gondolkodásra késztetni őket. A történet azt mutatja be két barát, két fiú sorsán keresztül, hogy az állam milyen könnyen tudja irányítani az életeket – eleinte még tudományos indokolva a tetteit, később már csak belehajszolva valamilyen kifordult, félelmetes világba, ahol az emberek egymás ellen fordulnak.
5/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.