Edgar Cantero - Kotnyeles ​kölykök

Ez a regény a megjelenése óta (idei könyvhét) a látóteremben volt, de akkor a címe és a borítója alapján - tévesen - azt gondoltam, hogy ifjúsági regény. Amikor érkeztek róla vélemények, akkor döbbentem rá, hogy majdnem elsiklottam egy érdekes regény felett!

Edgar Cantero, spanyol szerző könyve keveréke a lovecrafti horrornak (akitől nemsokára elolvasom az első könyvem), a nyomozós történeteknek és a Scooby-Doo rajzfilmnek, hogy eleinte tartottam tőle, hogy fog összeérni ez az egész.

Két fiú, két lány, és egy vizsla! alkotja egy észak-amerikai kisváros, Blyton Hill amatőr detektívklubját. Peter, Nate, Andy (Andrea) és Kerri a nyári szünetben találkoznak, és barátkoznak össze. Legutolsó nyomozásuk egész életükre hatással lesz: a korábbi piti birkatolvajok lefülelése semmi az Álmostavi rém csapdába csalásához képest! A tettest letartóztatják, a gyerekek felnőnek és az ország különböző pontjaira szélednek szét. 13 évvel később találkoznak újra: az eltelt évek erősen rajta hagyták a nyomukat a baráti társaságon: Peter meghalt, Nate elmegyógyintézetben van, Andy az országot járja, alkalmi munkákból tartja el magát - Kerri pedig a biológus karriert félretéve pultosként dolgozik.

A történet kezdetén Andy felkeresi a csapat másik két tagját, és ráveszi őket, hogy menjenek vissza kamaszkori nyaralásaik helyszínére, Blyton Hillbe. Úgy véli nem egészen oldották meg a rejtélyt, a furcsa eseményeket nem az elkapott szalamandra jelmezbe öltözött fószer okozta. 
Kerri rémálmokkal küzd, vonakodva vág bele ebbe a kalandba régi barátnőjével; Nate viszont egész könnyen útnak indul velük. Mind a hárman tudják, hogy valamilyen természetfelettibe tenyereltek bele az Álmos tónál, a régi Deboën-háznál.

Road trip, egy kis krimi, horror, misztikum, kisvárosi miliő - mindezek nagyon jól keverednek ebben a könyvben. Fokozatosan ismerjük meg a szereplőket, múltjukat, félelmeiket - okosan adagolva tudjuk meg, hogy pontosan mi is történt velük 13 évvel ezelőtt. A könyv végkifejlete pedig egy nagy (óriási ;)) csúcsponthoz vezet, mely megoldást ad mindenre. 

Nagyon gyorsan behúzott magával ez a könyv - kíváncsi voltam a Blytoni Detektív Klub tagjaira, a sorsukra, a kisvárosra, ahol a nyarakat töltötték - na és hogy mi is húzódik a bányákban és a Deboën-házban... A Scooby-Doo-átdolgozással is ügyesen játszott a szerző - adott az okos lány karakter akiben egyúttal a csinibaba is megtalálható, a szépfiú, a kicsit bénább alak - viszont Andy egészen új volt számomra. Még Scoobyt is bele tudta dolgozni - Kerri vizslája, Tim habár nem beszél, de az író több humoros gondolatot is ad a szájába, amivel kikacsint az olvasóhoz a történetből.

A könyv nem csak a korhatár besorolásával játszik (borító, cím, belső illusztrációk az ifjúsági kategóriára hajaznak - a téma, nyelvezet viszont erősebb), hanem a horror és humor határmesgyéjén egyensúlyozik. Ill. maga az író több helyen játszik magával a szöveggel - kiszól a sorok közül, új fogalmakat alkot ('öröm' lehetett fordítani ;)), van ahol forgatókönyves párbeszédekkel operál - bár ezt néha szerintem esetlegesen teszi.

A fentiek ügyes vegyítése miatt egy letehetetlen könyvet alkotott, ami húzott magával a befejezés felé. Még azokon a részeken is hamar túlléptem, amik amúgy idegesítettek (Andy hajmániája, béna közeledései, az indokolatlan forgatókönyves részek). Nagyon bírtam ezt csípős humort, az akciójelenetek leírásait - magát a történelmet és rejtélyt amit mögé épített. A folytatás lehetőségét is látom megcsillanni az utolsó oldalakban - vevő lennék rá.

Nagy meglepetés lett számomra ez a könyv - még ilyeneket! :D (És kedvem lett visszatérni gyerekkorom egyik kedvenc rajzfilmsorozatához, a Scooby-Doohoz).

5/5

Kiadó: Fumax
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: Meddling Kids
Fordította: Varró Attila
Oldalszám: 366
Ár: 4495 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
1977 ​nyara. A Blytoni Nyári Detektívklub megoldotta utolsó ügyét, és leleplezte a ravasz Álmostavi Rémet – valójában egy újabb kincsvadászt, aki rá akarta tenni mocskos kezét a Deboën-ház mélyén rejlő mesés zsákmányra.És talán meg is úszta volna, ha nincsenek ezek a kotnyeles kölykök.1990. A tinidetektívek már mind felnőttek, és nem találkoztak egymással sorsdöntő, 1977-es utolsó ügyük óta. Andy, a fiús lány huszonöt éves és a törvény elől menekül, mivel legalább két államban körözik. Kerri, a hajdani zsenipalánta és reménybeli biológus New Yorkban pultos, és komoly alkoholproblémákkal küzd. De legalább ott van vele Tim, a vehemens vizsla, aki a csapat eredeti kutyatagjának leszármazottja. A horrorrajongó Nate az elmúlt tizenhárom évet különböző pszichiátriákon töltötte, jelenleg a massachusettsi Arkham városában található elmegyógyintézet vendégszeretetét élvezi. Barátai közül csak Peterrel, a jóképű nagymenőből lett filmsztárral tartja a kapcsolatot. Ami rendjén is volna, csakhogy Peter már évek óta halott.Eljött az idő, hogy végére járjanak, mi okozza rémálmaikat, és visszatérjenek oda, ahol ez az egész 1977-ben elkezdődött. Ezúttal hátha nem egy maszkos balekről lesz szó, hanem valódi szörnyek leselkednek rájuk.Karcos humorával, parádés nyelvezetével és zseniálisan megkomponált véres jeleneteivel a Kotnyeles Kölykök szertelenül, ám szerfölött szórakoztatóan tiszteleg a horror, a szeretet, a barátság és a csápos dimenzióközi szörnylények előtt. A kötetet a neves műfordító Varró Attila (Harcosok klubja) ültette át magyar nyelvre.

3 megjegyzés:

  1. Scooby Doo???? Óh, itt vesztettem el a maradék érdeklődésemet a könyv iránt :D Utálom azt a mesét/filmet, azt hittem a Kotnyeles kölykök inkább Stanger Thinges feeling, de ha ScoobyDoos, akkor nekem felejtős. Nah sebaj, legalább neked tetszett :)

    VálaszTörlés
  2. Ezzel én is rég szemezek, és én is meg voltam róla győződve, hogy ifjúsági. Mondjuk akkor is elolvastam volna, de így sem rossz. :)

    VálaszTörlés
  3. Anett - :D Stranger Thingsre is hajat a csapatmunka, titkok, horror vonal miatt.
    Reea - na akkor nem csak engem vitt kicsit félre, de ajánlom ;)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.