Friss könyvek - November

október 18, 2019
Szép újrakiadások, hiánypótló fordítások - ezek jellemzik a novemberi kínálatot. A Harry Potter 4. illusztrált formában kötelező beszerzés lesz, a Roxfort házas kiadásból végre megrendeltem angolul az első részt - épp várom, hogy mikor szállítják ki. A Nimonának nagyon örülök, hogy jön magyarul - én idén olvastam el eredetiben. A lista pedig szokás szerint bővülni fog - lesz itt sok szuper könyv már a karácsonyra készülve ;)
Több bestseller is megjelenik újra - puhatáblás formában a Libri csoportnál (Vadon, A szolgálólány meséje, Barabási A képlet) - ezeket nem gyűjtöttem ki újra ;).
 
J. K. Rowling - Harry ​Potter és a Tűz Serlege (illusztrált)
Megjelenik: 2019. november 4., Animus, 12500 Ft
Attól fogva, hogy a Kviddics Világkupa döntője után felizzik az égen a Sötét Jegy, Harry Potter minden lépését veszély kíséri. A negyedik tanév elején a Tűz Serlege őt választja ki a Roxfort képviseletére a legendás Trimágus Tusán, ahol olyan feladatokkal kell megbirkóznia, amelyek a legkiválóbb varázslókat is próbára tennék. A tusa azonban csupán előjátéka egy minden eddiginél kockázatosabb erőpróbának. Little Hangleton ködlepte temetőjében ugyanis a legsötétebb mágia fortyog... A Kate Greenaway-díjjal kitüntetett Jim Kay utánozhatatlan művészi erővel idézi elénk a negyedik Harry Potter-kötet jeleneteit és szereplőit ebben a különleges, illusztrált kiadásban. 

Elizabeth Gilbert - New ​York lányai
Megjelenik: 2019. november 4., Partvonal, 4499 Ft
Nem kell jó kislánynak lennünk ahhoz, hogy jó emberré váljunk. „Egy nő az élete során előbb-utóbb belefárad abba, hogy folyamatosan szégyellje magát… Ezután pedig végre igazán önmaga lehet." Elizabeth Gilbert, az Ízek, imák, szerelmek világszerte népszerű szerzője egy különleges memoárral lepte meg rajongóit, amely az 1940-es évek New Yorkjának színházi világába kalauzolja az olvasót. A kalandos életű főhősnő, az immár nyolcvankilenc éves Vivian örömmel és némi megbánással emlékezik vissza élvhajhász és öntörvényű fiatalságára, valamint azokra az eseményekre, amelyek későbbi életét alakították. A New York lányai a női szexualitás, a szabadosság, illetve az igazi szerelem természetét kutatja. Az írónő várva várt regényét az emberi vágyak és kapcsolatok bölcsességgel teli ábrázolása teszi páratlan szerelmi történetté.
 
J. K. Rowling Harry ​Potter és a bölcsek köve (Roxforti házak kiadás)
Megjelenik: 2019. november 5., Animus, 3950 Ft
Ez a különleges, hollóhátas kiadás a Harry Potter és a bölcsek köve megjelenésének huszadik évfordulójára készült. Sok extra tartalommal, amelyek izgalmas újdonságokkal szolgálnak minden boszorkány és varázsló számára. Légy mindig büszke a házadra!

Anne Choma - Gentleman ​Jack
Megjelenik: 2019. november 7., HVG Könyvek, 3900 Ft
A ​kalandos életű Anne Lister sorra szegte meg a 19. század szigorú szabályait. A merész és szenvedélyes nő anatómiát tanult, politizált, üzletelt és bejárta Európát, és nem hagyta, hogy keresztülnézzenek rajta saját neme iránti vonzódása miatt. Titkosírással lejegyzett naplójában kíméletlenül őszintén vall magánéletéről, amelyben arra is fény derül, hogy miért nem köt látszatházasságot, és melyik partnerének hányszor volt orgazmusa, de megtudhatjuk azt is, hogyan reagál a társadalom arra, ha valaki nyíltan felvállalja nemi identitását.
Anne Lister, gúnynevén Gentleman Jack, nemcsak korának egyik legizgalmasabb személyisége, de minden bizonnyal a világ egyik legszorgalmasabb naplóírója is volt: 34 éven át írt, 27 kötetnyi, 6600 oldalas naplója értékes kordokumentum, amely a UNESCO Világemlékezeti Listájára is felkerült.
A BBC az HBO készített kosztümös tévésorozatot az első modern leszbikus naplójából, amelyből megtudhatjuk, hogyan reagál a társadalom arra, ha valaki nyíltan felvállalja nemi identitását.
„Ha elhagyjuk a természet útját, megválunk egyetlen megbízható vezetőnktől, s onnantól nem vagyunk összhangban önmagunkkal.”

Noelle Stevenson - Nimona
Megjelenik: 2019. november 8., Ciceró, 4990 Ft
NIMONA gaztettekre fogékony, lobbanékony természetű, fiatal alakváltó. LORD BALLISTER BITANGFŐ vendettára készülő gaztevő. Nimona és Lord Bitangfő, a csatlós és a főgonosz komoly felfordulást tervez. Céljuk, hogy bebizonyítsák a királyság népének, hogy Sir Ambrosius Aranypőc és haverjai a Rendfenntartó és Lovagügyi Intézetben korántsem akkora hősök, mint azt az emberek hiszik. BOSSZÚ! SÁRKÁNYOK! TUDOMÁNY! SZIMBOLIZMUS! De ahogy az apróbb csínytevések sorából kegyetlen összecsapás kerekedik, Lord Bitangfő ráébred, hogy Nimona képességei épp olyan homályosak és rejtélyesek, mint a lány múltja. Természetének kiszámíthatatlan, sötét oldala pedig veszélyesebb lehet, mint azt Bitangfő hajlandó beismerni. NOELLE STEVENSON képregényszenzációja, amely a szerző népszerű, a kritikusok által is elismert webképregényén alapul, a The New York Times bestseller-listájára is felkerült. A Kirkus magazin szerint: „Ha csak egy képregényt olvasol el az idén, az legyen ez!”

Susanna Jones - A ​csendmadár 
Megjelenik: 2019. november 15., Agave, 2880 Ft
A Netflix filmje alapjárul szolgáló könyv!
Többszörös díjnyertes regény szerelemről és árulásról, bűnről és feloldozásról.
Egy halott angol nő torzójára bukkannak a rendőrök a Tokiói-öbölben. A gyanúsított Lucy Fly, egy harminc körüli, szintén angol szakfordító. Egyvalaki tudna érdemi információval szolgálni a gyilkosságról: egy fotós, Tejdzsi, de ő nyomtalanul eltűnt. Így hát a rendőrök kénytelenek Lucy Flyból kiszedni, mi történt. De Lucy hallgat.
Egy szót sem szól. Hangosan legalábbis nem. Fejében viszont megdöbbentő részletességgel és őszinteséggel pörgeti végig azt a kísérteties utat, amelynek végén nem a törvénnyel, hanem saját magával kell elszámolnia.
Susanna Jones hátborzongató regénye nemcsak egy gyilkosság krónikája, hanem egy szerelemé is, amely az első perctől el volt átkozva. Hiszen ha Lily nem találkozik Lucyval...

Elif Batuman - A ​félkegyelmű 
Megjelenik: 2019. november 18., Magvető, 4499 Ft
1995, Harvard Egyetem. A török szülőktől származó Selin elsőévesként találkozik először az e-maillel. A kezdő orosz szemináriumon megismerkedik egy magyar matematikushallgatóval, és minél több levelet vált vele, annál jobban belehabarodik. Plátói érzései még arra is ráveszik, hogy a nyári szünetben Ivan után utazzon Magyarországra, és egy kis Heves megyei faluban angolt tanítson a helyi gyerekeknek. Selin a magyar vidéken egy kitömött menyét szobatársa lesz, megismerkedik a Mátra Múzeum mamutjával, és egy életre megjegyzi, hogy tejföllel minden étel finomabb. A félkegyelmű fanyar humorú történet a felnőtté válás kihívásairól és egy lányról, aki viccesebbnél viccesebb helyzetek során tanulja meg, hogyan teremthet a leírt és a kimondott szó különböző valóságokat.

Elif Shafak - 10 ​perc 38 másodperc
Megjelenik: 2019. november 18., Európa, 3999 Ft
Egy ​perccel a halála után Tequila Leila tudata elkezdett zsibbadni, olyan lassan és fokozatosan, ahogyan a visszahúzódó dagály hullámai csillapodnak. Mivel az agysejtjei nem jutottak vérhez, ekkorra már teljes oxigénhiányos állapot lépett fel. Az agyműködése mégsem állt le teljesen. Legalábbis nem azonnal.
Mert a halál utáni percekben, miközben teste egy szemeteskonténerben hever, Leila elméje sorra előhívja az emlékeket: a fűszeres kecskepörkölt ízét, amivel kisöccse rég várt születését ünnepelték; a fortyogó citromos cukorgyanta látványát, amivel a nők szőrtelenítették a lábukat, míg a férfiak a mecsetbe mentek; a kardamomos kávé illatát, amit egy jóképű egyetemistával osztott meg a bordélyházban, ahol dolgozott. És minden emlék felidézi a barátokat, akikkel élete legfontosabb pillanatait megosztotta – a barátokat, akik most kétségbeesetten próbálják megtalálni őt…

Elif Shafak legújabb regénye a modern Isztambul számkivetettjeit: prostituáltakat, transzvesztitákat, menekülteket, a családon belüli erőszak elől megszökő, napjaikat a becsületgyilkosságtól rettegve élő nőket mutatja be. Ám ebben a sötét, kegyetlen világban, melyben sem együttérzés, sem segítség nem adatik azoknak, akik nem törődnek bele isten, a sors vagy a hatalommal bíró férfiak rendelésébe, mégis van valami remény. A barátság és a szerelem, ha meg nem is váltja a szenvedésekből, de megajándékozza őket azzal a méltósággal és örömmel, ami az életet élhetővé, az embert emberré teszi.

Lisa Taddeo - Három ​nő
Megjelenik: 2019. november 20., Athenaeum, 3999 Ft
Betekintés ​a vágyba: három amerikai nő szexuális életének megragadó igaz története. A vágy izgató és gyötrő. Uralja gondolatainkat és felborítja életünket. Rejtett mozgatónk, amely teljesen soha nem kiismerhető. A soha azonban relatív: Lisa Taddeo arra tesz kísérletet, megmutassa a vágy különleges útjait.
Egy indianai kertvárosban él Lina, a kétgyermekes háziasszony. Tízéves házassága kihűlt, napjai azzal telnek, hogy főz és takarít egy férfira, aki nem hajlandó szájon csókolni, mert úgymond viszolyog az érzettől. Lina elszörnyed, amikor a házassági tanácsadója a férjének ad igazat. A szeretetmegvonástól pánikrohamai vannak. Egy nap azonban viszonyt kezd régi szerelmével, és a kapcsolatnak teljesen a hatása alá kerül.
Az észak-dakotai Maggie tizenhét éves középiskolás lány, amikor megértő társra talál jóképű, nős angoltanárában. Bizalmas esti üzenetváltásaik titkos testi kapcsolathoz vezetnek, és már arról álmodoznak, hogy egyszer iskola helyett egész nap szeretkeznek. A férfi azonban szakít vele egy reggelen. Maggie ott áll érettségi, életpálya és vágyott célok nélkül. Amikor megtudja, hogy a férfi az Év Tanára lett, bíróság előtt tárja fel, mi történt vele, ám volt iskolatársai és az ügyét tárgyaló esküdtszék hitetlenkednek. A per fejtetőre állítja a csöndes kis közösséget.
Sloane gyönyörű, sikeres, kifinomult étterem-tulajdonosnő. Boldog házasságban él egy olyan férfival, aki szereti nézni, amikor ő más férfiakkal és nőkkel szexel. A férje választ partnert csak neki vagy egy hármashoz, ő pedig gondoskodik arról, hogy mindenki elégedett legyen. Sloane vívódni kezd: meddig a férje vágya ez, s mettől az ő sajátja. Egy nap új férfit visznek az ágyukba, aki azonban olyan titkot hordoz, amely végül rákényszeríti Sloane-t a szembenézésre: házasságában kuszán alakulnak a hatalmi viszonyok.
A Három nő történetei a vágy sérülékenységét, összetettségét, egyenlőtlenségét behatóan, érzelmi erővel megjelenítő sztorik. Három feledhetetlen nő és egy kivételes író bemutatkozása: mindannyiuk élményei megerősítenek minket abban, hogy nem vagyunk egyedül. 


Kleinheincz Csilla - Ezüstkéz
Megjelenik: 2019. november 21., GABO, 3990 Ft
Eltört ​a világ, meghasadt az Üveghegy, felbolydult egész Szépország: az álom, amely évszázadokon át markában tartotta a Rengeteget, és peremén a végzetnők hegyét, elillan. Megszűnik a varázslat, amely fogságba ejtette a hegybe zárt sárkányt, és elkezdenek ébredezni az eddig alvó fák, állatok, tündérnépek – és a félelem is.
Emese mögött hosszú, súlyos döntésekkel szegélyezett út áll, de még mindig messze a vége, ráadásul egy olyan világban kell helyt állnia, ahol még a sorsszálakat fürkésző végzetnők is rettegnek a jövőtől. Ha a rendíthetetlen lány csakugyan az Ezüstkezű néven ismert hős, akkor ő lesz az, aki mindenkit megment, ám ebben senki, még ő maga sem lehet biztos. Lehet, hogy Szépország csak Rabonbánra számíthat, a tündérbirodalom régi rendje azonban olyan gyökeresen átalakul, hogy talán még a megkeseredett lovag sem tehet érte semmit.
Kleinheincz Csilla Ólomerdője 2007-es megjelenése óta a magyar fantasyirodalom klasszikusa lett, a trilógia régóta várt befejező része pedig nem egyszerűen méltó lezárás, hanem meglepetésekkel teli és szívszorító regény a hősszerepről, a sors szőtteséről és a változás áráról.

Stephen Fry - Mítosz
Megjelenik: 2019. november 21., Kossuth, 5990 Ft
"Mítosz című könyvében Stephen Fry újrameséli a görög mitológiát a kezdetektől Midász király történetéig. Az angol humorista e könyvében sem fukarkodik a szellemességgel: modern nyelvezetű előadásában a klasszikus történetek olykor felhőtlenül vidámak, máskor meghatóan szépek vagy éppen szívbemarkolóan szomorúak, és kivétel nélkül rendkívül szellemesek.
A könyv élvezetéhez nem szükséges háttérismeret vagy klasszikus műveltség: épp úgy nincs benne tudományoskodás vagy elvont bölcselkedés, mint ahogy a görög mitológiában sincs, „csak rabul ejtő, szórakoztató, közérthető és lenyűgözően emberi történetek halmaza”.


Christelle Dabos - Bábel ​emlékezete (A tükörjáró 3.)
Megjelenik: 2019. november 28., Kolibri Kiadó, 3799 Ft
Két év és három hónap telt el azóta, hogy Ophélie akarata ellenére visszatért Animára. Kényszerű magányában gondolkodni volt ideje elég, és elmondhatatlanul szeretne végre utánajárni mindannak, amit Faruk Könyvéből kiolvasott és Istentől megtudott. Némi segítséggel eljut Bábelre, és hamis személyazonosság alatt igyekszik megtalálni a helyét az ottani társadalomban.
A beilleszkedés egyfelől nem túlságosan nehéz, ugyanis a szilánkcsoport lakossága származását tekintve igen vegyes, a legmodernebb technikai vívmányokkal azonban olykor meggyűlik az Animista baja. A nyomozását leginkább az segíti, hogy felveteti magát a helyi virtuózneveldébe, ahol persze újabb ellenfelei és irigyei is akadnak. De vajon az olvasótehetsége elég lesz-e ahhoz, hogy mélyebbre ásson, és közelebb kerüljön az igazsághoz? És hogy Thorn nyomára bukkanjon a bábeli zűrzavarban?

Agatha Christie - Miss ​Marple füves könyve
Megjelenik: 2019. november 29., Helikon, 3299 Ft
Agatha Christie „másik nagy nyomozója”, ahogy az előszóban nevezik, szerény, látszólag ártalmatlan vénkisasszony. De csak látszólag! Nem véletlenül tartja nagyra több megye rendőrfőnöke. Rózsás arca, fecsegése, kötögetése mohó kíváncsiságot, kérlelhetetlen logikát és állandó gyanakvást leplez.
Ebben a kötetben megtalálható Miss Marple véleménye nagy és kis dolgokról: az emberi természetről, férfiakról és nőkről, a fiatalságról, önmagáról – és a gyilkosságról. És persze általában az életről, amihez „nagy adag bátorság kell”. Tizenkét regényből és húsz novellából válogatták össze velős mondásait és szellemesen gonosz megjegyzéseit.
A krimi királynőjének humora és bölcsessége érződik ki egyik kedvenc teremtményének szavaiból; a kötet végén pedig magyarul eddig soha meg nem jelent esszéjét olvashatjuk a női megérzések és a bűnüldözés kapcsolatáról.

Rupi Kaur - a ​nap és az ő virágai
Megjelenik: 2019. november 29., Könyvmolyképző, 2999 Ft
ez az élet receptje
mondta anyám
közben ölelt én a vállán sírtam

gondolj a virágokra amiket elültetsz
a kertben évről évre
ők megtanítják neked
hogy az embereknek is
muszáj elhervadni
levelet hullatni
gyökeret ereszteni
növekedni
hogy virágozhassanak

Erőteljes utazás. Növekedésről és gyógyulásról és arról, hogyan találhatunk otthonra önmagunkban. A nap és az ő virágai, amelyet maga Kaur illusztrált, egy öt fejezeten – hervadáson, elhulláson, gyökerezésen, növekedésen és virágzáson – átvezető utazás.
A szeretet minden formájának ünneplése.

Karen M. McManus - Ha ​a titok kiderül
Megjelenik: 2019. november 30., Maxim, 3299 Ft
New York Times kihagyhatatlan bestsellerregénye a Lehull a lepel írónőjétől!
Echo Ridge egy amerikai kisváros. Ellery még sosem járt ott, de már mindent hallott róla. Ott tűnt el a nagynénje, amikor még csak 17 éves volt. Öt évvel ezelőtt pedig egy bálkirálynő meggyilkolása tette fel a helyet a térképre. És Ellerynek most oda kell költöznie, ráadásul a nagymamájához, akiről semmit sem tud.
A város kívülről tökéletesnek tűnik, de sok titkot rejteget. És még mielőtt a suli egyáltalán elkezdődhetne, egy rejtélyes valaki fenyegető üzenetet tesz közzé: megígéri, hogy a bál idén is ugyanolyan veszélyes lesz, mint öt évvel ezelőtt. Aztán, mintha csak ennek bizonyítása lenne, még egy lány eltűnik.
Ellery mindent tud a titkokról. Az anyjának is vannak; a nagyanyjának is. És minél több időt tölt Echo Ridge-ben, annál világosabb lesz, hogy mindenki rejteget valamit. És az a helyzet, hogy a titkok veszélyesek – és a legtöbb ember nem igazán tudja megtartani őket. Ezért is van, hogy Echo Ridge-ben úgy járja, az a legbiztosabb, ha minden rejtegetnivalódat megtartod magadnak.


David Nicholls - Mi
Megjelenik: 2019. november 30., Európa, - Ft
Douglas ​Petersen szelíd visszafogottsága olyan humorérzéket takar, amivel mindenki nagy meglepetésére úgy elvarázsolja a gyönyörű Connie-t, hogy sikerül egy második randevúra is elcsábítania, majd a házasságra is rávennie. Majdnem harminc évvel azután, hogy kapcsolatuk Londonban szárba szökkent, többé-kevésbé boldogan élnek egy külvárosban, morcos nagykamasz fiukkal, Albie-val. Aztán Connie közli Douglasszel, hogy szeretne elválni. Az időzítés rosszabb nem is lehetne. Connie, hogy fia művészi törekvéseit bátorítsa, egy hónapos európai körutat tervezett a nyárra, ezzel lehetőséget adva a családnak, hogy a világ leghíresebb műremekeit együtt nézhessék meg. Erről az útról minden problémája ellenére képtelen lemondani. Douglas titokban meg van győződve arról, hogy az út új mérföldkő lesz a házasságukban, felmelegíthetik Connie-val a románcot, és talán még Albie-val is sikerül szeretetteljesebb kapcsolatba kerülnie. Douglas odisszeája, ami Amszterdam utcáin, Párizs híres múzeumain és Velence kávéházain keresztül Barcelona tengerpartjáig vezet, életre kelti Európát, miközben ő maga is kénytelen kőkemény felismerésekkel szembenézni. Vajon férjként ez az utolsó nyara, vagy sikerül a házasságát, és talán az életét is megmentenie? Megrendítően hiteles mese egy házasság válságáról.

4 megjegyzés:

  1. Novemberben jön Don Tillman 3. része is a Rosie következmény is :)

    VálaszTörlés
  2. De érdekesen hangzik ez az Elif Batuman könyv! Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? Még sosem hallottam róla, felkerült nekem is a talán-talán listára :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.