Jo Baker - Longbourn ​árnyékában

Jo Baker megírta a Büszkeség és balítélet olyan oldalát, amiről szinte említés sem esik a klasszikus műben és talán eszünkbe se jutott: a Bennett család háztartását működtető szolgák életét. 

Ez a könyv már régóta ott lebegett végtelen várólistáim egyikén, Amadea és Lobo is pozitívan nyilatkozott róla a megjelenés környékén - végül idén került a birtokomba egy példány, 700 kerek forintért. :D Felkerült már az idei tavaszi várólistámra is, de persze nem került sorra - most viszont úgy gondoltam igazi, őszi, kuckózós könyvnek jó lesz - helyesen választottam, mert ágyban, két orrfújás között csak úgy repültek az oldalak. Molyon néztem az értékeléseket, többeknek nem tetszett, mert unalmasnak találták és az elején bennem is volt egy-két ilyen gondolat, hogy kicsit túlírt, de aztán annyira megfogott a helyszín, a hangulat, hogy már csak élveztem a történetet. 

A regény az 1800-as évek elején játszódik, pontosan akkor, amikor a Büszkeség és balítélet. Főszereplőnk Sarah, 20 éves árva lány, akit a Bennet család házvezetőnője, Mrs. Hill fogadott örökbe, hogy kitanítsa a cselédi munkára. Sarah kemény munkát végez nap mint, nap - segít a konyhán, kiszolgálja a családot, most, takarít, fűt - nem csoda hogy sokszor elábrándozik azon milyen lenne utazni, más életet élni. Nincs rossz helye, Mrs. Hill szigorú, de a legjobbat akarja Sarahnak és a kisebbik cselédnek, Pollynak, akit szintén árva kislány. Mr. Hill az öreg inas nem sok vizet zavar, békében megvannak egymással így négyen.
Maids of All Work, by John Finnie (forrás)
Az életük akkor pezsdül fel, amikor Mr. Bingley beköltözik a szomszédos birtokra - ezzel felbolydulnak Mrs. Bennet és a lányok hétköznapjai; másrészt Mr. Bennet felfogad egy fiatalembert, inasnak. Az idegenről nem tudnak semmit, Sarah persze nagyon kíváncsi honnan jött a fiú, hol dolgozott előtte. Ám James Smith szófukar, nem árul el semmit a múltjáról, viszont nagyon lelkiismeretes és szorgalmas munkaerőnek bizonyul, sokat segít a háztartásban.

A könyvben formálódik egy kis romantikus szál, Sarah körül még egy szerelmi háromszög is kialakulni látszik, a lány elbizonytalanodik a jövőjét illetően, eközben a család élete megy tovább a már ismert történet szerint. Jo Baker nem meséli el újra a Bennett lányok szerelmeinek történetét, utal rá egy-két mondattal, beszélgetéssel - a hangsúly Sarah életén és a többi szolgálóén van. Megtudhatjuk, hogy milyen gyakorlati dolgokkal kellett foglalkozniuk, milyen volt a mosás, az állattartás, egyáltalán a folyóvíz bevezetése előtt milyen teendői voltak a cselédeknek. 

Nagyon tetszett, hogy visszautazhattam a klasszikus történet korába, de számomra most sokkal érdesebb volt a történelmi háttér, a gyakorlati dolgok, mint a gazdag lányok semmittevése és báli táncai. Kicsit ki is ábrándultam belőlük, mert a szolgák szemszögéből még Elizabeth vagy Jane sem tökéletes, a helyzetükből adódóan nem igazán törődnek egymáson kívül másokkal, a cselédekkel, bele sem gondolnak hogy nekik is megvan a külön életük és nem szorulnak rá az ő ötleteikre, utazásaikra... Ettől függetlenül persze eszembe jutott, hogy ideje lenne újraolvasnom a BB-t, de majd egy kicsit később, amikor már újra tudom szeretni :D
Volt egy-két szál ami kicsit kilógott számomra a történetből (Mr. Hill) ill. a spanyol háborús részek, de ettől függetlenül faltam az oldalakat, és nagyon örülök hogy végre elolvastam és a polcomon tudom ezt a könyvet. 

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik szeretnék megismerni a 19. század eleji Anglia hétköznapjait, esetleg a Downton Abbey-hoz hasonló sztorira vágynak, és nyitottak a Büszkeség és balítélet egy friss, kicsit talán bálványdöntögető szemszögének megismeréséhez.

5/5

Kiadó: I. P. C. 
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: Longbourn
Fordította: Fügedi Tímea
Oldalszám: 406
Ár: 3490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A ​Büszkeség és balítélet csak a történet fele volt…„Tökéletesen újszerű megközelítése Jane Austen művének. Lebilincselő.” – Guardian„Ez az irodalmi tiszteletadás nemcsak kötelező olvasmány Austen rajongóinak, de önmagában is megállja a helyét, mint elragadó szerelmes regény. Baker meglepő kockázatot vállal a Bennet család tagjai és a szolgák kapcsolatának kidolgozásával, ám sikeresen elkerüli a sallangok csapdáját; tiszteletteljes, megindító újramondása az eredeti történetnek.” – Publishers Weekly„Ha Elizabeth Bennet maga mosná az alsószoknyáit, gondolta Sarah, valószínűleg sokkal jobban vigyázna rájuk.”Büszkeség és balítéletnek ebben az ellenállhatatlanul megrajzolt továbbgondolásában a szolgák a főszereplők, mely Jane Austen remekének szalonjain túlra, a szigorú házvezetőnő és a csillogó szemű cseléd gyakran észre sem vett birodalmába kalauzol bennünket.Ám Longbourn alagsorában is éppoly erős a romantika, a szívfájdalom és az intrika jelenléte, mint az emeleten. Amikor a házhoz új inas érkezik – aki titkokat és tengeri illatokat hoz magával –, a cselédek ebédlőjének nyugodt világa teljesen, talán visszavonhatatlanul a feje tetejére áll.Mikor a változás megjelent Longbournban, Polly úgy bámulta, mint akinek elment az esze, Mrs. Hill folyton teletöltötte a poharát, sőt, még Mr. Hill is úgy pillantgatott rá, és kapta el róla a tekintetét, mint valami ábrándos leány, Sarah elcsüggedt. Rá már senki nem figyelt, és azt kívánta, hogy bár sose jött volna el Longbournba ez a változás a sötét hajával meg a mogyoróbarna szemével.„Sarah sem érezte magát teljesen jól: mintha valaki kést vágott volna a fejébe, és időnként meg-megpöckölné a nyelét az ujjaival.”„Sarah odafordult, követte az asszony tekintetét, nézte, ahogy Mr. Collins a fekete lelkészi ruhájában átkotor az udvaron, akár egy eltévedt vakond.”„Lenyűgöző… A folytatások és előzetesek ritkán tesznek hozzá az eredeti műhöz, Baker egyszerű, mégis ihletett újragondolása azonban pontosan ezt teszi. Biztos közönségsiker.” – Kirkus ReviewsJo Baker Angliában, Lancashire-ben született. Tanulmányait az Oxford Universityn, majd a Queen Universityn végezte. Nagy-Britanniában több regénye is megjelent. Jelenleg Lancasterben él férjével és két gyermekével.

4 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy neked is tetszett, nálam nagy kedvenc lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy elolvastam - köszi az ajánlottad :)

      Törlés
  2. Eléggé meglepett, hogy mennyire tetszett (mármint nekem, anno), igazi bújós kabátkönyv. Örülök, hogy nem csuklottam, sokan lehúzták.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jókor talált meg téged is, örülök hogy bíztam a véleményetekben. :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.