Kincsvadászat - nehezen kapható könyvek felkutatása

július 20, 2019
Néhány napja Instagramon kért tőlem segítséget egy lány, hogy hol tudna beszerezni egy régi kedvenc könyvet. Akkor jutott eszembe ennek a bejegyzésnek az ötlete, ami a kevésbé járatos könyvmolyoknak adna segítséget, hogy milyen alternatív helyeken lehet 'kincsekre' bukkanni.

A kincsvadászat a könyvmoly énem egyik kedvelt tevékenysége: néha eszembe jut egy könyv, ami már nem kapható és amit nagy erőkkel keresek. Ilyen volt pl. év elején A végtelen történet, amit egy bizonyos kiadásban kerestem - hatalmas öröm volt, amikor a budapesti Múzeum körút egyik antikváriumában Kata segítségével meg tudtam venni. 

Az alapvető megoldások - könyvesboltok, ill. azok antikvárium kínálata:
A Líra és a Libri is rendelkezik antikvár kínálattal - ez vagy valamilyen saját készlet, vagy egyéb antikváriumokkal állnak kapcsolatban. Itt az árak elég változók, de a legtöbb esetben inkább drágábban juthattok hozzá itt egy-egy keresett könyvhöz. Érdemes átböngészni, volt hogy találtam potom pénzért ritkaságot, de van amikor elszállt árakat adnak meg egy-egy keresett könyvél (4-5-6000 ft...).

Antikváriumok - online és hagyományos formában:
Néhány netes példa: antikvarium.hu, regikonyvek.hu, stb. Ha elutazom egy ismeretlen városba, akkor meg szoktam nézni, hogy ott milyen antikváriumokat találok - ebben a Google, ill. a Google térkép segít.

Könyvszekér - Könyvmentők:
Biztos láttatok már ilyen könyves szekeret - ha élőben nem is, akkor valamilyen cikkben, vagy közösségi oldalon. Érdemes a kínálatot itt is átböngészni, mert nagyon olcsón adják a könyveket. Én tavaly nyáron Balatonfüreden vettem róla 300 Ft-ért egy regényt (amit azóta se sikerült elolvasni :D).

Moly.hu:
Ha rendszeresen olvastok, akkor már többször is találkozhattok azzal, hogy erre a könyves közösségi oldalra utalok - egyszerűen imádom :D Nem csak az olvasmányélmények rögzítésére, keresgélésre lehet használni, hanem a saját könyveidről is készíthetsz egy kis adatbázist. Ennek megfelelően ezeket cserére vagy eladásra is bocsáthatod. A rendszer már nagyon profi - be tudod állítani a könyvek állapotát, árát, hol lehet átvenni, postázod-e, stb. Na és ha a vásárlói oldalt nézzük, akkor is megbízható a rendszer, mert az egyes molyos profilokon található Visszajelzés menüpontban meg tudjuk nézni, hogy ki milyen minőségben aktív - megbízható-e, ismeri-e személyesen valamelyik másik tag, stb.
Lehet szűrni a településre a Piactér menüpontban, vagy ha konkrét könyvet kerestek akkor annak adatlapján láthatjátok, hogy melyik moly szeretne megválni tőle. Van, aki polcot is készít az eladó könyveinek (mint pl. én) a könnyebb átláthatóság miatt.

Könyvtári turkálók - kiselejtezett könyvek:
Személyes tapasztalat: sok könyvet hoznak be a könyvtárba is adományként, ezek egy 'turkálóba' kerülnek, ahol más olvasók megvehetik. Illetve rendszeresen szoktak a könyvtárak a leselejtezett könyvekből hasonló böngészdékbe pakolni. Több jó könyvre bukkantam már én is ilyen formában, na már csak ezért is érdemes könyvtárba járni :) 

Könyvkereső oldalak:
Az első ilyen amivel találkoztam a konyvar.hu volt, ami megpróbálja felkutatni az adott könyvet, és megmutatja hol mennyiért kapható. Hasonló a konyvtenger.hu - is, persze ezek sem tudnak mindent átfésülni, de kiindulási pontnak jók lehetnek.

Facebook csoportok:
Bevallom csak néhány ilyen csoportban vagyok aktív, de most többe is beléptem, hogy megadjam az esélyt a saját kincskereső projektemnek is :)
Itt érdemes megnézni a helyi - városi, megyei vonatkozású csoportokat (ha találtok), vagy a sok ezer taggal rendelkező, aktív csoportokat is.

Na és egy aktuális vágyott kincs:
Elizabeth Strout - Kisvárosi életek: már csak ez hiányzik a gyűjteményből, elvileg kapható volt olcsó könyves állványokon (postán, Coopban, stb). Egyelőre nem futottam bele sehol. 

Remélem hasznos lesz majd ez a bejegyzés! 
Írjátok meg Ti hol szoktatok még könyveket venni, 
kincsekre bukkanni! Mit hagytam ki? :)

2 megjegyzés:

  1. Ez egy tök hasznos bejegyzés :) 10 éve kerestem A bajusz című könyvet, aztán egyszer csak megláttam a Libri oldalán. Antikváriumból hozták, és bár megkérték az árát, rettenetesen örültem neki és egyből lecsaptam rá.
    Mostanság nekem is eszembe jutott, hogy bár most éppen könyvstopot tartok (remélhetőleg karácsonyig), vannak olyan kis kötetek, amiket - úgy látom - éppen sehol sem kapni... Majd izgalmas lesz kutakodni, bár úgy vagyok vele, hogy ha pár hónap után se lelem meg, akkor marad az angol verzió. De egyébként ott se mindig jön össze... Pl. tavaly nagy erőkkel kerestem Mary Alice Monroe The Beach House című könyvét (amit azóta ki is adtak magyarul), de még bookdepón sem volt fent... Végül egy amerikai, használtkönyves oldalsról sikerült megszereznem, ahol szerencsére ingyenes a kiszállítás, bár vagy három hónapba is beletelt, mire megérkezett..
    Az Elizabeth Strout könyv kapcsán meg képzeld, nekem még jó pár évvel ezelőtt megvolt a könyv :( De nem annyira tetszett, végig se olvastam és eladtam, ah ilyenkor sajnálom ezeket a szitukat. Amúgy a könyvkiadónál próbálkoztál esetleg?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ohh igen, a külföldi könyvekről ki is hagytam az infókat - de olyan sok oldalt nem ismerek (Bookdepository, meg Abebooks). Na ha ezt tudom :) De nekem is csak kb 1 éve kattant be ez a szerző; néztem a General Press a Lírán forgalmaz, ott nincs, de lehet majd írok egy emailt hátha van vmi dugikészletük - köszi a tippet!

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.