Szentesi Éva - Kardos ​Margit disszidál

Ez volt az első könyvem Szentesi Évától, akire a legutóbbi  könyve (Pedig olyan szépen éltek) miatt figyeltem fel. A blogját, vagy a wmn.hu-s tevékenységét korábban nem követtem, de D. Tóth Kriszta egyik Elviszlek magammal videója után lettem biztos, hogy szeretnék tőle olvasni. 
Először ezt a 2017-ben megjelent novelláskötetét tudtam levadászni a könyvtárból, de még mindig tervezem a tavalyi kötetét is :)

A novellákban olyan témák kerülnek elő mint a szüzesség elvesztése, a gyermeki éleslátás, a szülői megbocsátás, visszaemlékezés az idilli családi állapotra. A felnőtté válás olyan vonatkozásai mint a munkahely keresés, budapesti albérletkeresés. 
A kötet háromnegyedétől hasonló társadalmi réteget, jelenségeket mutat meg: szeretők, milliomosok, csalások és egymás kijátszása fest nem túl szép képet a mai világról.
"Az emberek csukott szemmel utaznak a reménytelenségbe, én meg kibámulok az ablakon, és arról ábrándozom, hogy valaki felemeli ennek a mocskos szerelvénynek a tetejét, kiemel innen, és elvisz messzire, ahol megszűnik ez az életem, és elkezdődik egy másik, ami sokkal, de sokkal jobb ennél."
Tetszett, hogy több novella megmutatta a másik nézőpontot (pl: Pletyka címűben felbukkanó Nóra, a következő novellában elbeszélő lesz, ezzel saját szemszöge érvényesül). Több novellában is játszik ezzel a nézőpontváltással: az egyikben megismerünk valaki elbeszéléséből egy naiv, fiatal lányt - hogy a következő történetben szembesüljünk vele, hogy nem is annyira ártatlan az illető. 



A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Dóri / theodora (@dora_w89) által megosztott bejegyzés,
Péterfy-Novák Éva (aki az egyik következő megismerésre váró íróm) egyik novellája is szerepel a kötetben, melynek cukros szerelmi világból Szentesi egy kegyetlenebb valóságot formál.

A legtöbb novella szomorú, kegyetlen vagy kilátástalan életeket mutat be - ezen lágyít valamennyit a befejező novella cinikus humora.

Szentesi Éva jelenség, novelláiban is megjelenik a szókimondó stílus - de nekem ez bejött. Stílusa egyszerű, gyorsan olvasható - a történeteken van a hangsúly.

4/5

Részlet

Kiadó: Athenaeum
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 188
Ár: 2999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Ez a könyv legalább annyira szól a férfiakról, mint a nőkről. Míg szereplői az emberi kapcsolatok szövevényességéről mesélnek, a háttérben megjelenik a gyermekkor, ahonnan az elbeszélő érkezik. Egy, a nyolcvanas években felnövő kislány, egy csapongó, bizonytalan, fiatal nő, egy elhagyott feleség, egy szerető, egy takarítónő és négy férfi, akik körül ezeknek a nőknek az élete forog: novellákra szétbontva és összefűzve. Pontosan úgy, ahogy az élet bontja szét és fűzi össze az emberi kapcsolatokat. Szentesi Éva 2011-ben kezdte el írni Rúzs és Tükör című blogját, amelyben rövid feljegyzésekben mesélt arról, milyen szerelmeken, csalódásokon és megpróbáltatásokon keresztül vált felnőtt emberré – egy betegség árnyékában. Ez a novelláskötet a blog záróakkordja és koronája.

2 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy tetszett :), én is nagyon szerettem, de szerintem a Pedig olyan szépen éltek még jobb, nemcsak azért, mert a novellákért úgy összességében nem vagyok annyira oda. Remélem hamarosan levadászod azt is, kíváncsi vagyok a véleményedre. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon kíváncsi vagyok rá, főleg miután ráébresztettek, hogy az regény nem is novelláskötet :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.