Friss könyvek - Május

április 25, 2018
Kate Eberlen - Miss You
Megjelenik: 2018. május 4., 3999 Ft, Libri Kiadó
"A mai nap hátralevő életed első napja" - áll a mottó Tess családjának konyhájában az egyik tányéron, és a lánynak ez jut eszébe a csodálatos firenzei nyaralásán, az egyetem előtti utolsó vakációján. Az élete hamarosan gyökeresen megváltozik - de nem úgy, ahogy azt szeretné.
Gus szintén Firenzében nyaral a szüleivel. Az ő életük nemrég már felfordult, méghozzá váratlanul és drasztikusan. A fiú igyekszik mindenben megfelelni a szüleinek, ám legszívesebben világnak menne, hogy felfedezze, miféle ember is ő valójában.
A két tizennyolc éves fiatal útja egyetlen napig keresztezi egymást, mielőtt visszatérnének Angliába.
Az ezt követő tizenhat évben az élet és a szerelem a legkülönfélébb kihívások elé állítja őket. De most, hogy a távolság és a sors is közéjük állt, soha többé nincs esélyük megismerkedni egymással... vagy mégis?
Kate Eberlen egy kisvárosban nevelkedett, ötven kilométerre Londontól, ahol gyermekkorát olvasással és ábrándozással töltötte. Ókori irodalmat és történelmet tanult Oxfordban, majd könyvkiadással és tanítással foglalkozott. Kate a közelmúltban szerezte meg a képesítését, hogy az angolt mint idegen nyelvet taníthassa, és ezzel reményei szerint több időt tölthet Olaszországban. Férjnél van, egy fiú anyja.

Majgull Axelsson - Nem vagyok Miriam
Megjelenik: 2018. május 7., 3999 Ft, Athenaeum Kiadó
Majgull Axelsson, az egyik legnagyobb hatású svéd írónő megrázó regénye az identitásról, a kirekesztettségről és sötét titkokról mesél.
A történet a háborús Európában és a mai Svédországban játszódik. Miriam cigány lány, aki zsidó névvel, zsidó identitással kerül a koncentrációs táborból Svédországba, egész életében eltitkolja valódi származását, hiszen fél, hogy elüldöznék az országból. 
Minden éjjel kísérti a múlt, nem tud szabadulni az emlékeitől. Ám a nyolcvanötödik születésnapján végre fény derül a gyötrő titokra, amelyet egy életen át őrzött.
Majd hetven év múltán Miriam a láger kapujában áll... Képek villannak föl előtte: a rabok szürke arca, a kenyérlopás, botozás a börtönblokkban, snájdig SS-tisztek, akasztások, Mengele mosolya és a krematórium örökké füstölgő kéménye.
Béke van. Miriam mégsem boldog. Végre eljött a szabadság pillanata. Szabad vagyok... 
És ezt hogyan éljem túl?

Viola Shipman - Az ​emlékkarkötő 
Megjelenik: 2018. május 7., 3499 Ft, Libri Kiadó
Lolly minden egyes születésnapjára egy medált kapott az édesanyjától, és mellé egy jó tanácsot: semmi sem fontosabb annál, mint hogy a családi emlékeket életben tartsák. Lolly most már hetvenéves, a memóriája egyre megbízhatatlanabb, ezért tudja, kezd kifutni az időből, ha újra meg akarja találni a kapcsolatot a lányával és az unokájával, akik az utóbbi években túl elfoglaltak voltak ahhoz, hogy meglátogassák és meghallgassák a történeteit. 
Amikor azonban Arden, Lolly lánya váratlan hívást kap az édesanyjával kapcsolatban, azonnal hazasietnek hozzá Laurennel, az unokával. A látogatásuk alatt az idős nő megosztja velük egy-egy medáljának a történetét, és ezek a családi történetek segítenek Lollynak, Ardennek és Laurennek, hogy ismét egymásra találjanak, és ebből a szeretetből merítsenek örömet és hitet.

Katja Pantzar - Sisu és én
Megjelenik: 2018. május 10., 3490 Ft, Jaffa Kiadó
Katja, a fiatal, tehetséges újságírónő Torontóban él és dolgozik. Jó állása van, önálló lakása, menő kocsija, divatos cuccai. Mégis majd minden estéjét a kollégáival koktélozgatva tölti bárokban, klubokban, és másnap fejfájással, szorongással ébred. Érzi, hogy változtatnia kellene az életen, így, amikor munkalehetőség kínálkozik Finnországban, kapva kap az alkalmon. Nem idegen országba költözik, hiszen a szülei finn származásúak, ő is beszéli a nyelvet, többször járt már ott. Ám látogatóba érkezni valahová vagy ott élni - ég és föld a különbség! Katja egy, számára merőben új életszemlélet és életstílust fedez fel, amelynek alapja és mozgatórugója a sisu, a bátorságról, eltökéltségről, szívósságról alkotott sajátos finn elképzelés. Kollégái és ismerősei példáját követve ezentúl reggelente nem autóba ül, hanem biciklire pattan, és elteker a munkahelyére, akár mínusz tíz fokban is, megmártózik a tenger jegébe vágott lékben, és utána beül melegedni és egy jót beszélgetni a szaunába, amely a finn társasági élet egyik központja. 
A sisu titkát kutatva ráébred, hogy a hétköznapokban meghozott egyszerű döntésekkel, apró lépésekkel juthat el ahhoz, hogy megváltoztassa önmagát és az életét. Megérti, hogy egy erdei séta valóságos gyógyír lehet, hogy a mozgás orvosság, a testi bajokra éppúgy, mint a lelkiekre, éppen ezért amit az ember megtehet, azt ne bízza másra, takarítson, lapátoljon havat, gereblyézzen. Felismeri, hogy nem kell mindig új terméket venni, hogy a bolhapiacokon remekül lehet vásárolni, hogy az eredeti ár töredékéért vett használt design kanapé éppoly kényelmes, mint a méregdrága új, hogy "a több kevesebb" elvét szem előtt tartva a környezetet és a pénztárcáját is kíméli. Megtanulja, hogy ha szorít a farmerja, ne kevesebbet egyen, hanem mozogjon többet, felejtse el a divatos diétákat. 
Katja Pantzar humorral fűszerezett, élvezetes és tanulságos művében az olvasóval együtt újra bejárja az utat, amely bizonytalan, rosszkedvű, depresszióra hajlamos régi önmagától elvezette új, energikus, kiegyensúlyozott, sikeres énjéig. Könyvéből mi is megismerhetjük azokat a módszereket, amelyekkel - éljünk bárhol, és szembesüljünk bármilyen kihívással - életünk szerves részévé tehetjük a reménynek, kitartásnak és bátorságnak ezt az ősi és bizonyítottan bevált filozófiáját. Megtanulhatjuk, hogy merüljünk el önmagunkban a bennünk rejtőző sisut keresve, hogy aztán egy új, nyugodt, simogató hullám hátán bukkanjunk ismét felszínre, testileg és lelkileg újjászületve.

Craig Thompson - Blankets ​– Takarók
Megjelenik: 2018. május 13., 7990 Ft, Vad Virágok Könyvműhely
“Ez ​az eredeti, meditatív, olykor pedig álomszerű képregény életed első csókjához repít vissza.” – The Guardian 
A Takarók egy fiú felnőtté válásáról és a kreativitása kifejezéséhez szükséges magabiztosság megleléséről szól. Craig Thompson megkapó képregényes emlékirata a középnyugati Amerika téli vidékén játszódik: szépen meghúzott vonásokból áll össze a kisvárosi élet, a szigorú, fundamentalista keresztény gyermekkor és a magányos, érzelmileg zavaros tinédzserkor portréja.
Craig és Raina egymásba szeretnek egy mindent elborító hótakaró alatt, egy felekezeti téli táborban, és megosztják egymással hitbeli kétségeiket és a valóság előli menekülésről szőtt álmaikat. Idővel azonban feltámadnak személyes démonaik, és kapcsolatuk összeomlik. Egyetemes történet ez, és Thompson eleven ecsetvonásainak és sajátos oldalkompozícióinak köszönhetően nem csak ismerős, hanem szívszorító is.

E két Eisner-díjjal és három Harvey-díjjal jutalmazott úttörő képregény roppant kifejező képet fest a tinédzserkori vágyakozásról, az első szerelemről (valamint az első szívszakadásról), a hit válságáról és a mindezzel való megbékélésről. Thompson ceruzával és tintával megénekelt szerelmi története maradandó élmény.

China Miéville - A ​város és a város között 
Megjelenik: 2018. május 15., 3680 Ft, Agave Kiadó
Valahol Kelet-Európa peremén, az ódon, szürke Besźelben Tyador Borlú felügyelőt holttesthez riasztják. A névtelen utcalánynak tűnő áldozat ügye rutinvizsgálatnak indul, de hamarosan egyre szövevényesebbé válik, és a rendkívül különös határzóna túloldalára, a modern, gazdag Ul Qomába vezet. A két városban, ahol az élet leghétköznapibb apróságait is furcsa előírások szabályozzák és láthatatlan hatalom felügyeli a rendet, egyre több érdekcsoport igyekszik ellehetetleníteni Borlú munkáját. A felügyelő azonban változatlan elszántsággal kutatja a névtelen lány és egy betiltott mítosz rejtélyét, hiába törnek az életére nacionalista csoportok és pitiáner bűnözők… illetve bármi is legyen az, ami a két város közötti hasadékokban rejtőzik. China Miéville egyik legfontosabb művét tartja kezében az olvasó, ami a megjelenését követően elnyerte a Hugo-, Arthur C. Clarke-, World Fantasy- és Locus-díjakat, illetve 2018-ban a BBC Two sorozatra adaptálta David Morrissey főszereplésével.

Jo Nesbø - Macbeth 
Megjelenik: 2018. május 15., 3990 Ft, Kossuth Kiadó
A norvég Jo Nesbo a világ egyik leghíresebb krimiírjója. Regényeit 50 nyelvre fordították le, és világszerte több mint 40 millió példányban keltek el.
A fiatal és tehetséges nyomozó a város bűnbandájának felszámolására teszi fel életét, ám amikor sikerei nyomán magasabb pozícióba kerül, őt is megkísérti a hatalom csábítása. A hatalom megszerzése érdekében szörnyű gyilkosságok sora, és ezzel párhuzamosan egy szövevényes nyomozás veszi kezdetét. 
A krimi és a thriller műfaji határán egyensúlyozó műben a hatalmi harc a végsőkig éleződik és feszül, és fokozatosan borít el mindent a végzetes paranoia. A Macbeth című krimit Shakespeare tragédiája ihlette. Nesbo szemében a darab a hatalomért vívott harc thrillere, melynek színhelye komor, viharos, noir-szerű táj - ezt a sötét helyet bravúrosan jelenít meg regényében a szerző.

Morten A. Strøksnes - Tengerkönyv 
Megjelenik: 2018. május 15., 3499 Ft, Jelenkor Kiadó
Két ​elszánt férfi, egy gumicsónak, és egy legendás mélytengeri fenevad, melynek elejtésére a két barát szövetkezik. A norvég riporter, Morten A. Stroknes ebből az egyszerű helyzetből bontja ki sodró lendületű, lenyűgöző portréját az óceánról, amelyben költészet és tudomány, ökológia és mitológia, a történelmi távlatok és a szórakoztató magántörténetek éppúgy megférnek egymás mellett, ahogy a tenger mélyén a gigantikus bálnák a mikroszkopikus planktonokkal. Hőseink egyetlen vágya, hogy hagyományos, kézműves módszerekkel kifogjanak egy grönlandi cápát, mely óriási méreteivel, mérgező húsával és kegyetlen életmódjával bármelyik horrorfilm főszereplője lehetne; kalandjaik és kutatásaik során azonban nemcsak a tengeri viharok haragját és az esőáztatta északi szigetek végtelen melankóliáját ismerik meg, de az óceán mélyén nyüzsgő élet kápráztató sokféleségét és a küldetésük helyszínéül szolgáló Lofoten-szigetcsoport lélegzetelállító szépségét is. Morten A. Stroknes 1965-ben született a Norvégia legészakibb részén fekvő Kirkenesben. Történész, újságíró, fotográfus és író, aki szinte az összes fontosabb norvég napilap és magazin hasábjain publikált már. Riportkönyveiben írt a Szentföldön tett utazásairól éppúgy, mint Észak-Norvégia sajátosságairól, a tequiláról, és egy rejtélyes kongói gyilkossági esetről is. A világsikert kilencedik önálló kötete, a Tengerkönyv hozta el számára, amely megjelenése óta számos díjat nyert el, és több, mint húsz nyelvre lefordították.

Magyar mesék lázadó lányoknak - 25 nő története
Megjelenik: 2018. május 30., 2999 Ft, Móra Kiadó
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy lány. Nem is egy - huszonöt. Némelyikük most is közöttünk él. Lányok, nők, asszonyok, akik nem mindennapi nehézségeken lettek úrrá, és sokszor képtelenül merésznek tűnő célokat értek el. Akik hittek magukban, és így voltak képesek másokért dolgozni akkor is, ha a környezetük megpróbálta erről lebeszélni őket. Akik elavult szokásjogon, egyéni és történelmi tragédiákon, betegségen, szorongáson felülemelkedve végezték el választott feladatukat, és mutatnak ezzel példát nekünk, olvasóknak, lányoknak és fiúknak, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

2 megjegyzés:

  1. Az emlékkarkötő felkeltette az érdeklődésemet :) Szeretem ezeket a posztjaidat :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem is érdekel, kíváncsi leszek rá - jó kis romantikus? családregénynek tűnik!
      Köszi! :))

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.