Szaniszló Judit - Beenged

április 06, 2016
Először erről a könyvről a Tumblrön olvastam, egyik könyvtáros harangozta be, hogy "Zetor Leilának" megjelenik az első könyve. Hirtelen felindulásból vettem meg, azt hittem verseskötet lesz - ennyire nem néztem utána... Végülis van benne néhány vers is.

A kis kötetet egy délután elolvastam, és egy kicsit megismerthettem belőle Szaniszló Juditot. A gyerekkori emlékeivel, a családjával, a kapcsolataival.
Furcsa élmény volt - érdekes a stílusa, egyedi, ez nagyon tetszett. Találtam benne jó néhány idézhető mondatot, ami megtetszett, vagy élethelyzetet ami megfogott.
Olyan témák jelennek meg, mint a gyerekkori bűnök, a szülők képe, a párkapcsolati hullámvölgyek, egyszerűen az élet dolgai - Szaniszló Judit 'szemüvegén' keresztül.

Érdekes olvasmány volt, nem is tudnám pontozni - tetszett, de főleg inspirált, hogy egy-két gondolatomat (versnek csúfolt sorokat) leírjam magamnak, még ha én nem is indítok blogot ezekből a szösszenetekből. 

"A majdnem állandó mosoly egy okos szerkezettel van az arcomra erősítve, úgy hívják pozitív életmszemlélet. Nem a milenneha, nem a milettvolnaha, nem a miértnem rakta oda azt a mosolyt, hanem a mostvanmost."


"...
A kéz, amely a csípőt ringatja.

Tudom, hogy ő más, de ez most más.
Meglökött, beleestem.
Van összefüggés.
Végállomás, beszállás.
Kivisziáta."

"A lakásban indulás előtt egy darabig minden rendben. Nem veszik észre azt a pillanatot, amikor a másik elcsúszik belül, seggre esik a lelke, fél és bezár. Kattan a zár, valami elcsuklik olyankor, és nincs átjárás a másikba. Figyelmetlenek és sértők. Nyekk, esnek seggre egyszerre belül. Mindketten hülyék."

Több írás olvasható a Kultúrparton is
Szaniszló Judit blogja
Részlet
Kötetbemutató (videó)

Fülszöveg:
"Pimasz, szomorú, és erőteljes - Szaniszló Judit történetei egészen újfajta fénytörésben mutatják be mindennapi életünk jól ismert problémáit: a magánytól való félelmet, a társas kapcsolatok és a hivatali élet nehézségeit. E kötet megjelenése előtt a szerző szövegeit a jelentősebb irodalmi folyóiratokban és a saját blogján olvashattuk, és ez a kettősség jellemzi prózájának világát is: közérthető történeteket ír azonnal feldolgozható, mégis magas minőségű irodalmi stílusban. Egy harmincas éveiben járó, hol egyedül, hol kapcsolatban élő nő mesél a családjáról és munkahelyi mindennapjairól. Az okos, érzelmes és fanyar rövid történetek főhősét könnyű megszeretni."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.