Joël Dicker - Az igazság a Harry Quebert-ügyben

Március elején olvastam Katacitánál erről a könyvről, annyira megtetszett, hogy elő is jegyeztettem a könyvtárból. Türelmes várakozás után a hónap végén mehettem a könyvért. Érdekes, hogy nem annyira ismert kiadó könyve, és mégis most több blogger írta, hogy nehéz beszerezni a könyvtárból.

Marcus Goldman az elbeszélőnk, egy harminc éves sztáríró New Yorkból. Az első könyve megjelenése után írói válságba kerül, lassan két éve nem írt le egy normális sort, a kiadója persze nyomást gyakorol rá, hogy mutasson már valamit. Végső elkeseredésében régi mentorát látogatja meg, egy new englandi, óceán-parti kisvárosban. Harry Quebert magányosan él egy nagy házban, sikeres íróvá második regénye tette, amit Aurorában írt. 

Marcus és Harry találkozása nem tart sokáig, ugyanis előkerül Harry kertjéből egy 33 éve eltűnt lány csontváza, mellette A bajok eredete c. regény, az a bizonyos sikeres második regény... 
Harryt lecsukják, Marc beköltözik Harry házába és a saját szakállára elkezd nyomozni, ez valakinek nem tetszik és több fenyegető üzenetet is kap. Ez sem tántorítja vissza és sok szemtanút megkérdezve, leveleken, könyveken átrágva magát kezdi feltérképezni, hogy mi is történt 1975 nyarán, amikor Harry a városba érkezett.
Mi történt Harry és Nola között? Hogyan szerethetett bele a mentora egy 15 éves lányba? Ha nem Harry ölte meg, akkor ki? 
"A szerelemre próbálja terelni a szót, Marcus, csakhogy a szerelem bonyolult dolog. Nagyon bonyolult. A legcsodálatosabb, és egyben a legszörnybb élmény is, ami csak érheti az embert. Egyszer majd maga is megtapasztalja. A szerelem nagy fájdalmat is okozhat. De ugye nem szabad félni a bukástól, és főleg nem a szerelem örvényétől, mert a szerelem gyönyörű, s mint minden gyönyörű dolog, ez is elkápráztat, és megfájdítja az ember szemét. Ezért is sírnak gyakran utána."
Látható, hogy baromi hosszú ez a könyv, de mégsem volt unalmas, faltam a sorokat, és imádom, amikor egy regény ennyire összetett! Itt van az írás, az írók világának témája, a kisvárosi krimi-szál, egy szerelmi történet, több rejtély és erőszakos eset, na és az önmegvalósítás és a barátság témája is.
forrás
Marcus nagyon idegesített az elején, nagyképű, nyavalyog - egy pozitívum, hogy kitartóan nyomoz és felderítette a nála sokkal érdekesebb szereplők életét :D A másik gyenge szál a könyvben, az anyja - te jó isten, miért kellett ennyire eltúlozni a buta amerikai anyuka képét? Azért talán ennyire nem hülyék! :D

Olyan volt a könyv, mint egy körhinta! Csak kapkodtam a fejem a lehetséges gyanúsítottak felé, és a könyv végéig nem sejtettem mi történhetett valójában. Erre az író rá is játszik, többször tévútra visz, több lehetséges forgatókönyvet ad a szereplők szájába, a megoldás viszont kellőképpen üt! 

Nagyon tetszett ez a könyv és már értem miért olyan kapós! :)

5/5

Kiadó: Göncöl
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: La vérité sur l'Affaire Harry Quebert
Oldalszám: 674
Ár: 3570 Ft
Borító: 5/5

Az író honlapja

Fülszöveg:
"Már egész Európát meghódította a fiatal svájci író izgalmas és fordulatos krimije, amely egy tizenöt éves lány halálának körülményeit dolgozza fel. Ezzel a művével Joël Dicker 2012-ben elnyerte a Francia Akadémia irodalmi díját. A regény tartalma: váratlan esemény dúlja fel az amerikai közvéleményt. A híres író és elismert egyetemi tanár, Harry Quebert kertjében megtalálják a három évtizede eltűnt Nola Kellergan holttestét. A gyanúsított Harry Quebert, aki be is vallja, hogy annak idején, harmincnégy évesen szerelmi viszonya volt a tizenöt éves lánnyal. Marcus, a sikeresen induló fiatal író, aki mesterének és példaképének tekinti Quebertet, képtelen elhinni a vádat, és nyomozni kezd. A kisváros lakóinak beszámolóiból, a börtönbeli látogatásokon elhangzottakból egy lebilincselő személyiségű, érzékeny fiatal lány portréja rajzolódik ki. Queberttel őszintén szerették egymást, és azon a végzetes augusztusi estén arra készültek, hogy együtt szöknek Kanadába. A városka többi lakójáról azonban ugyanilyen nehezen képzelhető el, hogy bármelyikük meggyilkolta volna a kedves és segítőkész Nolát. Valakit mégis érzékenyen érint az ügy, Marcus eleinte csak figyelmeztető levélkéket kap, később felgyújtják a kocsiját, végül Quebert házát is, ahova öreg barátja engedélyével beköltözött a nyomozás idejére. Ahogy halad az egyre szövevényesebb ügy feltárása, úgy bontakozik ki egy tragikus szerelmi történet is, felszínre kerülnek Nola személyiségének újabb és újabb rétegei, és gyanúba keveredik szinte mindenki. Az utolsó pillanatig izgalmas és fordulatos regény végén aztán eljutunk az egészen meghökkentő megoldásig, amelyre a kritikusok állítása szerint Hitchcock is büszke lehetett volna."

2 megjegyzés:

  1. Jaj, de örülök, hogy ennyire tetszett! :))
    Tényleg, már el is felejtettem, hogy Marcus anyja mennyire gáz volt és hiteltelen karakter. Kábé mint a Szent Johanna Gimiben a szülők. :D

    VálaszTörlés
  2. Oké, most már tényleg megpróbálom majd levadászni a könyvtárból, bár perpill mission impossible-nek tűnik ez a küldetés :)
    Amíg nem kapom meg az ez évi Cormoran Strike adagomat, muszáj leszek ezzel vigasztalni magam :D

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.