Karinthy Frigyes - Utazás a koponyám körül

Azért is szuperek a Poket zsebkönyvek, (azon kívül, hogy utazásbarát méretűek) mert olyan szépirodalmi művek olvasására vesznek rá, amiket nem is terveztem. 

Karinthytól eddig igazából egy könyvet olvastam el, a Budapesti emléket - az Utazást nem terveztem, mert nem szeretek betegségről, műtétekről, halálról olvasni. Ebben az önéletrajzi regényében pedig agydaganata megműtéséről mesél. 

Karinthy Frigyes 1936 tavaszán tapasztalt furcsa tüneteket magán: fülzúgást, később szédülést, hányást, majd ájulásokat. Állapotába nem akart belegondolni, feleségének sem számolt be róla. Mégis elment vizsgálatra: először fül-orr-gégészhez, mert naponta, ugyanabban az időben jelentkező vonatdübörgéshez hasonló fülzúgás tünete jelentkezett. Később egy beszélgetésből derült ki számára az agydaganat négy biztos tünete, és egy szemész vizsgálata erősítette meg saját feltevését. Innentől barátok, ismerősök serege biztatta, segített neki, beszéltek róla és intézték el neki az orvosi vizsgálatokat. Közben egyre gyengébb lett, a tünetek egyre erősebbek. Orvos ismerősei tudatták vele, hogy Stockholmban van egy szakember, aki meg tudná műteni. 
"Észrevettétek már, hogy nemcsak akkor hat idegenszerűen egy város, mikor először látjuk, hanem akkor is, ha utoljára sétálunk végig rajta, utazás előtt, hogy kivándoroljunk, soha vissza nem térésre? Tűnődve nézem a feliratokat, az ismerős kirakatok olyan fájdalmasan újak és az egész mintha szűkebbre, kisebbre zsugorodott volna, mint mikor gyermekkori házunkat pillantjuk meg és az udvart és a kertet, és csodálkozunk, mert nagyoknak és pompásaknak hittük. S mikor visszatérünk felnőtt életünkbe, nem az fáj, hogy olyan szép és hatalmas volt, amit elvesztettünk, hanem az, hogy olyan kicsi és értéktelen volt a gyermekkor, amiből táplálkoztunk egy életen át."
Karinthy meglepően erősen, higgadtan viselte az egész folyamatot - bár sok ideje nem volt kétségbeesni, kb 6 hét telt el a tünetek felfedezése és maga a műtét között. Viccelődött, de egyúttal intézkedett is és számba vette az életét. Ebben a rövid kis regényben a tényszerű, torokszorító leírásokat a megfelelő helyen oldják fel az álmok, a vicces történetek - mégis összességében szívszorító olvasmány. Ahogy Karinthy, úgy az olvasó is szembenéz az élet törékenységével. A könyv csúcspontja maga a műtét, ami hátborzongató; laikusként nem tudjuk elképzelni hogy is maradhat életben úgy valaki, hogy éppen az agyában turkálnak. 

Fontos pontja ez a könyv a magyar irodalomnak: nem csak az életrajzi szempontból érdekes, hanem egy olyan erőteljes élmény, szembenézés a halállal, amiről nem sokszor olvasunk - vagy nem szívesen. 

A teljes regény elérhető a MEK-ben ;)

4/5

Kiadó: Sztalker Csoport
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 208
Ár: 990 Ft
Borító: 4/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.