Sir Arthur Conan Doyle - A bíborvörös dolgozószoba

A nyár végén támadt vágyam, hogy Sherlock Holmes történeteket olvassak ismét feltámadt - köszönhetően a BBC féle Sherlocknak. :)

Doyle célja a Sherlock Holmes történetekkel a pénzszerzés volt, hogy nyugodtan dolgozhasson a 'komolyabb munkáin' tudtam meg a könyv utószavából.  A sors fintora, hogy ezeket a műveket nem sokan ismerik, az olvasók szinte a kezdetektől a detektívtörténetei miatt figyeltek fel az íróra. A népszerűsége ma sem csökkent, ha nem születik meg a különc nyomozó alakja ma nem lenne Dr House, Mentalista és persze a sok feldolgozás (Guy Ritchie mozifilmjei, vagy a legújabb sorozat (Sherlock)).

A bíborvörös dolgozószoba (1887) az első regény, ahogy olvastam az új BBC sorozat jelenetei ugrottak be folyton :) Ebben a regényben megtudjuk, hogyan találkozott Watson és Holmes, és költöztek össze. Érdekes volt, hogy Watson az első hetekben nem tudta, hogy Sherlock mivel foglalkozik, és ellenszenves volt neki a tudálékossága. Amint bekapcsolódik a nyomozásba Holmes oldalán egyre jobban csodálja a módszereit.
Sherlock a kémia, anatómia és a botanika segítségével olyan információkat is kikövetkeztet, amit mások nem vesznek észre; viszont a feleslegesnek ítélt dolgokról (mint pl, hogy a Nap körül kering a Föld) nem vesz tudomást. Nem csak felderíti a nyomokat és kikövetkezteti belőle az eseményeket, hanem aktívan befolyásolja a nyomozást, manipulálja a történéseket.
Holmes, mint "tanácsadó detektív" dolgozik, besegít a hivatalos szerveknek, ezért az újságokban nem említik meg a nevét - ezért (is) kezd Watson naplóírásba, hogy megörökítse ennek a tehetségnek a munkáját.

A kiadás az 1903-as (Tury Zoltán) Magyar Kereskedelmi Közlöny kiadása alapján készült - ezért voltak benne olyan szavak, amiket ma máshogy írunk (élő-lény), vagy máshogy mondunk ("lehet!" - szabad!), a sok gépelési hibáról nem is beszélve - már ideje lenne egy új fordításnak ...

Az első rész tetszett - a nyomozás, Watson és Holmes megismerkedése, de a második részt nem tudtam hova tenni hirtelen, aztán szép lassan leesett, hogy a megértéshez szükséges előtörténetet olvasom. Ez a rész túlságosan részletes volt, ezért:
4/5
Az emlegetett sorozattal is
készült már borító akönyvhöz.
Steven Moffat (a sorozat készítője)
előszavával. Ez a borító: 5/5! :D

Kiadó: Szukits Könyvkiadó
Kiadás éve: 1993
Oldalszám: 132
Borító: 2/5

1 megjegyzés:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.