Tóth Krisztina - Pixel

Ez a harmadik novelláskötet, amit az írónőtől olvastam. Az első volt a Hazaviszlek, jó?, a második - a nagy kedvencem, csodálkozom, hogy nem írtam róla a blogban! -pedig a Vonalkód. Több recenziót elolvastam a Pixelről is, mielőtt elolvastam és kicsit tartottam tőle, hogy nem fog annyira magával ragadni mint az első kettő.
"Napjaink egyik legolvasottabb írónőjének új könyvében az egymásra épülő fejezetek önálló pixelkockákként működnek: önmagukban is egész, egyedi színű, izgalmas fejezetek, de ha észrevesszük közöttük a kapcsolatok összetett rendszerét, valami új és lenyűgöző, nagy történetté állnak össze. Állandó közelítés és távolítás, kicsinyítés és nagyítás váltakozása rajzolja meg szemünk előtt ezt a sajátos és nagyon is élő szövegtestet."
A novellák egy-egy testrészt (fej, nyak, ujjak ...) helyeznek a középpontba - ehhez kapcsolódó sorsokat, helyzeteket mutat be az elbeszélő. (Hasonló a szerkezet a Vonalkódéhoz, ott is mindegyik alcímben szerepelt a vonal szó.)
Ezek a novellák is olvashatók önállóan, de van annak valami varázsa, ahogy sorban olvasva rájövünk, hogy az éppen bemutatott szereplőt már ismerjük egy korábbi novellából, egy korábbi helyzetből.
A megjelenő sorsok legtöbbször szomorúak, sok a szakítás, a megcsalás, a halál és a megszégyenülés - nem valami vidám világba csöppenünk bele.
A kötet 'érdekessége', hogy az elbeszélő hangsúlyosabban van jelen - kiszól, utalgat, reflektál az alkotás folyamatára.
Tetszett-tetszett, de annyira nem mint a Vonalkód. Újraolvasás szükséges :)

4/5

Kedvenc idézetek:
"Akkor a sors – még utoljára – többféle lehetséges történetet felkínált. A valóság pedig a legrosszabbra bökött rá, hogy jó, haladjunk, akkor legyen ez. Mindig a legrosszabb történet íródik jelenné, és ezt mindig csak utólag lehet látni."

"Az emberi test felbukkan és alámerül az időben, aztán ismét felszínre tér az emlékezetben, föl-le, föl-le, mint a tű, és közben szorosan összeölti a múlt és a jelen szétfeslő rétegeit. És miden egymáshoz varródik, miközben láthatatlan a cérna."
A második idézet írja le a legjobban, hogy milyen is ez a könyv: szereplők bukkannak fel különböző időkben - hol fiatalon, hol már megöregedve.

Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 168
Ár: 2490 Ft
Borító: 5/5 (nagyon ötletes, ha jól gondolom az egyik novella alapján teás filterek láthatók a képen?)

Részletek a műből:
Első novella
Második novella (ez a kedvencem :))

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.