Stephenie Meyer - Breaking Dawn - Hajnalhasadás (újraolvasás)

Két hete fejeztem be a Twilight sorozat harmadik részét és nem is volt kérdés, hogy mi lesz a novemberi újraolvasandó könyvem. Több mint tíz év távlatából furcsa élmény volt elmerülni ebben a sorozatban: a hangulat nagyon tetszett, ismét behúzott, de sokkal kritikusabban gondoltam a főszereplőinkre, a párkapcsolatukra. 

A történet ott folytódik, ahol az előző rész abbamaradt: Jacob eltűnt a vadonban, a Cullen család teljes erőből az esküvőre készülnek. Charlie viszonylag jól fogadja, hogy lánya olyan útra lép, amitől féltette - pedig ekkor még nem is tudja milyen változások hírnöke ez az esemény...

Az esküvő és a nászút minden romantikus lelket megfog, hogy utána jöjjön a testhorror... A terhesség, amire nem számítottak - Bella drasztikus leépülése - csak egy halvány reménysugár van arra hogy a vámpírrá változás segít majd rajta. 

Jacob visszatér és megmagyarázhatatlan módon kering Bella körül, még rosszabb a helyzet mint amire számított - nem elég, hogy Edward felelségül vette azt a lányt, akibe szerelmes, hanem még teherbe is ejtette, amibe valószínűleg belehal. Ebből már az is megváltás lenne, ha vámpírrá válik.

Ahogy kb mindenki tudja, mindketten túlélik a szülést Bella életet ad Renesmee- nek (jaj ez a név!), aki egy olyan hibrid, aki a szülés után sem fejlődik szokásos módon. Bella pedig feleslegesen aggódott: olyan újszülött vámpírrá válik, akinek egyedülálló önuralma van.

Úgy néz ki minden tökéletes - ám jön értük a Volturi... A könyv második felében az érkezésükre készülnek szereplőink, ill. ezzel párhuzamosan rengeteg új vámpírt is megismerhetünk.

Az írónő ebben a kötetben kiterjeszti a vámpírvilága határait - rengeteg szereplőt behúz, ill. Renesmee karakterén keresztül új törvényeket alkot. 

A negyedik részben minden olyan félelmet egy csettintésre megoldanak a szereplők, amik miatt az eddigi könyveken át szenvedtek - Bella önuralma, Charlie reakciói Bella döntéseire - változására, a quileute törzzsel kötött szerződés felrúgása... 

Majdnem nyolcszáz oldal ez a könyv: tényleg fontos dolgok történnek benne, viszonylag sok az akció, de túlírt. Üdítő újdonság volt, hogy Jacob szemszögét is bekapcsolta a szerző, így Bella terhességét nagyrészt az ő szemszögén keresztül látjuk. 

A vége pedig a várt happy end.

3/5

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2010
Eredeti cím: Breaking Dawn
Sorozat: Twilight saga 4.
Fordító: Bosnyák Viktória
Oldalszám: 776
Ár: 4999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Bellának döntenie kellett: a halhatatlanok sötét, de csábító világát választja-e, vagy a teljes emberi életet? Márpedig ez a döntés lesz az a hajszál, amelyen két törzs élete is múlik.
Most, hogy Bella meghozta a döntést, megdöbbentő, váratlan események sorát indítja el vele, amelyeknek felmérhetetlen, megsemmisítő következményei is lehetnek.

A Twilight saga legújabb döbbenetes, türelmetlenül várt kötetében, a Hajnalhasadásban végre fény derül ennek a lenyűgöző romantikus történetnek minden titkára és rejtélyére.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.