Agatha Christie - Nemezis

A Rejtély az Antillákon c. regényben megismert Mr. Rafiel karaktere bukkan fel ebben a regényben. A síron túlról - persze ügyvédei, levelek és megbízások segítségével - igénybe veszi Miss Marple nyomozói tehetségét. 

A regény elején még csak annyit tudunk főszereplőnkkel együtt, hogy valamilyen nyomozást vár el tőle a néhai neves üzletember, legyen az aminek mondta magát az Antillákon - nemezis. 

Miss Marple lépésről lépésre tud meg egyre többet, de először is el kell döntenie, hogy vállalja-e az ügyet, ami kudarccal vagy egy szép summával végződik. Természetesen nem hagyja nyugodni a megbízás, meghívást kap egy angliai társasutazásra, ahol valószínűleg még több nyomra fog bukkanni. Lassan körvonalózódni kezd számára egy 10 évvel korábbi eset, amiben Mr. Rafiel egy családtagja volt érintett és több fiatal lány... 

Miss Marple éles szemmel fürkészi az utazáson résztvevőket, beszélgetésbe elegyedik velük, hogy képbe kerüljön melyiküknek lehet köze az ügyhöz. 

Mr. Rafiel régi ismerősei bukkannak fel, közülök a legérdekesebb három nővér, akik meg is hívják magukhoz főszereplőnket, hogy kicsit pihenjen meg náluk a körutazás közben.

Rengeteg ismétlés van a regényben és elég lassan indul be, mondjuk az sem tett jót az olvasásélményemnek, hogy több napra elhúztam. A végén megéreztem, hogy hol lehet a gyilkos - de egy másik közeli személyre tippeltem. A végjáték remek volt, az őrangyalok megjelenésével! :)

Összességében egy jó krimi volt, a korábbi idegenkedésemet már teljesen elfelejtettem Miss Marple iránt :D

4/5

Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: Nemesis
Sorozat: Miss Marple 12.
Fordító: Vermes Magda
Oldalszám: 300
Ár: 2999 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:

Miss Marple másfél évvel azután, hogy sikeresen megoldott egy rejtélyt az Antillákon, levelet kap volt "nyomozótársától", a goromba, de aranyszívű Mr. Rafieltől.

Az időközben elhunyt férfi ügyvédei útján egy levélben - mintegy személyes szívességként - arra kéri az idős hölgyet, hogy segítsen neki igazságot szolgáltatni egy bűnügyben. Igen, ám, de a levél semmi konkrétumot nem tartalmaz, csak azt, hogy Miss Marple-nak Nemezisként, a megtorlás istennőjeként kell harcba szállnia, és a küldetés teljesítésére kerek egy évet kap. Mr. Rafiel egy rejtélyes bibliai idézettel zárja sorait.

Miss Marple nem is lenne Miss Marple, ha nem fogadná el a talányos megbízatást - ám az első próbálkozása zsákutcába fut. Szerencsére az elakadt nyomozást Mr. Rafiel túlvilági üzenete mozdítja el a holtpontról.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.