Györffy Kinga - Szabadulás ​a sztorifóbiából

november 12, 2022

A 21. Század Kiadó újdonságai között fedeztem fel ezt a könyvet - korábban nem olvastam a szerzőtől. 

Györffy Kinga retorikai-storytelling tanácsadó és tréner, egyetemi oktató, aki már évek óta azzal foglalkozik, hogy az egyéni történetek hogyan vihetnek sikerre egy-egy projekt kapcsán.

A Lobonál látott #nonfictionnovember olvasási projektbe tökéletesen illett ez a kötet, ami egy új szakterületbe avatott be. Főként a történetek - kommunikáció témája miatt érdekelt, az üzleti háttér kevésbé, de mindenképpen gazdagodtam általa. 

A viszonylag rövid kötetben bepillantást kapunk a szerző munkájába, képet kaphatunk arról hogy milyen feladata van egy retorikai  - történetmondó tanácsadónak. Már a bevezetésben tisztázza, hogy mi is a címben és még csak néhány szakirodalmi forrásban említett sztorifóbia és mégis miért van évezredes előnye a történetmesélésnek az emberek meggyőzésében. 

"A sztorifóbia az a kérlelhetetlen, vagy annak tűnő be- és elzárkózás, ami a meggyőzés kontextusában a történetmesélés gyakori, nyílt vagy rejtett lenézésével, lesajnálásával is együtt jár."

A kötet első felében körbejárja azokat a sztereotípiákat, amelyek a történetmeséléshez fűződnek, mint például, hogy kizárja az objektivitást vagy ez a könnyebbik út a meggyőzésben. Bemutatja hogyan segíthet mások változásellenességének megértésében a beszélgetés, melyből egy történet bomlik ki.

A második részben azokat a készségeket, nézőpontokat mutatja be, amelyek segítenek a megfelelő történet elmondásában - ilyen az empátia, az elengedés, elmélyülés de a sebezhetőség vállalása.

Minden fejezetben több konkrét történetet, projektet ill. kutatást említ, amelyekkel könnyen érthetővé teszi az elméletet.

Engem főleg azok a részletek fogtak meg amelyek a kommunikáció fejlesztését érintették, nagyon érdekes volt azokról az esetekről olvasni ahol valamilyen feszültség - változásellenesség jelent meg, és bomlott ki néhány jól megfogalmazott kérdésnek köszönhetően. Ilyen volt például egy pár esete, akiknél az egyik tag szeretett volna kutyát örökbe fogadni - a másik viszont tiltakozott. Kiderült, hogy gyerekkori emlékeire támaszkodva állt ellen, nem hitte hogy számára megfelelő lehet a kutyatartás. De ilyen volt a szerző saját anyukája, aki azért nem akart elköltözni szülőföldjéről, mert rossz tapasztalatokat hallott másokról, akik megtették - ez a történet is több kérdésen keresztül bomlott ki, fogalmazódott meg. Ez a pszichológiai - kommunikációs vonal nagyon tetszett, ezt tudom alkalmazni a saját életemen is. 

A könyv inkább azoknak szól, akik vezetők vagy terméket adnak el, ami köré megfogalmazott történet elhozhatja a sikert. Nagyon érdekes volt bepillantani hasonló projektekbe, fejlesztésekbe, ahol egy-egy - a Györffy Kinga munkájával segített - történet hozta meg a sikert. 

Beleolvasó

4/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 208
Ár: 4890 Ft - Rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Milyennek ​képzellek el téged, kedves olvasó?

Azt képzelem rólad, hogy nap mint nap tapasztalod, mennyire könnyű rábeszélni, és mennyire körülményes és küzdelmes ma meggyőzni embereket – legyenek azok a munkatársaid vagy a mentoráltjaid, a tanítványaid vagy éppen a gyerekeid. Ebben szeretnék segíteni – a meggyőzésben, a mögötte lévő tudatos munkában. Nem a történettípusok és történetmesélési technikák sablonját követem, hanem téged, a mesélőt helyezlek a történetmesélés középpontjába.

Megnézzük, hogyan szabadulhatsz vegyes, egymásnak akár ellentmondó érzéseid és gondolataid fogságából, ez után pedig hat történetmesélési képességet, illetve készséget veszünk sorra, a fejlesztési lehetőségekkel együtt – mintegy kirajzolva az utat, amin meggyőző történetmesélővé válhatsz. Olyan út lesz ez, amelynek megtétele közben nemcsak a mesélésről tanulsz sokat, hanem magadról is.

Bízom benne, hogy e könyv nyomán a megfelelő történeteket tudod majd elmondani, megfelelő módon, a megfelelő helyen és időben, a megfelelő célközönségnek. A pozitív és fenntartható jövő érdekében."

"A vezetők, akik végigkísérnek ennek a könyvnek a lapjain, a legkülönfélébb üzleti, tudományos és nonprofit területekről érkeznek; valamennyien változást csiholók. Titkuk, hogy miközben élet és halál kis és nagy dolgairól mesélnek, nem az elérendő változásra összpontosítanak, sokkal inkább az emberre, emberekre, akiknél a pozitív változást el akarják érni. Példájukkal téged is erre bátorítalak.

Történeteik nem a képzelet szüleményei, fogadd őket olyan szeretettel, amilyennel én mutatom őket."

Györffy Kinga

Györffy Kinga retorikai-storytelling tanácsadó és tréner, egyetemi oktató.

Munkáját az a hit hatja át, hogy bármennyire eltelítő és kimerítő napjaink történetdömpingje, bármennyire is sok a túlkapás, bármekkora is a túlközlés, a személyes történeteknek van egy kikezdhetetlen titkuk: nincs belőlük másodpéldány.

Érdemes tehát élni az erejükkel.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.