Távozz tőlem!

június 24, 2019
pixabay
A Témázunk csapattal ezúttal egy negatív témával foglalkozunk: "Távozz tőlem! - könyves témák, amiktől menekülünk, félelmeink, amikről nem akarunk olvasni".
Nem volt olyan könnyű összegyűjteni azokat a könyveket, amikről nem szeretek olvasni, mert ezeket nagyrészt ki is zárom a látóteremből, néhány tematika persze egyből eszembe jutott, de volt aminek kicsit utána kellett keresnem. 

#horror #thriller 

Ahogy filmben, könyvben sem szeretek horror történeteket olvasni - volt néhány próbálkozásom, sőt van olyan könyv, amin molyon szerepel ez a címke mégis a kedvenc sorozatom. Nem zárom ki az életemből ezeket a történeteket, de megvárom a jó értékeléseket, személyes ajánlásokat, hogy nem bántják-e meg a cica szívemet (hogy Brigit idézzem) :D
A természetfeletti lényekről szóló legtöbb sztorit kedvelem, több kedvencem is van ezek közül, de az abszolút páriák számomra a zombik :D Tudjátok volt ez a divathullám a 2008-9 környékén, hogy sorra jöttek ki a vámpíros könyvek, majd a zombis történetek. Kezdve a Büszkeség és balítélet meg a zombikkal, World ​War Z – Zombiháború (ebből láttam kétszer a filmet, és elviseltem :D). Csepella Olivér Nyugat ​+ zombik képregénye a kivétel, mert az tetszett, csak a humor és a Nyugatosok miatt.

#erotikus #newadult

Egyre kevesebb igazi romantikus, vagy chicklit történetet olvasok – persze néha jól egy-egy. Viszont amit kerülök, néhány próbálkozás után, azok az erotikus, new adult könyvek. Utóbbinál persze a téma maga érdekel, a felnőtté válás, egyetem, első komoly kapcsolat stb, de úgy kell vadászni azokat a történeteket, amik nincsenek tele erotikus jelenetekkel. 

#történelmi

Ez is egy olyan kategória, amiből korábban talán többet olvastam, de ma kikoptak az olvasmányaim közül. Ugyanez vonatkozik a történelmi romantikus könyvekre is, maximum néhány kedvenc korszakomról szeretek olvasni. 

#katasztrófa #orvosi

pixabay
Úgy általánosságban inkább kerülöm azokat a történeteket, amik megijesztenek, undorítanak, vagy kellemetlennek érzem a témát. Bár van kivétel, mert memoárban, regényes életrajzban, vagy egyszerűen egy érdekes szereplő történetén keresztül be tudom fogadni. De önmagában nem szívesen olvasok ilyet. (A Csernobili ima lesz majd a kivétel talán nemsokára, de ott is az emberi sorsok érdekelnek inkább.) 
Orvosi krimiket (Robin Cook jájjj) még sosem olvastam, de nem is vonz a téma.

#angyalok #ezotéria

A fenti könyveket is kerülöm, mint vámpír a szentelt vizet. :D Ha lehet választani inkább vámpíros könyvet olvasok, mint a mennyországgal, angyalokkal kapcsolatos könyvet. 

#mangák 

Soha nem voltam oda az animék – mangák világért, nekem túl harsány, túl gyors - persze nyomtatott formában más, de eddig nem éreztem vágyat elmerülni bennük és szerintem már ki is nőttem abból a korból. 

#politikai

A politikával igyekszem minimális szinten foglalkozni, tájékozódni – és ez is egy olyan téma amiről nem lesz soha kedvem olvasni könyv formában. Maximum, ha érdekes személy élettörténetéhez kapcsolódik, mint legutóbb Michelle Obama könyve.

#hardscifi

Volt néhány próbálkozásom ezzel is, de nem igazán vált be. A mélypont egy Alexandrás akcióból megszerzett Alastair Reynolds könyv, a Napok háza volt, ami túl magas volt nekem - 2 pontot adtam neki :/ Az űrutazós, scifi történetek közül inkább a lájtosabbak szeretem, mint mondjuk On Sai két scifi sorozata, de általában nincs már a látóteremben ez a zsáner.

Nektek mik azok a témák, műfajok, amiket messzire elkerültök? 
Írjatok hozzászólásban, vagy külön blogbejegyzésben! ;)
A többiek 'nemszeretem' témái:
Pupilla, Nita, Nikkincs, Sister, Anett, Reea

6 megjegyzés:

  1. Itt is jövök "megvédeni" a World War Z-t :D A film teljesen más lett, tucatprodukció... pont azt vette el, ami jó volt a könyvben. Hátha egyszer mégis kedves támad hozzá. :)

    A történelmit jó hogy említetted, nekem is valahogy kikoptak, pedig nincs amúgy velük bajom (azt leszámítva hogy hülye vagyok történelemből, és nem tudom mi mikor volt egymáshoz képest időben :D), és nem kerülöm őket direkt. Szeretem, amikor szórakozva tudok meg sok-sok mindent egy adott korról, anélkül, hogy az történelem tanulásnak érződne. :)

    Angyalok, ezotéria, brr.... na ezeket én is messzire kikerülöm!

    VálaszTörlés
  2. Hé, a mangákból nem lehet kinőni... :D De valóban, szeretni kell, mert ha nem, akkor az ember egyszerűen csak nem érti. Én is csodálkoztam, mi a felhajtás, míg nem kezdtem bele egy-egy darabba. ;)

    VálaszTörlés
  3. Én egyszer próbálkoztam egy Robin Cook történettel, azt hiszem egy oldalt bírtam belőle. :D

    VálaszTörlés
  4. A Word War Z szerintem fenomenális könyv, én imádtam, nagyon alapos könyvben, a film csak egy szeletét dolgozza fel, azt sem annyira jól. Bár én azt is imádom, megnézem bármikor, de a könyv az igazi! Nekem több példányban is megvan, mert nagyon zombirajongó vagyok. De amúgy a politikai témát én is kihagytam, fene. Én se szeretek ezekről olvasni, amúgy is taszít az egész, persze figyelem a témát, de hogy még erről olvassak... Fúj! És a mangákat, meg én úgy az egész képregényesdit is skippelem, nagy csalódás volt a Scott Pilgrim, de például a Maus képregényben felejthetetlen. Szóval nem mondtam le végleg erről, de jól kell választani. Robin Cookot én olvastam, ami amúgy tökre sablonos. Ha egyet olvastál, olvastam az összeset kb!

    VálaszTörlés
  5. Zombifétisem nekem is van, no zombi plíz :D
    Nálam már az alapfeltevésnél megbukik az egész, aki zombi, ugyebár az agyhalott. Akkor hogy mozog tovább? Sejtmemóriával?
    Angyalost az hogy érted? Angyalos love story (mert azok gázak), vagy angyalos világvége történetek? (ez utóbbi nálam jöhet kategória)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pacsi :D
      Na ez jó kérdés :)
      Angyalos love story, meg nem angyalos fantasy, (pl. Becca Fitzp. - Csitt, csitt) - nem vonzanak. Bár ebben benne van az is, hogy inkább nem szeretek vallásos könyveket olvasni - legyen az kereszténység, buddhizmus vagy bármi más.

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.