Cecelia Ahern - Üvöltés

Cecelia Aherntől eddig csak két regényt olvastam (U.i.: szeretlek, Ahol a szivárvány véget ér), azok a műfajon belül tetszettek. Kíváncsi voltam, hogy mihez kezd egy kicsit komolyabb témával - a feminizmussal. Ebben a kötetben olyan novellák szerepelnek, amik azokat a jelenségeket mutatják meg kifordítva, mágikus realizmussal fűszerezve, ami ma érinti a nőket és a férfiakat.

Talán ezekből a történetekből is kiderül, hogy nem vagy "bigott feminista" ha hiszel abban, hogy a két nem egyenlő - nem egyforma, de egyenjogú és szükségük van arra, hogy meghallgassák egymást.
Szívügyem lett ez a kérdés, főleg hogy tudatosítsam, hogy a feminizmus nem azzal egyenértékű, hogy utálod a férfiakat, hogy magasabb rendűnek gondolod magad, mert nő vagy. Jó lenne ha a feminizmus nem lenne szitokszó, ami ehhez hasonló előítéleteket tartalmaz... Vannak persze példák szélsőségekre, de szerintem ma, 2019-ben az elfogadást és egymás iránti tiszteletet helyezik előtérbe azok, akik azt mondják feministák.

A kötetben harminc történet kapott helyet, amelyek olyan létező jelenségeket, problémákat mutatnak be, amikkel ma foglalkozunk kell. Szinte mindegyik történetben van viszont egy olyan szál, ami miatt nem csupán egy hétköznapi történet, hanem hangsúlyosabb az adott téma - valamilyen mágikus változás, torzulás következik be a szereplők életében.

Mint például az első történet (itt elolvasható ;)), amiben egy ötvenes nő szerepel, aki szó szerint fokozatosan eltűnik, elhalványul. Itt azt a jelenséget mutatja be Ahern, hogy a média, a filmek nem szívesen szerepeltettek ilyen korú vagy idősebb nőket, vagy csak bizonyos sztereotipikus szerepekben.

Sokféle sorsot és témát körüljárnak a novellák: milyen a trófeafeleségek élete, milyen fontos kiállni magunkért ill. törődni a saját egészségünkkel is, anyaszerepben nem állandó bűntudatot érezni ha karriert is szeretnénk, milyen a szégyen - milyen fontos önmagunk elfogadása, megengedni hogy hibázzunk is.

Nagyon tetszett A nő, aki a férje cipőjében járt történet, amiben a feleség felvette a férje cipőjét és a külvilág számára a férjévé vált. Ekkor megtapasztalhatta az életének azokat a részeit, amit nem látott - ebben az empátia és a kölcsönös tisztelet megadásának fontosságát emelte ki Ahern. Ebből a novellából is látszik, hogy lényeges megismerni a másik nézőpontját: legyen az férfi, nő, tartozzon akármilyen rasszhoz, stb.

A kötetben humoros, szívszorító és nagyon is mai történetek váltogatják egymást, amiben magunkra, a társadalmunkra ismerhetünk. Az üzenete, amit jó lenne terjeszteni: önmagunk elfogadása, kiállni magunkért, elfogadni másokat és levetkőzni az előítéleteinket, a skatulyáinkat.

Jó kis kötet lett ez, rendkívül olvasmányos stílusban - ne feledjük, hogy az írója inkább a chicklit, romantikus műfajban alkot. De épp ezért talán még szélesebb körhöz eljutnak ezek a gondolatot, történeték és kritikusabban ill. elfogadóbban állnak az olvasói az élethez.

4/5

Kiadó: Athenaeum
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: Roar
Fordító: Szieberth Ádám
Oldalszám: 334
Ár: 3999 Ft (Rendeld meg innen ;))
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Cecelia ​Ahernnek, az Utóirat: Szeretlek című világhírű regény szerzőjének harcosan feminista novelláskötete egy csepp mágikus realizmussal. Roxane Gay-rajongóknak ideális! A kötetben harminc különleges, fantáziadús történetet olvashatunk, amelyekben nők küzdenek le ezernyi viszontagságot agyafúrtságuk, leleményességük és könyörületességük révén. A novellák főszereplőit olyan dilemmák, vágyak és törekvések mozgatják, amelyekkel a világ minden pontján azonosulni tudnak a nők. Az ismerős élethelyzetek jó adag mágikus realizmussal fűszerezve meghökkentő és sokszor roppant mulatságos végkifejletbe torkollnak. A gondolatébresztő írások hősnői életük különböző területein (házasság, gyereknevelés, politika, karrier) szembesülnek titokzatos, de nagyon is valós problémákkal. Egyikük bőrén vészjósló harapásnyomok jelennek meg, a másikat egy rémálomszerű prezentáció kellős közepén szó szerint elnyeli a föld, a harmadik pedig elhatározza, hogy visszaviszi megunt férjét a boltba, ahol annak idején beszerezte. A különféle akadályokkal birkózó nők életét az is formálja, miként tekintenek rájuk mások, de leginkább persze az, hogy ők maguk érzékelik-e a bennük rejlő erőt. A harminc novella őszinte képet mutat arról, milyen a mai világban nőnek lenni.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.