Mary McCarthy - A csoport

Jó néhány éve állt olvasatlanul ez a könyv a polcomon - egészen pontosan 2015-ben szereztem meg rukkoláról, amikor A titkos történethez (idén ezt is szeretném újraolvasni) hasonló könyveket kerestem. Az írónőről nem hallottam korábban, és az általam is olvasott 1978-as Európa zsebkönyvek kiadás után nem is adták ki újra magyarul. 

A csoport 1963-ban jelent meg Amerikában és majdnem két évig a New York Times Best Seller listáján szerepelt! A regényben keverednek az önéletrajzi és a fiktív elemek, pl.: Mary is a Vassar College-ban végzett, ahogy a könyvben szereplő lányok.

A történet 1933-ban indul, amikor a 8 barátnő/csoporttárs végzett a Vassar College-ban. Egyikük, Kay Strong esküvőjén találkoznak - ami a legtöbbük számára légből kapott és elsietett eseménynek tűnik. A kényelmetlenség érzése járja át őket, nem biztosak benne hogy Kay a legjobb ember választotta. Az esküvő után az időben ugrálva, néhol visszaemlékezve ismerjük meg a lányok sorsát. 

Eleinte nagyon nehéz volt beazonosítani őket, vissza kellett lapozgatnom - ez a könyv elmélyült olvasást kíván. Ami miatt tetszett, hogy egy olyan kort mutat be (gazdasági válság utáni Amerika), amikor a lányok már szabadabban élnek, a házasság nem az elsődleges és azonnali céljuk. Karriert akarnak, van amelyiküknek ez sikerül, van amelyikük inkább a házasság intézményére bízza magát. 
Meglepő módon már a második fejezet egy tabu témával indít - képzelem hogy fogadták ezt a megjelenésekor! - a szüzesség elvesztésének lelki és gyakorlati oldalait járja körül egyikük nézőpontján keresztül. 

A különféle problémák okosan felépítve, kronologikusan követik egymást: szüzesség, szerelem - házasság, megcsalás, elhidegülés, sőt veszekedések - a tetteik helyességének megkérdőjelezése, gyerekvállalás. Ezek a problémák ma is aktuálisak: nem csak a női lét fontos kérdései, hanem a fogyasztói társadalom, a családtagokkal vagy barátokkal való viszony is előkerülnek. Érdekes volt belepillantani a hétköznapjaikba is, hol élnek New Yorkban (ez volt számomra a másik húzóerő, hogy itt játszódik), hol és mit dolgoznak, hogyan szórakoznak. 

Nagyon okos, de tömény ez a könyv - aminek több utalása átlagos - magyar - olvasóként nehezebben értelmezhető. Sokat foglalkozik a különféle politikai irányzatokkal - ebben Mary McCarthy otthon volt, ez vett el számomra az olvasmányélményből egy kicsit. Ettől függetlenül örülök, hogy elolvastam -  eléggé melankolikus a történet, és rá kell szánni több zavartalan órát, de megéri!

4/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 1978
Eredeti cím: The group
Oldalszám: 370
Ár: antikvár
Borító: 3/5

Fülszöveg:
A csoport nyolc lányból áll: együtt laktak, majd együtt végeztek 1933-ban az előkelő Vassar College-ban. A nyolc, egymást keresztező, egymástól szertefutó s időnként mégis találkozó élet történetét az íróval hét esztendőn keresztül, 1933-tól 1940-ig követjük. Az események keretét az egyik lány tragédiába forduló élete adja meg: Kay Strong esküvője a regény első jelenete, és halála a befejező mozzanata. Kay sorsa szélsőséges kilengéseiben mintegy szimbolikus összefoglalása annak az illúzióvesztésnek, az élet keserves és kicsinyes realitásaiba való beletörésnek, amelyet jellemük, alkatuk, körülményeik szerint különféleképpen, de mindnyájan megtapasztalnak.A magyar olvasóközönség Mary McCarthyt eddig elsősorban mint önéletrajzírót és mint bátor baloldali publicistát ismerte, mint az Egy katolikus leány emlékezései és a Vietnami jelentés szerzőjét. - A csoport először 1974-ben jelent meg magyarul, s a világhírű könyv nagy közönségsikere azt bizonyította, hogy Mary McCarty, a regényíró is megtalált az utat a magyar olvasókhoz.
Készült belőle 1966-ban filmadaptáció! (és Jockey is szerepel benne! :D)

2 megjegyzés:

  1. Ez a könyv nekem is évek óta ott áll olvasatlanul a polcomon, de most hihetetlenül meghoztad hozzá a kedvemet :)
    Én a Gilmore Girls miatt vettem meg anno :D ez is egy olyan könyv volt, amit Rory olvasott az első évadok egyikében. És amikor megláttam az egyik helyi antikváriumban, hirtelen felindulásból megvettem :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na örülök - köszi a visszajelzést!! :))
      Tényleg Rory listáján is szerepel (több klasszikussal együtt - arról is jó néha szemezgetni). Azt ajánlom akkor állja neki, ha kicsit több időd van rá egyhuzamban! :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.