Jordi Llobregat - Vesalius titka

Erre a könyvre már a megjelenése óta kíváncsi voltam - több bloggertársam pozitívan nyilatkozott róla az azóta eltelt 2 év alatt, így nem volt kérdés, hogy elolvassam. Már az első oldalaktól éreztem, hogy jó volt a megérzésem, bizonyítja ezt az is, hogy alig tudtam letenni - három nap alatt kiolvastam!

A történet 1888 tavaszán kezdődik, amikor Daniel Amat táviratban értesül apja haláláról. Oxfordban fényes jövő áll előtte - tanít az egyetemen, a rektor lányát  eljegyezte - egyszóval teljesen új életet kezdett. Azonban most vissza kell térnie Barcelonába, ahol egy múltbeli tragédia emléke és apja temetése várja. Érthető módon mielőbb le akarja tudni ezt a szomorú feladatot, és visszatérni Angliába. 

Barcelonában az utóbbi időkben furcsa gyilkosságok történtek, megcsonkított nők, lányok holttestei kerülnek elő a csatornákból. A város szegényebb negyede rettegésben él, a testeken talált sérülések miatt a démoni 'Fekete Kutyának' tulajdonítják az eseteket.
Az egyik városi lap újságírója, Bernat Fleixa a kirúgás határán van, ezért a megmentését szolgáló címlapsztori reményében kezd el nyomozni a gyilkosságok ügyében. Kideríti, hogy Daniel apja, Amat doktor is efféle terepmunkát végzett a halála előtt. Sikerül meggyőznie Danielt, hogy kövessék a nyomokat, és derítsék fel az ügyet - egyúttal bizonyítsák be, hogy a doktort meggyilkolták.

Daniel persze szkeptikus, és menekülni akarna a múltja elől, de egyre több dolog utal arra, hogy az apja tényleg valami érdekes dologba ártotta magát, ami az életébe került. A nyomozásba bevonják Amat utolsó egyetemi segédjét, Pau Gilbertet, aki rendkívül okos, és tehetséges sebész. Segítségével egyre közelebb jutnak a megoldáshoz - ám ez nem mindenkinek tetszik, több oldalról is figyelik őket és megpróbálják szabotálni a nyomozást. 


A könyvben fontos szerepet kapnak az orvosi vonatkozások - és persze Andreas Vesalius munkássága. Az anatómiaórák, boncolások és a gonosz szereplő ténykedései brutális és undorító jelentekkel szolgálnak, de még ez sem tántorított vissza az olvasástól. 

Több szemszögből követhetjük az eseményeket, szinte mindegyik szereplő tartogat valami titkot, mélységet, amik folyton izgalomban tartanak és csak repülnek az oldalak. Kellően részletes a regény, megismerjük az 1888-as évek Barcelonáját, a készülődést a világkiállításra. Sokféle karakter jelenik meg: a korrupt felügyelő, a haszonleső és csalásra kész gazdag befektetők, a lelkes vagy hasonlóan megvesztegethető újságírók, prostituáltak, orvosok, a szegényebb negyedek alakjai, uzsorások, verőlegények. 

Az író lelkesedése Barcelona iránt egyértelmű, a város különböző részei fontos szerepet kapnak a könyvben. Ha szerettétek Zafón sorozatát, és hasonlót kerestek akkor ez lesz számotokra a tökéletes 'pótlék' -  a helyszín, a krimi szál, a thriller-horror vonatkozása miatt többször hasonlítottam magamban Az Elfeledett Könyvek Temetője sorozathoz (és még egy könyvtár is szerepel benne!). :)

Külön kiemelném, hogy Jordi Llobregatnak ez az első regénye - remélem ír még néhányat!!

5/5

Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: El secreto de Vesalio
Oldalszám: 426
Ár: 3780 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Barcelona, ​1888 májusa. Alig néhány héttel az ország első világkiállításának megnyitója előtt több fiatal lány borzalmasan megcsonkított holttestére bukkannak. Sebeik egy feledés homályába merült, régi átkot idéznek. A könyörtelen gyilkos utáni hajszába három civil is belekeveredik. Daniel Amat, az Oxfordban élő fiatal tanár, aki különös körülmények között meghalt édesapja miatt tér vissza Barcelonába. Bernat Fleixa, aki újságíróként dolgozik a Correo de Barcelonánál, és leghőbb vágya egy olyan esetről írni, amely végre híressé teszi. Az orvostanhallgató Pau Gilbert, akinek minden lépését súlyos titkok övezik. A gyilkos kézre kerítése érdekében ők hárman egy olyan 16. századi anatómiai kézirat nyomába erednek, amely merőben megváltoztathatja a tudomány állását. Jordi Llobregat 2015-ös regénye az egyik legváratlanabb és legnagyobb sikert arató történelmi krimi volt Spanyolországban. A megjelenését követően több mint tizenöt országban keltek el a kiadás jogai, többek között az Egyesült Államokban is.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól keverte a szálakat a szerző ebben a könyvben. Teljesen tévútra vezetett. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen, én is másfelé keresgéltem a gyilkos személyét - nagyon ügyesen építette fel a történetet!! :)

      Törlés
  2. Meggyőztél róla, hogy ezt nekem is el kell olvasnom! :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.