Friss könyvek - November

november 22, 2013
A karácsony előtti hajrában csak kapkodhatjuk a fejünket mennyi szépség jelenik meg :) (Maxim Kiadó novemberi könyveit itt találjátok ;) ) (ezt a bejegyzést is frissítgetni fogom ;))

Márai Sándor - Egy polgár vallomásai (A csonkítatlan és cenzúrázatlan kiadás)
Megjelenik: 2013. november 4., 3990 Ft, Helikon Kiadó
"A könyv, amit eddig csak csonka változatban ismert a magyar olvasóközönség. A könyv, amiről azt hittük, hogy ismerjük minden részletét.A könyv, ami kora botrányműve volt. És hiányos 1935 óta.Az író talán legjelentősebb alkotása több mint hét évtized után jelenik meg teljes és csonkítatlan kiadásban! A kötetben egyaránt olvasható az eredeti szöveg, valamint az 1940-es cenzúrázott és kihúzott változat is, ezzel a Márai „főmű” végre teljességében jut el az olvasókhoz.Márai az elkötelezettségről vall benne, hitvallásos módon: hűnek maradni egy városhoz: Kassához, egy osztályhoz: a polgársághoz, egy életformához: az európai kultúrához - még akkor is, amikor a város már "elveszett", az osztály széthullott, és az európai kultúrán is sebet ejtettek erőszakos hatalmak.A kötethez Fried István írt szakmai utószót."
Már írtam korábban, hogy a Helikon új köntösben újra kiadja Márai regényeit, akkor még nem is sejtettem, hogy végre megjelenik ennek a könyvnek a cenzúrázatlan változata! Pár éve az egyetemen egy Márai-kutatótól tanulhattam (Czetter Ibolya), és ő mesélt az eredeti változatról, amibe ő mint kutató beleolvashatott. Nem is gondoltam volna, hogy - viszonylag - ilyen hamar már mindenkihez eljuthat ez a verzió. Ezt a könyvet mindenképp megszerzem! :)

Claude Anet - Mayerling - Szerelem és halál
Megjelenik: 2013. november 5., 2800 Ft, K.u.K. Kiadó
"Ugyan mi köze lehetne Ferenc József császár egyszülött fiának, az Osztrák-Magyar Monarchia koronahercegének egy olyan leányhoz, akinek – bár a bécsi arisztokrácia köreihez tartozik – nemesi rangja nem elég magas ahhoz, hogy a Hofburgban fogadják? Mégis: Mary és Rudolf szenvedélyesen egymásba szerettek. Mary csak 16 éves volt, szinte gyereklány. Titokban tartott szerelmük tragédiába torkollott az 1889. január 29-én, a mayerlingi vadászkastélyban eldördülő lövésekkel. Az író a maga lendületes tehetségével rekonstruálta Mary Vetsera rövid ideig tartó szerelmi idilljét, mely egyben az osztrák uralkodóház történelmének egy lapja is. Claude Anet a múlt század első felének népszerű regényírója volt, számos műve magyarul is megjelent. Érdekes, hogy ezt a regényét eddig nem fordították le, holott több film is készült belőle: először 1936-ban Danielle Darieux-vel és Charles Boyer-vel, később Audrey Hepburnnel és Mel Ferrerrel, legutóbb pedig Catherine Deneuve és Omar Shariff főszereplésével."
Györei Zsolt és Schlachtovszky Csaba - Emmuska - Kackiás nemzeti vadregény
Megjelenik: 2013. november 15., 3990 Ft, Libri
"- De miért nem játszik valami osztrák dalművet is? - Kérje meg! - Én? Á, nem, az olyan... kellemetlen volna. - Miért? Maga a császár. - Az én vagyok. De ezek a magyarok olyan sértődékenyek. Hiányzik nekem, hogy megint elmondják, miért nem Kossuth győzött? - Akkor megkérem én. - Ne tegye! Benne volt a kiegyezés egyik titkos záradékában, hogy a nemzeti hangszereken előadott koncertek műsorába a császári kamara nem avatkozhat bele. Aljas merénylet készül Ferenc József császár ellen! De mi szükség ehhez egy világhírű cimbalomfenoménre? És mi köze mindehhez a Tiszaszalókot rettegésben tartó Prémes Rémnek? Vagy Emmuskának, a Londonba szakadt magyar grófnőnek és karótnyelt angol férjének? Min múlik végül, hogy botrányba fullad-e az Ezredévi Kiállítás Budapesten? S vajon gyorsabb lehet-e egy betyárból omnibuszlovassá vedlett csirkefogó, mint a frissen felavatott millenniumi földalatti? Felülkerekedhet-e az angol virtus a magyar hidegvéren? Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba rendhagyó történelmi regényéből mindez és még az ellenkezője is kiderül. Cserfes szobalányok, tökkelütött postamesterek, huncut apácák és ármánykodó arisztokraták, kotnyeles fürdőorvosok és westernrajongó tanítók kapkodják ki egymás kezéből az elbeszélés fonalát ebben a fergeteges humorú, szövevényes könyvben, ahol semmi sem az, aminek látszik, a dualizmus korának Magyarországa pedig soha nem látott gazdagsággal tárul az olvasó elé."
A dualizmus kori Magyarország az egyik kedvenc történelmi időszakom, azt hiszem ez a regény (is) tetszenek nekem, az alcím már megnyert magának :D

Boris Vian - Alvilágjárók
Megjelenik: 2013. november 19., 2990 Ft, Helikon Kiadó
"Boris Vian e művének bő tíz évvel ezelőtt, Kalandárium címmel, már megjelent egy kétségkívül érdekes, de a francia eredetitől a szokásosnál nagyobb távolságot tartó magyar változata. A regény jelen kiadása új címmel és új fordításban kínálja az olvasóknak a viani szöveget, s e kötet egyúttal a Helikon Kiadó Vian-sorozatának első darabja.Boris Vian azon írók közé tartozik, akik műveikkel olyan népszerűséget vívtak ki maguknak, hogy utóbb még azok az ifjúkori szárnypróbálgatásaik, zsengéik sem kerülhették el a nyilvánosságot, amelyek publikálására a szerzők soha nem is gondoltak. Az Alvilágjárók, ez a krimibe oltott pikareszk kalandregény, Boris első nagyobb lélegzetű prózai műve eredetileg afféle „belső használatra” szánt olvasmány volt, amely a Vian család és a szerző baráti köre szórakoztatásának, harsány nevetésre fakasztásának nemes céljával íródott. Ám ez a fiókban maradt, s csak jóval a szerző halála után, 1966-ban kiadott regény azóta már az olvasók több generációjának szerzett emlékezetesen vidám perceket, mivel Vian már ebben a korai művében is tanúbizonyságot tesz szárnyaló fantáziájáról, egyedi humoráról és a nyelvi játékok iránti kivételes érzékéről."
A Helikon is beszáll a Cartaphilus mellé a Boris Vian életmű kiadásába (mondjuk nem értem miért), az új fordításnak és az igényes borítónak örülök, majd nekilátok - v beszerzem apukámnak karácsonyra :D

Papp Diána - Téli fagyi
Megjelenik: 2013. november 20., 3490 Ft, Bookline Könyvek
"Virág harminc elmúlt, de sem az álommeló, sem az álomotthon, sem az álompasi nem akar valósággá válni. Önbizalma, optimizmusa mégis töretlen. Pedig van kivel összemérnie magát. Alig pár évvel idősebb nővére, Judit már régen révbe ért. Jóképű férj, három gyerek, anyagi gondokról nem is hallott, de még rettenetes főnök sem igyekszik pokollá tenni az életét. Aztán váratlanul Juditot elhagyja a férje egy fiatalabb nő miatt…Hogyan tud újra magára találni a nővér? És hogyan tud ebben segítségére lenni a kelekótya húg? Talán első lépésként azzal, hogy pici albérletébe költözteti nővérét a zűrös kamaszlánnyal, az iskolát kezdő középsővel, és az épp járni tanuló egy éves unokaöccsel. És míg a két testvér azon van, hogy Judit szívét összeragasszák, Virág élete is a feje tetejére áll."
Gail Carriger - Blameless - Szégyentelen (Napernyő Protekturátus 3.)
Megjelenik: 2013. november 30., 3000 Ft, Könyvmolyképző Kiadó
"Szédítően szellemes! Viktória királynő elbocsátja Alexiát az árnyékkormányból, és az egyetlen személy, aki bármiféle magyarázattal szolgálhatna – Lord Akeldama – váratlanul elhagyja a várost. Mindennek tetejébe Alexiára gyilkos gépkaticák támadnak, jelezve (ahogy azt csak a katicák képesek), hogy immár London minden vámpírja igencsak érdekelt Lady Maccon meglehetősen alapos halálában. Mindeközben Lord Maccon szeszben pácolja magát, Lyall professzor pedig kétségbeesetten igyekszik összefogni a Woolsey-falkát. Alexia végül elmenekül Angliából, és meg sem áll Itáliáig, hogy megkeresse a titokzatos templomosokat; csak ők tudnak eleget a természeten túliakról ahhoz, hogy feltárják előtte növekvő mértékben terhes állapotának titkait. Csakhogy ők még a vámpíroknál is rosszabbak lehetnek – és pestót hordanak maguknál. A szezon botránya – Lady Maccon elhagyta a férjét, és visszaköltözött rémes családjához!"
Majdnem egy évet vártam már erre a könyvre, a sorozat első két része a kedvencem lett - a steampunk világ a természetfelettivel keveredve, mindez nagyszerű humorral megírva :)

Ford Madox Ford - Az utolsó angol úriember
Megjelenik: 2013. november 15., 2800 Ft, Lazi Kiadó
"Anglia az első világháború küszöbén.Christopher Tietjens, a tökéletes angol úriember páratlan önuralommal viseli felesége, Sylvia megnyilvánulásait, aki minden alkalmat megragad, hogy hitvesét mások előtt megalázza és nevetségessé tegye. A bájos asszonyt leginkább az a távolságtartó emelkedettség bosszantja, amelynek segítségével a kiváló képességű fiatalember igyekszik kapaszkodót találni a darabjaira hulló, korrupt társadalom útvesztőiben, ahol a szerelem, a barátság és a lojalitás a legjobb esetben is már csak a megszürkült hétköznapok elhervadt díszei.Tietjens ebből a világból inkább a frontra menekül, mert vannak, akik dalolva rombolják le a régi értékeket, s könnyed flegmasággal rugdossák szét egy hanyatló világrend maradványait, de vannak, akik nem…Ford Madox Ford a huszadik század azon írói közé tartozik, akik a huszonegyedik század emberét is képesek megszólítani. Grandiózus regényciklusának első részében a tökéletesen kidolgozott jellemek és a modern narráció – akár egy impresszionista festmény – egyszerűen, mégis megdöbbentő mélységgel tárja elénk a sok évszázados brit birodalom széthullásának időszakát.A hazánkban is nagy sikerrel vetített filmsorozat (Az utolsó angol úriember) után most a magyar olvasóközönség is megismerkedhet az eleddig méltatlanul mellőzött írózseni műveivel."
Végre-végre beérett az az olvasói kezdeményezés (amiről itt is írtam), hogy megjelenhet végre magyarul ez az angol klasszikus. A Lazi Kiadót eddig is szerettem, de most még jobban belopták magukat a szívembe, és a borító is gyönyörű! :)

Caitlin Moran - Hogyan legyünk tökös csajok?
Megjelenik: 2013. november 22., 3000 Ft, Alexandra Kiadó
"Caitlin Moran meghökkentő és merész: nem lehet szó nélkül elmenni mellette. Ami a szívén, az a száján: nem fél attól, hogy a legkínosabb kérdéseket feszegesse, s hogy nevén nevezze a dolgokat. Azt vallja, ha megosztjuk másokkal nőiségünk sötét, sokáig rejtett titkait, felszabadulunk. Ráadásként pedig mindeközben nagyszerűen szórakozhatunk is. Könyve Nagy Britanniában heteken át szerepelt az eladási listák élén, tizenhat országban jelent meg, és kb. 400 ezer példány kelt el belőle.A Hogyan legyünk tökös csajok egyszerre memoár és önsegítő mű. Igaz, nem a klasszikus fajtából. Pimasz, vállaltan szexista és arcpirítóan őszinte: Caitlin saját élményeiből építkezett, s - valljuk be - volt miből. Első menstruáció, önkielégítés, pornófogyasztás, egy duci lány plátói szerelme a menő fiú iránt, a szüzesség elvesztése, abortusz: minden nővel megtörténik vagy megtörténhet, de messze nem mindenki beszél róla. Moran kendőzetlenül ír minderről.Mindazok, akik értékelik a szókimondást és a fanyar humort, akik kíváncsiak arra, mitől nő manapság a nő, s akik készek arra, hogy nevessenek az őket körülvevő világon és persze mindenekelőtt önmagukon, azok értékelni fogják ezt a vidám és könnyedségével együtt mégis elgondolkodtató könyvet."
Az alexandra hírlevelében figyeltem fel erre a - szerencsétlen magyar című - könyvre, nem szoktam hasonló önéletrajzi/megmondós könyveket olvasni, de erre most kíváncsi lettem.

Gareth Roberts - Shada
Megjelenik: 2013. november 22., 3990 Ft, GABO SFF
"A Doktor régi barátja, a szintén időlord Chronotis nyugdíjas éveit a Cambridge Egyetemen tölti, ahol aztán senkinek sem tűnik fel, hogy a professzor élete évszázadokig tart. Az viszont már nagyon is feltűnik valakinek, hogy amikor az öregúr eljött a Gallifrey bolygóról, magával hozott néhány szuvenírt, köztük egy igen veszélyes könyvet. A Gallifrey imádásra méltó ősi törvénye nem tóparti olvasmány: a sötét Rassilon-kor idejéből származó Leletek közé tartozik, és nem kerülhet rossz kezekbe. A felülmúlhatatlanul gonosz Skagra pedig meg akarja szerezni a könyvet, és még ennél is alattomosabb tervet forgat a fejében.Teljesen egyértelmű, hogy ebben a helyzetben csak a Doktor, Romana és K-9 segíthet.A Shada az utánozhatatlan Douglas Adams forgatókönyve alapján készült: a legendás, „elveszett” Ki vagy, Doki?-történet a klasszikus tévésorozathoz íródott. A tervezett epizódok végül nem kerültek képernyőre, Gareth Roberts azonban regényt írt Adams munkája alapján."
Lauren Graham - Egy nap talán
Megjelenik: 2013. november 22. 2990 Ft, Gabo/Talentum
"Lauren Graham, a Szívek szállodája és a Vásott szülők rajongott sztárja szellemes, elbűvölő, humorosan szívhez szóló bemutatkozó regényt írt egy kezdő színésznőről, aki New Yorkban igyekszik előrelépni a pályáján, miközben ép elméjét is szeretné megőrizni. Az Egy nap talán reményekről és álmokról szól, arról, hogy milyen fiatalnak lenni a nagyvárosban, s valamire mélységesen, őrülten, elkeseredetten vágyakozni. Arról szól, hogyan talál rá egy fiatal színésznő a szerelemre, hogyan találja meg önmagát, s ami New Yorkban talán mindennél nehezebb: hogyan talál színészi munkát magának. ,,Graham tehetséggel ragadja meg, hogy milyen ambiciózus, reménnyel teli fiatalnak lenni New Yorkban." CANDACE BUSHNELL ,,Lauren Graham stílusa annyira friss és mulatságos, a könyv annyira tele van remek szövegekkel, hogy ez azonnal megragadott, ám hogy éjszaka is fennmaradtam olvasni, az főleg rokonszenves szereplőinek (plusz a telefirkált filofax lapoknak), az ellenállhatatlan romantikus fordulatoknak és az izgalmas cselekménynek köszönhető." MEG CABOT"

M.C.Beaton - Agatha Raisin és a sziszifuszi szerelem (11.rész)
Megjelenik: 2013. november 25., 3500 Ft, Ulpius
"Agatha Raisin számára nincs holtomiglan-holtodiglan. Alig ment hozzá a szomszédjához, James Laceyhez, és máris rá kell döbbennie, hogy a szerelem bizony nem fenékig tejfel. A friss házasok hamarosan különköltöznek, miközben mindketten a másikat vádolják hűtlenséggel. Aztán egy kocsmai összezördülést követően James nyomtalanul eltűnik, csupán egy vérfolt marad utána. Természetesen Agatha lesz a fő gyanúsított, aki elhatározza, hogy tisztázza a nevét, és a férje keresésére indul, csakhogy már a nyomozás kezdetén egy meggyilkolt szeretőre bukkan..."

Kate Morton - Távoli órák
Megjelenik: 2013. november 28., 3690 Ft, Cartaphilus Kiadó

"Az elfeledett kert és a Felszáll a köd szerzőjének újabb kitűnő regénye varázslatos romantikus thriller.Mire képes egy nő, hogy megőrizze titkát? Titokzatos, fél évszázada feladott levél érkezik a Londonban élő Edith édesanyjához, aki a küldemény láttán könnyekben tör ki. A feladó helyén a kenti Milderhurst-kastély címe áll. Edie rádöbben, hogy anyja, Meredith szenvtelen távolságtartása mögött egy réges-régi titok bújik meg. Amikor néhány hónap múlva Edie Milderhurst közelében jár, hirtelen ötlettől vezérelve elhatározza, hogy megnézi a kastélyt.Megismerkedik Milderhurst lakóival, a különc Blythe nővérekkel, és több meghökkentő felfedezést is tesz. Ezek nyomán úgy dönt, hogy kideríti, mi is történt pontosan édesanyjával a háború idején, valamint hogy rejtegetett titka miként kapcsolódik a kastélyhoz és a Blythe nővérekhez. Ám amint nekilát, hogy Milderhurst ódon falai közt kibogozza a történet szálait, a vártnál sokkal komolyabb titkok sejlenek fel előtte. Vajon megismeri-e végül az igazságot Edie, kikutatja-e, valójában mi minden történt azokban a távoli órákban?"
Az írónő eddig könyvei a Könyvmolyképzőnél jelentek meg, nagyon szerettem mindkettőt, meglepődtem, amikor jött a hír, hogy a C. veszi át, de ettől függetlenül faalávaló ez a könyv is! :D

Jacquelin Winspear - Maisie Dobbs és a háborús rejtély
Megjelenik: 2013. november 29., 3500 Ft, Ulpius
"Maisie Dobbs pszichológus és nyomozó tizenhárom évesen kezd dolgozni - egy elegáns londoni villában cselédként alkalmazzák. Egy nap az úrnő, Lady Rowan Compton a könyvtárban talál rá az olvasó lányra. Maisie rettegve várja az elbocsátást, ám legnagyobb meglepetésére Lady Rowan és a család barátja, dr. Maurice Blanche is támogatja a taníttatását. De a világháború keresztülhúzza Maisie számításait, és röviddel azután, hogy megkezdi tanulmányait a Girton Főiskolán, Cambridge-ben, a lány a tengerentúlon vállal ápolónői szolgálatot. Évekkel később, 1929-ben a híres Maurice Blanche (aki elismert segítője volt a Scotland Yardnak) tanítványaként saját vállalkozásba kezd. Első megbízatása egy unalmasnak tűnő hűtlenségi ügy, melynek során a nyomok nemcsak egy gyilkoshoz vezetnek, de hogy megfejthesse a rejtélyt, Maisie-nek vissza kell térnie a háborúba, amelyet olyannyira el akar feledni..."
Érdekes, még egy Ulpiusos könyv, ami felkeltette a figyelmem (persze ez is sorozat).

Beth Revis - Túl a végtelenen
Megjelenik: 2013. november 30., 3000 Ft, Könyvmolyképző Kiadó

"Mi kell ahhoz, hogy valaki életben maradhasson egy hazugsággal teli űrhajó fedélzetén?A tizenéves Amyt lefagyasztották, hogy az Isten Útja űrhajó fedélzetén évszázados út után eljuthasson egy távoli csillag bolygójára. A fiatal lánynak mindenről le kellett mondania. Hátrahagyta a fiúját, a barátait és az egész bolygóját, hogy a szüleivel együtt a Csillagközi Életbárka Program résztvevője lehessen. Azzal a szilárd meggyőződéssel merültek el a fagyasztómedence dermesztő folyadékában, hogy három évszázad múlva egy új bolygón, a Centauri Földjén ébresztik fel a családot. Mielőtt azonban az Isten Útja célba érhetett volna, valami történt a lefagyasztott testeket őrző raktárban. Valaki titokzatos módon hozzányúlt a negyvenkettedik számú fagyasztótartályhoz és Amy kis híján meghalt, amikor erőszakosan kirángatták fagyott álmai közül. Ötven év magány vár rá.  Ráadásul valaki meg akarta gyilkolni. A földi tizenéves egy különös, zárt világban találta magát. Az űrhajó fedélzetén minden értelmetlennek tűnik. Az Isten Útja 2312 utasa vakon hallgat zsarnoki, félelmetes vezetőjük szavára. A könyörtelen kiskirály lázadó utódját, Korost viszont valósággal lenyűgözte a lány. Az ifjú arra is szeretne rájönni, hogy alkalmas-e az űrhajó vezetésére.  Amy annyira szeretne megbízni Korosban. De hát hogy a csudában bízhatna meg egy olyan fiúban, aki még sosem járt a hajó hideg, fém falain kívül? A kétségbeesett lány csak abban lehet biztos, hogy barátjával együtt halálos versenyfutás előtt állnak. Ki kell deríteniük az Isten Útja rejtett titkait, mielőtt újra lecsapna rá a gyilkos, aki már egyszer megpróbálta megölni."
A történet hasonló a tavaly megjelent Ragyogáshoz, persze először a szép borító fogott meg, talán adok neki egy esélyt, mert a R. nagyon tetszett :)

3 megjegyzés:

  1. Atyaég, Papp Diána hány könyvet ír meg egy évben? :D Még mindig csak egyet olvastam tőle, de majd szeretnék többet is. Amúgy az árát felháborítónak találom :/

    VálaszTörlés
  2. Jól termel :) Én is még csak az első kettőt olvastam, a Kerek perec még várat magára - jónak tűnik meg ez is érdekelne. Az ára tényleg elszállt, pedig rövidkék a könyvei :(

    VálaszTörlés
  3. Én nem olvastam Papp Diánát, de szerintem nagyon jól néz ki külsőre, imádom az ilyen rajzos borítókat :)) Persze csak ezért nem veszem meg. :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.