Alma H. Bond - Ki ölte meg Virginia Woolfot?

Kicsit visszatértem az egyetemi tanulmányaimhoz ezzel a könyvvel (pszichoanalízis a műértelmezésben, yeah :D)

Alma. H. Bond a Freud által megalapított pszichoanalitikus módszereket használva közelítette meg az írónő könyveit, és az életrajzi adatokkal összevetve alkotta meg az írónő profilját, és az öngyilkosságához vezető körülményeket.

Ha valaki képben van a pszichoanalízis alapjaival (pl. elolvassa ezt), akkor élvezhető a könyv - de nagy segítség volt az is, hogy a fejezetek végén mindig volt egy rövid összefoglalás, ahol újra leírta mire jutott az adott szereplővel, eseménnyel kapcsolatban. Persze így is voltak olyan szakszavak, amiket nem magyarázott meg, de nagyjából meg lehetett érteni a szövegkörnyezetből :)

A legérdekesebb témák, amiket boncolgat:
- anyjával kapcsolata csecsemőkorában - úgy tűnik ekkor 'romlott el' minden
- a szülői minta rávetítése a házasságára (csak fordított hierarchiában - ő volt a felsőbbrendű a házasságban, Leonardot lenézte zsidó származása miatt is)
- szadomazochisztikus kapcsolata nővérével, Vanessával (nem szexuális értelemben, hanem Virginia nagy szeretettel fordul nővére felé, ám ő sokszor eltaszította magától, ezzel V. újra átélte az anyjától való elszakadást).
- leszbikus kapcsolata Vita Sackville-el. Ennek a szerelemnek nagy hatása volt az írói vénájára: ekkor születtek legnagyobb művei (A világítótorony, Orlandó, A hullámok)
- férje valójában egyfajta ápolója volt, a felettes én, aki kontrollálta Virginia infantilis énjét. Nagyban hozzájárult, hogy Virginia azzá az íróvá vált, akinek ma ismerjük. (Ezért találó is, hogy férje családi nevén publikált :))

Nagyon érdekes volt így belelátni az írónő életébe, és több olyan dologra is felhívta a figyelmemet, ami felett pl a Bécsy Ágnes féle életrajzi könyv olvasásakor elsiklottam. Részletesen áttekintette Virginia életének főbb személyeit, akik mind hatással voltak az életére - és bemutatta azokat a lépcsőfokokat, amik végül az öngyilkossághoz vezettek.

5/5

Kiadó: Retro Media Kiadó
Kiadás éve: 2009
Eredeti cím: Who killed Virginia Woolf?
Oldalszám: 215
Ár: 2990 Ft (Könyvudvarban 490 Ft ;))
Borító: 5/5

Fülszöveg:
„Ki ölte meg Virginia Woolfot? Miért döntött úgy, hogy eldobja életét, amikor oly sokan képesek voltak átvészelni azokat a nehéz éveket? Ki a felelős azért – ha egyáltalán bárki okolható a történtekért –, hogy az ötvenkilenc éves Virginia Woolf elgyalogolt az Ouse folyóhoz, egy nagy követ tömködött a kabátzsebébe, majd a sodrásba vetette magát? Utolsó éveinek konkrét tényei ma már múltba vesző történetek, és sokan próbálták megmagyarázni halálát, olyanok is, akik vélhetően a legközelebb álltak az írónőhöz (Nigel Nicolson, 1973, Leonard Woolf, 1968). De a sok életrajzi beszámoló, akárcsak Virginia Woolf saját regényei, naplói és levelei leginkább arra szolgálnak, hogy a szavak lavinája alá temessék a valódi történetet. Az én álláspontom az, hogy öngyilkosságának összetett motivációja sokkal titkosabb, mint ahogyan azt képzeltük,…”

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.