Rainbow Rowell - Eleanor & Park

Egy újabb könyv, amire a tumblrön figyeltem fel (ezt a fanartot találtam, és regnisalramsmiles is erősen a figyelmembe ajánlotta a könyvet. Nem gondoltam volna, hogy idén több könyvet is elolvasok angolul, de tudom, hogy nem ez volt az utolsó :) (Jöhet az írónő NA könyve, a Fangirl :D)

Eleanor és Park története két 16 éves gimisről szól, a '80-as évek Amerikájában (1986), Omahában. A könyvben folyamatosan váltakozik kettejük nézőpontja, amiből egy -tényleg- különleges szerelmi történet bontakozik ki. Nem csupán egy 'nyálas'-tiniszerelmet mutat be a könyv, hanem egy nehéz családi háttérrel rendelkező lány, és egy viszonylag jó családból származó srác különös kapcsolatát.

forrás
Park anyukája révén félig koreai, de nem piszkálták őt emiatt az iskolatársai, viszonylag menőnek számít -  bár magának való srác. Eleanor szegény családból származik, a nevelőapja egy éve kirúgta az otthonukból (!) A könyv elején tér vissza, ahol négy kisebb testvére közömbösen fogadja. 

Az első nap az iskolabuszon már eldől a sorsa - a többiek kigúnyolják, nem engedik leülni, Park förmed rá, hogy üljön mellé. Innen indul a kapcsolatuk - eleinte egyáltalán nem szimpatizálnak egymással, (Eleanor rendszeresen 'hülye ázsiai srácnak' hívja magában őt), de fokozatosan - Park kedves gesztusai miatt - egyre közelebb kerülnek egymáshoz. A képregények, a zene hozza őket össze, Eleanor egyre jobban megnyílik a fiúnak. 

Kettejük közül Park a kezdeményező, olyan srác aki nem fél beszélni az érzéseiről és szeretné ha működne a kapcsolatuk. Ahogy sejthető ez nem megy könnyen - a különböző családi helyzetük, a suliban a gúnyolódók miatt, plusz mindkettejüknek ez az első igazi kapcsolatuk annak minden félszegségével. Eleanornak pedig több tényezővel is meg kell küzdenie, ami miatt több konfliktusa van a világgal - duci, képtelenül öltözködik, nincs eleresztve pénzzel és a nevelőapja egy igazi barom (fuhhh a könyv végére végigmentem volna rajta acélbetetetés bakanccsal...).

Nagyon jó volt, hogy az események lassan bontakoztak ki, az apró figyelmességek beszélgetéssé és szerelemmé formálódtak...Már csak ezért is üdítő volt ez a könyvet olvasni, szemben a többi YA-val... plusz komoly társadalmi problémákat is bemutat - a szegénységet, a családon belüli erőszakot, a 'megfélemlítést' (bullying) az iskolában és otthon.

Simini Blocker igen jó fanartjai -> forrás
Tetszett minden ebben a könyvben - a 'retró'-életérzés (Walkman, és ceruzaelemek, kisajátítani a vonalas telefont, levelet írni :D), a főszereplők életszerűsége és különbözősége és persze az is sokat dobott az élményen, hogy angolul olvashattam (vállveregetés magamnak :D). 
Ha valaki szeretne angolul olvasni, ez a könyv jó választás amiatt is, hogy viszonylag egyszerű a nyelvezete, (egy-két szlenget, vagy populáris utalást nem értettem, de ez nem rontott nagyban az olvasás élményén).

5/5

Rainbow Rowell
Érdekességek:

  • Rainbow R. blogja, és a könyvhöz tartozó zenelista, egy-két kérdést kifejtett a blogján (pl.: Eleanor kövér?, Park miért koreai?)
  • Az írónőről: 'ír felnőttekről és tinédzserekről, de mindig olyanokról, akik sokat beszélnek és azt hiszek elcsesztek mindent - már bocsánat ;) -, és akik szerelmesek lesznek. Amikor nem ír akkor képregényeket olvas, Disney World utakat tervez és olyan dolgokról vitatkozik, amik nem is számítanak igazán. Nebraskában él férjével és két fiával.

2 megjegyzés:

  1. Felkeltetted az érdeklődésem a könyv iránt, mert olyan üdítőnek hat, hogy itt a főszereplő lány nem a megtestesült tökéletesség (értsd Barbie baba :))

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.