Márai Sándor - Hallgatni akartam


A Helikon Kiadó újdonságai között bukkantam erre a könyvre, mivel szeretem Márai Sándor műveit, nem volt kérdéses, hogy el kell olvasnom.
Az Egy polgár vallomásai 3. része ez a 150 oldalas írás, aminek közvetlen folytatása a már többször kiadott Föld, föld!... c. kötet.

A visszaemlékezés és az esszé műfaja váltakozik ebben a könyvben: az Anschluss (1938, Ausztria német megszállása) a kezdő időpont, ami előrevetítette Magyarország és Európa bizonytalan jövőjét. Márai utólag elemezve a helyzetet próbálja megérteni az eseményeket, okokat keres, mentséget a helyzetre. Politikai és történelmi áttekintést ad az 1938-1948 közötti időszakról, a két világháború közti viszonylagos békéről és a II. vh. magyarországi hatásairól. De a magyar történelem korábbi eseményeit is megvizsgálja, a török megszállást, a monarchiát, a zsidók helyzetét. Portrét állít Betlen Istvánnak és Bárdossy Lászlónak, bemutatva a szerepüket a történelmi folyamatokban. A polgárság helyzetét is átértékeli, egyre lehetetlenebb a helyzete az országban, ezzel megalapozza az okot is amiért emigrál.
"De az író, a művész rendelkezik egyfajta képességgel, amely elsőrendűen szellemi; olyan előérzetei vannak, amelyek később, látomás, tehát műalkotás alakjában, megmutatják a valóságot – megmutatják már akkor, amikor ez a valóság még az alakulás, a vajúdás, a mitikus kezdet alakzatában gomolyog az emberi láthatáron. Amikor tehát magamon át iparkodom bemutatni, mi történt azon a napon a világban, nem akarok más, mint egy műszer észleleteit rögzíteni. Ez a műszer én voltam, egy író, egy európai országban."
Nem mondom, hogy könnyű olvasmány volt ez a 150 oldal, de akit érdekel ez az időszak, vagy Márai annak  nem árt elolvasni. Az alábbi Népszabadságban megjelent cikk szerint jövőre lehet, hogy kiadják az Egy polgár vallomásai eredeti szövegét, amire nagyon kíváncsi vagyok. (Főleg miután egy Márai-kutató egyetemi tanárom említette milyen részek maradtak ki...)

Néhány érdekesség:
"– Tavaly nyáron a Petőfi Irodalmi Múzeumban járt Bod Péter, és néhány, Máraival kapcsolatos kérdésről beszélgettünk – eleveníti fel a hiányzó rész megtalálásának történetét Mészáros Tibor, a hagyaték gondozója, a Márai-kötetek szerkesztője. – A Teljes Napló egyik bejegyzése kapcsán tette fel a kérdést, hogy mi lett a Föld, föld!... című önéletírás első, Anschluss-szal kezdődő fejezeteivel. Magam is emlékeztem arra, hogy ír erről Márai, de nem néztem utána tüzetesebben, csak Péter kérdése elevenítette fel az egykor felmerülő problémát. Ez indította el a jelen könyv megszületésének lehetőségét, melyhez a Helikon kiadó vezetője, Kovács Attila Zoltán azonnal csatlakozott. ...Amennyiben nincs jogi akadálya, a jövő évben olvasható lesz az Egy polgár vallomásai eredeti szövege, jegyzetekkel és a szövegváltozatokkal kiegészített formában, teszi hozzá a hagyaték gondozója. Majd érdemes lenne a tervezett III. részt, tehát a most megjelenő kötetet és a Föld, föld!... anyagát az eredeti kézirat alapján, immár egyesítve, az eredeti szándéknak megfelelően e sorba illeszteni. " (forrás: Népszabadság - Folytatódik a polgár vallomása)

5/5

Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 183
Ár: 2990 Ft
Borító: 5/5*

Fülszöveg:
"Irodalmi szenzáció Márai legismertebb műve folytatásának megjelenése. „És meg kell írni a „Polgár vallomásai” harmadik, befejező kötetét. Ez álmatlan éjszakákon e kötet szerkezetén gondolkozom” – írta Márai 1944-ben a Naplóban. De az ötlet csak 1949-ben érik be, az eredeti, eddig a hagyatékban kallódó kéziraton 1950 szerepel befejezés gyanánt, vagyis a Hallgatni akartam tekinthető Márai első emigrációban írt – befejezett – művének! Az író maga választotta kezdődátuma az Anschluss, Ausztria 1938-ban történt hitleri megszállása, mely történelmi eseménnyel Márai szerint elveszett a klasszikus Európa. A kötet vallomás egy értékvesztett időszakról, egyben pontos rajza a polgári Európának és Magyarországnak, egyszersmind hiánypótló olvasmány."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.