Neil Gaiman - Óceán az út végén

június 24, 2013
Már nagyon vártam ezt a könyvet, mert csaknem 5 éves szünet után jelentkezett vele az író. Ami még nagyobb örömmel tölthet el minket, hogy a kiadó a külföldi megjelenéssel egy időben adta ki, így nem kell sóvárogva várni a fordításra :)
"A gyerekkori emlékeket néha elfedi és betakarja mindaz, ami később rárakódik, ahogy egy felnőtt zsúfolt szekrénye alján az elfeledett gyerekkori játékokat, de sohasem vesznek el végleg."
Egy temetéssel indul a történet, amiben a felnőtt elbeszélő visszatér arra a környékre, ahol felnőtt. Nem tudjuk meg ki temetnek, vagy hogy honnan utazott ide a férfi - egyedül a gyerekkori emlékei a fontosak, amik újra feltámadnak. Visszaugrik az időben, és feleleveníti annak a pár napnak az eseményeit, amik hét évesen történtek vele. A kiscicája halálával kezdődtek a baljós események, majd új lakó költözött be hozzájuk, és megismerkedett a közeli farmon élő Lettievel, aki anyjával és nagyanyjával él, és olyan kalandokba keveredik velük, amik meghaladják a szeretett könyveiben olvasottakat...
"A könyvek társasága amúgy is biztonságosabb, mint az embereké."
Rövid, de velős a történet, a Gaimantől megszokott fantáziavilág jelenik meg, de nem ez dominál. Persze ott van, mert Gaiman ebben erős, de nem olyan hangsúlyos, mint a korábbi könyveiben. A gyerekkor sajátosságai is ugyanolyan fontosságúak a történetben, például az apró játékok, félelmek, időtöltések.
A másik erőssége a hangulat: egy idilli helyszínen járunk, a vidéki Angliában, nagy farmházakkal, dűlőutakkal. Igazi vadregényes hely, ahol öröm felnőnie egy talpreesett gyereknek.
"Soha semmi nem ugyanolyan. Se egy másodperc, se száz év múlva. Mindig tajtékos és zavaros. Az emberek ugyanúgy változnak, mint az óceán."
Nagyon tetszett ez a könyv, pont jó arányban keveredett benne a misztikum és a szépirodalom, és erős a hangulata, annyira, hogy kedvem lett volna belépni a történetbe és Anglia poros útjain csatangolni, megpihenni a három Hempstock nő házában...

5/5

Kiadó: Agave Kiadó
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: The Ocean at the End of the Lane
Oldalszám: 179
Ár: 2880 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

"AMIKOR EGY EMLÉK FELENGED, A MÚLT SZIVÁROG KI BELŐLE Mit tehet egy hétéves fiú, ha az addig nyugodt, vidéki életet megzavarja valami, ami nagyobb nemcsak nála, de az általa ismert felnőtteknél, sőt az általa ismert világnál is? Ami a világon túlról jött? Hirtelen elszakad a saját családjától, és egyetlen hely van ahová mehet, egy ház a földút végén. Ebben a házban három nő lakik, három nemzedék, nagymama, anya és lánya, akik sokat láttak és még többet tudnak. Ismerik a titkos utakat és lebegő járatokat, értik a halk szavakat és a néma igéket, jártak a földeken innen és a vizeken túl. Ők segíthetnek, csakhogy mint mindennek, a segítségnek ára van. Neil Gaiman új regénye a gyermekkor varázslatát mutatja a felnőttlét karcos szemüvegén át, az ártatlanság elvesztését a tapasztalat párás tükrében, hírnevéhez méltóan egy olyan történetben, amely semmihez sem hasonlít."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.