Junot Díaz - Oscar Wao rövid, de csodálatos élete

Az író első magyarul megjelent könyve (Így veszíted el) után kíváncsi voltam, sikerül-e feljebb tornáznia magát a szememben, mivel az nem nyerte el maradéktalanul a tetszésemet. A fülszöveg alapján azt hittem egy Zabhegyező-szerű történetet kapok, egy különc amerikai-dominikai srácról, de ez a regény ennél többről szól: családregény a Dominikai Köztársaság véres történelmével a háttérben.

A regény Oscarral indít, az elbeszélő őt mutatja be gyerekkorától, a szerencsétlen kamaszkorig, majd átvált a fiú nővérére, Lolára, utána anyjuk fiatalkora következik, és egyre mélyebbre ás a Leon család múltjába. A fuku, a családi átok mindenkit elér, kezdve Abelard nagyapától, aki ellenállt a Dominikai Köztársaság diktátorának, Trujillonak, Oscarig aki egy szerencsétlen, túlsúlyos különc srác.

Oscar és Lola már Amerikában él, beteges anyjukkal, aki keményen fogja őket. Lola el is szökik otthonról, és sosem lesz felhőtlen a kapcsolata az anyjával. Oscar őrlődik a saját kis világa (fantasy, scifi filmek, könyvek) és a dominikai férfi sztereotípiája között, aminek szeretne megfelelni, de sehogyan sem sikerül. Nem tud csajozni, túlsúlyos, igazi barátai sincsenek. Nővére, Lola próbál segíteni neki, de nem tudja kibillenteni a helyzetéből. Még egy szereplő van (őt az író előző könyvéből már ismerhetjük ;) ), aki igyekszik segíteni a fiún, de ő sem jár sok sikerrel.
A múltbeli szál egyrészt anyjukról szól, akit nagynénje, La Inca nevel fel, és megismerteti a lánnyal a családja történetét, tudatosítja benne, hogy előkelő családból származik, és neki kell helyreállítani a régi dicsőséget.
A másik szál még régebbre vezet vissza, Abelard nagyapáról szól, a család fénykoráról, amit derékba tört egy hatalmas ember szeszélye...
"Neki a csajok voltak a kezdet és a vég, alfa és ómega, DC és Marvel. Csórikám ebben is súlyos eset volt, ha csak meglátott egy aranyos csajt, már reszketett. A nagy semmiből szerelmes lett – csak az első szemeszterben volt minimum két tucat izmos szerelme." 
Több szereplő szemszöge váltakozik fejezetenként, és az időben is ide-oda ugrál a könyv, de követhető módon. Apránként adagolja az információkat a családot sújtó tragédiákról, míg végül összeáll a kép.
Ami tetszett, hogy tele van fantasy (főleg Gyűrűk Ura, amit értettem is), és sci-fi utalásokkal (ezekben nem vagyok otthon :) ), és az előző könyvből tanulva mellékeltek egy szószedetet a könyv végére a spanyol szavakból! Emellett a szerző lábjegyzeteket is mellékelt a fontos dominikai történelmi szereplőkről, eseményekről. Ezeket kicsit untam, de elég hamar belerázódtam és felületesen megismertem a DK (micsoda irónia, hogy a 20. század közepén is köztársaságnak nevezték) történelmét, amiről nem tanultunk a középiskolában.

Összességében nincs pozitív csengése a regénynek, egy sokat szenvedett dominikai-amerikai családot ismerünk meg, de lebilincselő a könyv, az ismétlődések és a cseppnyi misztikum miatt még érdekesebbé teszi az amúgy is egzotikus történetet.

4/5

Kiadó: Cor Leonis Kiadó
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: The bried wonderous life of Oscar Wao
Oldalszám: 330
Ár: 2990 Ft
Borító: 5/5

  • Vedd meg kedvezményesen a kiadótól ;)
  • Októberben jön az író következő kötete a Fulladás (Drown)
  • Részlet a könyvből

Fülszöveg:
"Oscar aranyos, de súlyos személyiség: egy elhízott, sci-fi imádó, könyvmoly fiú. Ráadásul New Jersey-i gettóba szakadt dominikai család sarja, ami hátrányos helyzet a köbön. Az álma, hogy a dominikai Tolkien legyen, és persze, hogy megtalálja az igaz szerelmet. Sajnos Oscarnak a saját egyéniségén kívül egy komoly akadály állja útját: a fukú, vagyis az átok, amely nemzedékek óta sújtja családját, azóta, hogy nagyapja nemet mondott Trujillónak, a véreskezű és véresszájú diktátronak, amiért súlyos árat fizetett. A regény több idősíkon és több mesélőn keresztül követi nemcsak egy család történetét, de Dominika modern történelmét is, érdekes és megkapó szereplőkön keresztül ábrázolja az életet egy olyan véres diktatúrában, amely embertelen és emberellenes volt. Junot Díaz regénye egyedi hangjával, az irodalmi stílusok ötvözésével derűsen előadott, de szívszorító történetével rengeteg díjat és elismerést begyűjtött, többek között a Pulitzer-díjat is."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.