Junot Díaz - Így veszíted el

A könyvfesztiválon megjelent könyvek közül erre voltam kíváncsi talán a legjobban, és amikor a kiadó webshopjában leakciózták, nem tudtam otthagyni. A minimalista borító fogott meg először, utána az 'egzotikus' író: Junot Díaz dominikai-amerikai író, akinek ez a legfrissebb kötete.

A könyvben 9 novellát olvashatunk, amik együtt novellafüzérré kapcsolónak össze, és egy New Jerseyben élő dominikai srác, Yunior életébe engednek bepillantást. A beilleszkedés nehézségei a bevándorlók számára, a férfi-nő kapcsolat nehézségei hatják át ezeket a történeteket. A novellák mind egy-egy nőt helyeznek a középpontba, szeretőket, barátnőket, az anyát. Yunior igazi macsó, akitől nem áll távol, hogy megcsalja a barátnőit, de utána éveken keresztül sír az elvesztett nő miatt. Egyrészről lehangolóak voltak a történetek (főleg a beteg bátyj, és kisebbség helyzetének nehézségei miatt), másrészt felpofoztam volna Yuniort amiért nem tiszteli a nőket. Lehet, hogy Junot Díaz teljesen más 'mondanivalót' próbált elénk tárni, nekem ennyi jött le belőle, és emiatt csalódtam a könyvben.

Ahogy elnéztem a véleményeket molyon, a blogokon, két véglet van: én abba tartozom, aki nem tud túllépni azon, hogy az egész könyv egy nyavalygás egy csalfa pasi szájából. Másrészt nem tudok túllépni azon sem, hogy nincs rendesen tagolva a szöveg (párbeszéd, leírás, minden egybefolyik), egy nagy gondolatáram az egész, és még mindig nem tetszik az E/2-es elbeszélésmód. (Ebben is hasonlít a Fények, nagyváros c. könyvre). A megértést tovább nehezítik a spanyol szavak, mondatok, amiket nem fordítottak le - egy lábjegyzet jól jött volna.

3/5

A könyvhétre jelent meg az író korábbi regénye (2008-as), Oscar Wao, rövid, de csodálatos élete, ami a fülszöveg alapján egy más történetnek ígérkezik, igaz ugyanabban a környezetben fog játszódni, mint az Így veszíted el. Nem mondtam le az íróról és kíváncsian várom, hogy sikerül-e megkedveltetnie magát a szememben Oscar történetével. ;)

Kiadó: Cor Leonis Kiadó
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: This is how you lose her
Oldalszám: 208
Ár: 2500  Ft
Borító: 5/5

Hasznos:


Fülszöveg:
"Junot Diaz kötete egymáshoz kapcsolódó történetek füzére, melyek középpontjában a szerelem áll, csak épp más-más jelzővel: szenvedélyes, tiltott, haldokló, anyai. A szerelem pedig maga is „idegen” egy idegen földön, hiszen New Jerseybe szakadt dominikaiak közösségében járunk, akik gyötrelmesen próbálják összekapcsolni a két világot, hogy életteret találjanak maguknak. Az energikus és ötletes, gyengéd és humoros szöveg elénk tárja az emberi szív határtalan sóvárságát és elkerülhetetlen gyengéit.Junot Diaz a Dominikai Köztársaságban született és New Jerseyben nevelkedett. Már Drown című első novelláskötete nagy visszhangot váltott ki, majd regénye, a The Brief Wondrous Life of Oscar Wao 2008-ban elnyerte a Pulitzer-díjat. Az Így veszíted el 2012-ben jelent meg tovább öregbítve fiatal szerzője hírnevét."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.