Vladimir Nabokov - Lolita

Ez a könyv az első, amit a Várólistacsökkentő listámról sikerült elolvasnom. Még tavaly vettem egy könyvtári kiárusításon, így utólag nem bánom a vételt. :)
A Lolitáról eddig nem sokat tudtam, ahogy az íróról sem - nagy körvonalakban annyit ismertem a történetről, hogy egy kiskorú megrontásáról szól; de a regény ennél jóval összetettebb.

Az elbeszélőnk, a magát Humbert Humbertnek nevező svájci férfi vallomása a könyv. Elmeséli, hogy 13 évesen beleszeretett egy vele egykorú lányba, akivel megtapasztalta a szexualitást, ám sosem jutottak el ennek a csúcspontjára. Ez az élmény meghatározta egész életét, ezentúl csak a 9-14 éves lányokhoz vonzódott, akiket nimfácskának nevez.
"Csupán egy cél lebeg szemem előtt, mégpedig az, hogy egyszer és mindenkorra leszögezzem: a nimfácskák varázsa veszedelmes." 
Túl egy házasságon, Párizsból Amerikába költözik, ahol egy poros kisvárosban Mrs. Charlotte Haze-nél vesz ki szállást. Az ő 12 éves lánya, Dolores (Lolita). Humbert az első pillanattól beleszeret a lányba, aki megtestesíti mindazt az elképzelést és vágyálmot, amit a nimfácskákról kialakított magában. Egyre közelebb kerül az anyához és lányához, végül feleségül is veszi Charlotte-ot, de a nő útjában van, hogy elérje Lolitát. Végül a sors segít rajta, egy száguldó autó és az anya kikerül a képből. Humbert egyedül marad a lánnyal, beutazzák Amerikát és Humbert a mennyországban érezheti magát, mert teljesült minden vágya...

Lolita nem ártatlan gyerek, akit megrontott az idősebb férfi. Az tény, hogy amikor beköltözött hozzájuk Humbert, minden rosszra fordult: meghalt az anya és a lány kiszolgáltatott helyzetbe került.
Lolita már tapasztalt egyet-mást a barátai között, ám Humbert vette el a szüzességét és olyan életet adott neki, ami nem normális egy 12-13 éves gyereknek. Vajon milyen lett volna Lolita, ha nem jelenik meg Humbert? Akkor is az idősebb férfiakhoz húzott volna a szíve?
"Összetűzéseink és undoksága ellenére, a ricsaj, a grimaszok, a közönségesség, a veszedelem és az egész helyzet rettentő reménytelensége ellenére még mindig magam választotta paradicsomom kellős közepében tanyáztam; paradicsomban, melynek egét a pokol lángjai színezték – de paradicsomban akkor is!" 
Nabokov
Ahogy egyre jobban beleláttam Humbert fejébe, elkezdtem sajnálni is - tény, hogy perverz alak, akit még a pszichológusok se tudtak kikezelni, mert túljárt az eszükön, de tényleg szerelmes volt a lányba, aki kegyetlenül kihasználta. Nagyon megrázó volt olvasni a kapcsolatukról, a veszekedésekről és az összebújásokról.
Pornográf szöveg nincs a könyvben, ne számítson senki vad szexjelenekre - néhány finom említés esik csak arról, hogy mi van köztük, de nem egy 'Szürke' ... szerencsére.
A könyv erőteljesen szépirodalmi, tele van utalásokkal, allúziókkal, amit a könyv végén lévő utószó segített megérteni (Békés Pál írta). A fordítás a bravúros, tele van nyelvi játékokkal, ami gondolom az eredetiben is megtalálható.
Egy furcsa, őszinte, ironikusan megfogalmazott vallomást olvashatunk, ami tele rejtvényekkel, előre és visszautalásokkal. A téma nagyon érdekes, és nem kell 'megijedni' tőle, mert befogadható módon van feldolgozva.

5/5

Kiadó: Árkádia Kiadó
Kiadás éve: 1987
Eredeti cím: Lolita
Oldalszám: 350
Ár: antikvár
Borító: 3/5

A film - két filmfeldolgozás is született, én a 1997-es, Jeremy Ironsos változatot néztem meg párhuzamosan a könyv olvasásával. Utána vele képzeltem el a könyvbeli Humbertet is és valahogy nem tudtam rá ezért se haragudni. Jeremy Irons abszolút kedvenc színészem, mióta láttam a Borgiákban.

1 megjegyzés:

  1. Köszi az írást. Egy apróság: tudomásom szerint nem Humbert vette el Lolita szüzességét, ráadásul az első csókot és az első aktust is köztük Lolita kezdeményezte. Persze akkor sem állhat le egy felnőtt férfi egy gyermekkel, de ez mégis fontos lehet, ha már lélektani oldalról közelítjük meg a dolgokat.

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.