William Somerset Maugham - A színes fátyol

Régóta a várólistámon volt ez a könyv, múlt héten végül hazahoztam a könyvtárból. A filmet már néhány éve láttam, ezért is figyeltem fel a könyvre is. Tavaly már megismerkedtem az íróval - a Színház c. regénye nagyon tetszett. Sajnos ez a könyv annyira nem nyerte el a tetszésemet...

A történet középpontjában Kitty áll - két éve ment férjhez Walter Fanehez, aki Kínában dolgozik bakteriológusként. Kittynek anyja mindig jó házasságot szánt, mivel szép lány volt, ezért nagyon válogatós volt mindkét nő a férjjelölteket illetően. Végül annyit vártak, hogy Kitty már 25 éves volt és egyre inkább púp a családja nyakán, ezért amikor Walter a maga félénk módján megkérte a kezét azonnal igent mondott. Nem volt szerelmes a férfiba, túlságosan különböztek egymástól - egyetlen célja volt, hogy még a húga előtt férjhez menjen és új életet kezdhessen távol a családjától.
Kínába mentek, ahol Walter a kolerát kutatta. Kitty sem unatkozott, viszonyt folytatott az egyik idősebb, de jóképű tisztviselővel. A könyv a viszony leleplezésével indul - Walter ultimátumot ad feleségének: vagy eljön vele egy kolera sújtotta faluba, vagy megindítja a válópert. Kitty minden reménye a szeretőjében volt, Charlieban, bízott benne, hogy ő elválik majd és feleségül veszi és egy rövid kalandként gondolhat a Walterral való házasságára... Csalódnia kellett, végül Walter oldalán elindul a biztos halálba...
"Az egyetlen dolog, úgy hiszem, ami elviselhetővé teszi ezt a világot, a szépség, amelyet az emberek hébe-hóba előteremtenek a zűrzavarból. A festmények, a zene, a könyvek… Amelyik élet a leggazdagabb ezekben, az a szép élet. A legtökéletesebb műremek."
Kitty fejlődéséről szól a könyv, a butuska, naiv nőből hogyan válik egy tapasztaltabb személyiség. Tele van tragédiával a könyv (a film ennél romantikusabb volt), a viszonzatlan szerelem, a rossz emberre pazarol szeretet, a családban megjelenő szeretetlenség (Kitty szülei). 
Kitty egyáltalán nem szimpatikus szereplő - buta, később sem változik sokat, és a tragédiája, hogy nem tudja megszeretni a férjét, a sok jó tulajdonsága ellenére is. 

Rövid könyv, de már vártam, hogy mikor érek a végére - túl sok negatív történik benne, nincs benne semmi mesei-'heppiend' felé mutató történés, amit szeretek a könyvekben...

3/5

Kiadó: Fiesta
Kiadás éve: 2001
Eredeti cím: The painted veil
Oldalszám: 207
Borító: 3/5

2 megjegyzés:

  1. Te vagy a második, akinél az utóbbi néhány napban láttam ezt a könyvet, kedvem támadt újra olvasni... érdekes, Kitty engem nem idegesített, bár nem nőtt a szívemhez.
    Nemsokára Az ördög sarkantyúját fogom olvasni, meg majd a Színházat is egyszer.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ördög sarkantyúja és a Sör és perec nálam is várólistás, a Színház tényleg jó - ajánlom (akár hangoskönyvként ;) )

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.